Μπαράζ προσφυγών δικαστών για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον Δημόσιο τομέα-Πώς θα γίνει η διαδικασία

Μπαράζ προσφυγών δικαστών για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον Δημόσιο τομέα-Πώς θα γίνει η διαδικασία

Οι δικαστές προσφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν την εισφορά αλληλεγγύης ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργησή της σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα σε περίπτωση δικαίωσής τους (γεγονός εξαιρετικά πιθανόν)

Δικαστές προσφυγές: Το είπαν και το κάνουν. Οι δικαστές ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, πριν από το 2023, αφού, όπως είχαν προαναγγείλει, ετοιμάζουν και καταθέτουν μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια της χώρας. Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί, όπως έχει καταγράψει το dikastiko.gr και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε περίπτωση που η δικαιοσύνη αποφανθεί σύντομα για τη κατάργησή της θα προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου και για τους δημοσίους υπαλλήλους (έχει ανασταλεί ήδη για τον ιδιωτικό τομέα) ακόμα και πριν το 2023, οπότε και έχει αναγγελθεί η κατάργησή της.

Δικαστές προσφυγές: Δίκη

Οι προσφυγές έχουν ήδη αναγγελθεί από το ΔΣ της 20ης Νοεμβρίου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων καθώς αποφασίστηκε η «…ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για την διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021», γεγονός που σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα. Πρακτικά μάλιστα σημαίνει πως η δικαστική απόφαση (εφόσον είναι θετική για τους δικαστές) θα ζητεί αναδρομική εφαρμογή της, κάτι που παραμένει ζητούμενο αν τελικά ικανοποιηθεί. Θα γεννήσει δηλαδή μια νέα απαίτηση αναδρομικών.

Η διεκδίκηση

Οι δικαστές, όπως ενημερώνει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων διεκδικούν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2021 και μάλιστα καλεί τα μέλη της:

- να υποβάλλουν με επιφύλαξη τη δήλωση εισοδήματος του έτους 2021

- εντός τριάντα ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ

- Εν συνεχεία να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια

Η ανακοίνωση

Η Ένωση μας με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε από τον Φεβρουάριο του 2021 την διεκδίκηση επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία βαρύνει μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Εξαντλήσαμε όλα τα μέσα για να πείσουμε την εκτελεστική εξουσία ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή ενός φόρου σε μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Ξεκινάμε από σήμερα την ενημέρωση των συναδέλφων για την διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την προσβολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της φορολογικής αρχής για τα εισοδήματα του έτους 2021:

1. Αρχικά η δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2021 θα πρέπει να υποβληθεί με επιφύλαξη, μέσω της επιλογής του σχετικού πεδίου κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της. Στη συνέχεια, εντός 10 ημερών θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή να αποσταλεί μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αίτηση-δήλωση επιφύλαξης

2. Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα από την φορολογική αρχή κατά του οποίου πρέπει εντός τριάντα ημερών να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ. του εκάστοτε προσφεύγοντος. Η υποβολή της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια.

3. Εντός 30 ημερών από την ρητή απόρριψη αυτών των προσφυγών από την ΑΑΔΕ (ή μετά την πάροδο 120 ημερών, οπότε και συνάγεται σιωπηρή απόρριψή τους), οφείλει να ασκηθεί προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Οι συγκεκριμένες προσφυγές μπορούν να ασκηθούν από οποιονδήποτε δικηγόρο επιθυμεί ο κάθε συνάδελφος.

Σχέδια ενδικοφανών προσφυγών, προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και των δηλώσεων επιφύλαξης θα διανεμηθούν από την Ένωση στα μέλη της. Την επιμέλεια των σχεδίων αυτών έχει αναθέσει η Ένωση σε Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Θα ενημερώνουμε διαρκώς τους συναδέλφους για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ώστε να μην χαθεί κανένα δικαίωμα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης Εφέτης
Ο Γενικός Γραμματέας Παντελής Μποροδήμος Πρωτοδίκης

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια