Τεράστιο μισθολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Αξιωματικοί ΠΝ προελεύσεως ΕΜΘ-Ερώτηση στη Βουλή

Τεράστιο μισθολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Αξιωματικοί ΠΝ προελεύσεως ΕΜΘ-Ερώτηση στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ (2776/31-0122) Βουλευτή Αντώνιου Μυλωνάκη Προς: 1) Υπουργό Εθνικής Άμυνας και 2) Υπουργό Οικονομικών με ΘΕΜΑ: «Μισθολογική προαγωγή για τους προαχθέντες σε Αξιωματικούς προελεύσεως ΟΠΥ»

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Τεράστιο μισθολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού εξ Υπαξιωματικών προελεύσεως ΟΠΥ. Σύμφωνα με αναφορές υπάρχουν στελέχη που φέρουν το βαθμό του Σημαιοφόρου ήδη από τον Μάιο 2020 με αναδρομική ισχύ από Οκτώβριο 2019.

Παρά το γεγονός ότι έχουν επέλθει όλες οι νόμιμες κρατήσεις περί προαγωγής από την υπηρεσία, αυτοί εξακολουθούν να αμείβονται δυο έτη ως Ανθυπασπιστές, ενώ στο φύλλο μισθοδοσίας αναγράφεται ο βαθμός του Σημαιοφόρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί περιστατικό που το φύλλο μισθοδοσίας στελέχους ΠΝ αναγράφεται ο βαθμός και η ειδικότητα ως «Σημαιοφόρος (Ε)» και κλιμάκιο μισθοδοσίας Γ' ΜΚ3, ήτοι βασικός μισθός που αναλογεί στον βαθμό του Ανθυπασπιστή και όχι Β' μισθολογικό κλιμάκιο με βασικό μισθό Σημαιοφόρου, καθώς στην Γ μισθολογική κλίμακα δεν υφίσταται μισθός Αξιωματικού.

Ο Υπουργός φέρεται να έχει αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηριζόμενο ως επείγον, έγγραφο που περιλαμβάνει τροπολογία προς άρση αυτής της μισθολογικής ακαμψίας για Αξιωματικούς προέλευσης ΟΠΥ-ΕΠΥ που προήχθησαν στον αυτό βαθμό με τον Ν.4609/2020. Βέβαια, τα αρμόδια Υπουργεία ουδέν έπραξαν έκτοτε προς επίλυση του άνω ζητήματος.

Βάσει των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1) Για ποιο λόγο υπάρχει η αδράνεια στην τροποποίηση του σχετικού νόμου που θα επιφέρει και την ορθή μισθολογική προαγωγή των άνω στελεχών;

2) Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε να λάβουν τα άνω στελέχη του ΠΝ το μισθό που αναλογεί στον βαθμό τους;

3) Σε τι ενέργειες θα προβείτε, έτσι ώστε η καταβολή της μισθοδοσίας προαγωγής αυτών, να γίνει με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία προαγωγής τους, ήτοι από τον Οκτώβριο 2019;

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Τι να απαντησει αυτος ο πουθενας που κανει γαργαρες με βοτσαλα;Ρε σεις ποιους πηγατε και ψηφησατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό με τις μισθολογικές κλίμακες, δεν το κατάλαβα ποτέ! Όταν έχει κάποιο βαθμό, εκτελείς τα καθήκοντα που αντιστοιχούν στον βαθμό σου και πληρώνεσαι ανάλογα. Όταν είσαι προϊστάμενος γραφείου, διμοιρίτης, αρχηγός πληρώματος άρματος ή στοιχείου πυροβολικού, τα καθήκοντα και ο τρόπος που τα εξασκείς δεν πρέπει (και δεν μπορούν) να διαφέρουν ανά προέλευση. Γιατί να διαφέρει ο τρόπος ανταμοιβής; Όταν, ως Ανθυπολοχαγοί προελεύσεως ΕΜΘ, δέχεστε ότι ανήκετε στην Γ' κατηγορία και ζητάτε τροποποίηση του Νόμου για να συμπεριληφθεί ο βαθμός σας στην κατηγορία, έμμεσα παραδέχεστε ότι αποδίδετε διαφορετικά από τους ομοιοβάθμους σας προέλευσης ΣΣΕ ή ΣΜΥ. Αντί γι' αυτό, θα έπρεπε να πιέζετε να καταργηθούν οι κατηγορίες και ο καθένας να αμοίβεται βάσει των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από τον βαθμό του, ανεξάρτητα από την προέλευση. Βέβαια, έτσι θα έπρεπε να αναλάβετε και τις ευθύνες και τα καθήκοντα του βαθμού, όχι να οχυρώνεστε πίσω από την άγνοια, την τεμπελιά και την νοοοτροπία του φαντάρου που κατέχει τους περισσότερους από εσάς. Το ότι μπήκατε στις ΕΔ με απολυτήριο Λυκείου και με μπάρμπα στην Κορώνη για να σταδιοδρομήσετε ως υπαξιωματικοί, δεν γεννά αυτόματα δικαίωμα προαγωγής. Αν δεν κάνετε πλέον για την δουλειά για την οποία προσληφθήκατε στις ΕΔ, καιρός να μεριμνήσει η Πολιτεία να σας αντικαταστήσει με νεότερους και καταλληλότερους. Δεν υπάρχει χώρος για αργόμισθους, γιατί η δουλειά που πρέπει να βγεί, είναι συγκεκριμένη. Όταν εσείς την αποφεύγετε, με πρόσχημα την ηλικία, τα χρόνια υπηρεσίας ή τον βαθμό, είτε κάποιος άλλος θα την φορτωθεί είτε δεν θα γίνει. Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιπτώσεις στο αξιόμαχο των ΕΔ είναι σοβαρές. Οι μόνοι ωφελημένοι, είναι οι πολιτικοί που σας κρατούν σε ομηρία με υποσχέσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς τον ανωνυμο 0417.Εκτος οτι δεν γνωριζεις σε βαθος το θεμα των ΕΜΘ,δειχνεις και μια κακια με τον θεσμο.Εαν τσαντιζεσε οταν ο ΕΜΘ σε στελνει στην καντινα να του παρεις σαντουιτς,δειξε θαρρος και πες δεν ξαναπαω.Και να μην λες μπαρουφες για θεματα που δεν γνωριζεις.

      Διαγραφή
  3. Οι εμθ δεν τρώνε σάντουιτς γιατί έχουνε πίεση και χοληστερίνη λόγω ηλικίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τουλάχιστον ομολογείς μόνο σαντουιτς και καφέ είναι τα ΕΜΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαστε η ραχοκοκαλιά και το μυαλό των Ενόπλων δυνάμεων. Επιβάλαιτε να μας δώσουν τα λεφτά που μας χρωστούν και σπαθί γιατί είμαστε Αξιωματικοί και έτσι πρέπει να μας συμπεριφέρονται και όχι σαν ΕΠΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή