Η Άγκυρα προσπαθεί να στήσει «μάτια» μέρα και νύχτα στο Αιγαίο-Σε επιφυλακή η Αθήνα

Η Άγκυρα προσπαθεί να στήσει «μάτια» μέρα και νύχτα στο Αιγαίο-Σε επιφυλακή η Αθήνα

Τουρκική κατασκοπεία με μη επανδρωμένα - Η Άγκυρα προσπαθεί να στήσει «μάτια» μέρα και νύχτα στους ουρανούς του Αιγαίου - Σε επιφυλακή η Αθήνα

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 01/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

«Πονοκέφαλο» στο Ελληνικό Επιτελείο προκαλούν τα απανωτά περιστατικά παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τουρκικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Όσο μειώνεται ο αριθμός των μαχητικών αεροσκαφών που απογειώνει η Άγκυρα για να ξεδιπλώσει τις παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, κυρίως λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά υποστήριξης, τόσο τα τουρκικά UAV κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους ελληνικούς ουρανούς, «γεμίζοντας» τα ραντάρ του Κέντρου Επιχειρήσεων.

Τα περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατη την προσπάθεια της Τουρκίας να αποδείξει ότι μπορεί να αναβαθμίσει και ποσοτικά την απειλή, στέλνοντας την περασμένη Παρασκευή τρία Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου ΑΝΚΑ στο Αιγαίο για ταυτόχρονες παραβιάσεις. Στην Αθήνα επικρατεί η εκτίμηση ότι η Άγκυρα δοκιμάζει τα ανακλαστικά της Ελλάδας αλλά και τις δυνατότητες των UAV της. Μάλιστα, κράτησε ένα εκ των ΑΝΚΑ για αρκετές ώρες εντός του FIR Αθηνών, με το αεροσκάφος να εγκαταλείπει τελικά την περιοχή τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Η ενέργεια αυτή θορύβησε την Αθήνα, καθώς η Άγκυρα απέδειξε ότι μπορεί να διαθέτει «μάτια» στο Αιγαίο, νύχτα και μέρα, ακόμη και σε ώρες που τα τουρκικά αεροσκάφη δεν συνηθίζουν να επιχειρούν.

Επιχείρηση «σουβλάκι»

Η Τουρκία έχει δείξει τις προθέσεις της, δεσμεύοντας με παράνομη NAVTEX περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για Έρευνα και Διάσωση.

Με την κάλυψη της «άσκησης» τα τρία ΑΝΚΑ εισήλθαν στο FIR Αθηνών και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Το ένα από το «γνωστό» δρομολόγιο που ακολουθούν και τα τουρκικά F-16, δηλαδή από το κεντρικό Αιγαίο με έξοδο βορειοανατολικά της Λήμνου, ενώ τα άλλα δύο «εισέβαλαν» από το Κεντρικό Αιγαίο και κατευθύνθηκαν νότια προς τη Ρόδο, έφτασαν στην Κάρπαθο και στη συνέχεια μπήκαν σε συνεχή κυκλική πορεία στη μέση του Αρχιπελάγους. Ενδεικτικό της κλιμάκωσης που επιχειρεί η Άγκυρα είναι ότι την Παρασκευή, από τις 66 παραβιάσεις, οι 42 έγιναν από τα UAV.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Political» ότι η Άγκυρα επιδίδεται πλέον σε τεστ «αντοχής» της ελληνικής ψυχραιμίας. Η παρουσία των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών δημιουργεί νέα δεδομένα στον «πόλεμο» του Αιγαίου, αφού σε αντίθεση με τα μαχητικά αεροσκάφη, που αναχαιτίζονται και απομακρύνονται από τους ελληνικούς ουρανούς, τα UAV παραμένουν για ώρες ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου, συλλέγοντας εικόνες και πληροφορίες από τις ελληνικές μονάδες στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, τις οποίες μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στο τουρκικό Επιτελείο. Ακόμη, η Άγκυρα μέσω των πολύωρων πτήσεων σε περιοχές ευθύνης της Αθήνας επιχειρεί να παγιώσει την αμφισβήτηση των 10 ναυτικών μιλίων στα οποία εκτείνεται ο Εναέριος Χώρος της Ελλάδας.

Αναβάθμιση των προκλήσεων

Η νέα στρατηγική της Άγκυρας άρχισε να εκδηλώνεται κατά τις πρώτες ημέρες του 2022. Στις 3 Ιανουαρίου, ένα τουρκικό UAV πέταξε για πρώτη φορά πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα, στα 19.000 πόδια.

Στην ίδια περιοχή, ένα ακόμη ΑΝΚΑ πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 14 Ιανουαρίου, ενώ την επόμενη μέρα τουρκικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος πέταξε άλλες τρεις φορές πάνω από την ελληνική νήσο. Η Κανδελιούσσα βρέθηκε ξανά στο «στόχαστρο» των τουρκικών UAV στις 17 Ιανουαρίου ενώ εκτός από τις υπερπτήσεις σχεδόν καθημερινά είναι τα περιστατικά παραβιάσεων στις οποίες συμμετέχουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Η ελληνική πλευρά εξετάζει ήδη τις διαθέσιμες επιλογές για την αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Το γεγονός ότι τα ΑΝΚΑ στοχεύουν κυρίως στη συλλογή πληροφοριών και εικόνων δεν αποτελεί στοιχείο εφησυχασμού, καθώς οι γείτονες διαθέτουν μεγάλο στόλο οπλισμένων UAV.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια