Απασχόληση απόστρατων ΕΛ-ΑΣ σε Εταιρείες-Ομίλους και ειδικότερα στις Π.Α.Ε!!!

Απασχόληση απόστρατων ΕΛ-ΑΣ σε Εταιρείες-Ομίλους και ειδικότερα στις Π.Α.Ε!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Είδαμε την ανώνυμη καταγγελία (παρουσιαζόμενου ως αστυνομικού) σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι εν ενεργεία Αξιωματικοί συγκαλύπτουν παράνομες πράξεις, που λαμβάνουν χώρα εντός αθλητικών χώρων, με απώτερο σκοπό να εργαστούν-προσληφθούν στις Π.Α.Ε, ευθύς μόλις εξέλθουν από την ΕΛ-ΑΣ. Για το θέμα η Ένωση Αξιωματικών Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε έρευνα και απόδοση ευθυνών.

2. Είναι γνωστό ότι (όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και διεθνώς) κάποιοι αξιωματικοί αμέσως μετά την έξοδό τους από την Υπηρεσία (αποστρατεία) «πιάνουν δουλειά» σε μεγάλους Επιχειρηματικούς Ομίλους (Εταιρείες). Και επειδή η απασχόληση των συνταξιούχων μειώνει τις συντάξεις, «εφευρίσκονται» και τρόποι απαλλαγής από την περικοπή της σύνταξης και τη φορολόγηση των έξτρα εισοδημάτων. Ακόμη αποτελεί κοινή πεποίθηση (έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα) ότι, κατά τις κρίσεις των αξιωματικών, εκτός από την πολιτική και κομματική παρέμβαση, υπάρχει και «ενδιαφέρον» μεγάλων επιχειρηματιών. Προφανώς εδώ εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα. Πως αλλιώς δικαιολογείται αυτή η «συναλλαγή»;

3.Ειδικότερα βλέπουμε ότι πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί απασχολούνται σε (μεγάλες) Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Π.Α.Ε.), με την ιδιότητα ιδίως του «υπευθύνου ασφαλείας» (η φήμη ότι κάποιοι στρατηγοί υπακούουν στις εντολές υφισταμένων-ανθυπαστυνόμων ελέγχεται ως ανακριβής). Και είναι αυτοί που υπηρετούσαν στις έδρες αυτών και είχαν χειριστεί υποθέσεις τους, που σχετίζονταν κυρίως με την παραβίαση της νομοθεσίας για τον αθλητισμό και την αθλητική βία. Ως τέτοια περίπτωση είναι ιδίως η άσκηση βίας παραγόντων του Συλλόγου (Ομάδας) σε βάρος των αντιπάλων, η παράνομη είσοδος εντός των αθλητικών χώρων (γηπέδων) κ.λ.π.

4. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι απλή και έτυχε εφαρμογής στη λειτουργία των Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών, όπου απαγορεύεται να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας αυτών στους αστυνομικούς, αν δεν έχει παρέλθει πενταετία από την έξοδό τους από το Σώμα (άρθρο 11 παρ.6 του ν. 3206/2003). Ανάλογη ρύθμιση μπορεί και πρέπει να θεσμοθετηθεί για όλους τους (τουλάχιστον ανώτερους και ανώτατους) αξιωματικούς, ώστε μετά την έξοδό τους από το Σώμα να μην μπορεί να απασχοληθούν με οποιαδήποτε σχέση σε μεγάλους επιχειρηματικούς Ομίλους (Εταιρείες) και ειδικότερα στις Π.Α.Ε.

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Όταν το στέλεχος σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων αμοίβεται δυσανάλογα με τις ευθύνες που του χρεώνονται, τότε οι πειρασμοί θα είναι πολλοί και οι διέξοδοι για εργασία περισσότεροι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα δεν είναι η εργασία του συνταξιούχου, αλλα η διαπλοκή του ως εν ενεργεια. Και η ΕΛ.ΑΣ είναι θερμοκήπιο μπουμπουκιων με διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή