Έτοιμα τα πρώτα 44 M1117 για Έβρο και νησιά-Τι εξοπλισμό θα διαθέτουν-Παράδοση όλων μέχρι το 2023

Έτοιμα τα πρώτα 44 M1117 για Έβρο και νησιά-Τι εξοπλισμό θα διαθέτουν-Παράδοση όλων μέχρι το 2023

Η πλειονότητα των M-1117 θα ενισχύσει Έβρο και νησιά, όμως αριθμός Οχημάτων θα διατεθεί στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

του Κώστα Σαρικά

Η θετική απάντηση των Αμερικανών στο ελληνικό αίτημα για παραχώρηση μέσω EDA, δηλαδή από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ μεγάλου αριθμού πολυβομβιδοβόλων αλλά και ανταλλακτικών για τα συνολικά 1.200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης M-1117 Guardian «λύνει τα χέρια» των επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού προκειμένου να εξοπλίσουν πλήρως τους «φύλακες», οι οποίοι θα ενισχύσουν κατά προτεραιότητα Μονάδες του Έβρου και των νησιών.

Ο στόχος του επιτελείου είναι όλα τα Μ-1117 να οπλιστούν σαν «αστακοί» ώστε να αποτελέσουν πολύτιμα «εργαλεία» αναλαμβάνοντας μια σειρά από αποστολές οι οποίες ανατίθενται σήμερα σε άλλα μέσα των Μονάδων είτε λιγότερο κατάλληλα είτε βεβαρημένα με πολλά χρόνια σκληρής χρήσης. Έτσι, κάθε Guardian θα διαθέτει ως βασικό εξοπλισμό δύο πολυβόλα, το κλασικό «πενηντάρι» και ένα των 7,62 mm αλλά και πολυβομβιδοβόλο. Η έλλειψή τους οδήγησε το ΓΕΣ να αποστείλει γραπτό αίτημα στις ΗΠΑ με τους Αμερικανούς να ανάβουν το «πράσινο φως» για παραχώρησή τους στην Ελλάδα. Έτσι, μαζί με τα επόμενα M-1117 αναμένονται τόσο πολυβομβιδοβόλα όσο και ανταλλακτικά για τους «φύλακες».

Ήδη τα πρώτα 44 «Guardian» τα οποία παρέλαβε από τη Γερμανία ο Στρατός Ξηράς είναι έτοιμα να φύγουν προς Μονάδες της παραμεθορίου ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επόμενα 400 θα φτάσουν τελικά από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα σε δύο «δόσεις». Τα πρώτα 150 τον προσεχή Μάιο ενώ τα υπόλοιπα 250 ένα μήνα αργότερα. Σταδιακά και εντός του 2022 και 2023 ο Στρατός Ξηράς αναμένεται να παραλάβει και τα υπόλοιπα 800 ώστε να συμπληρωθεί ο τελικός αριθμός των συνολικά 1.200 «Guardian» τα οποία παραχωρούν δωρεάν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα.

Η πλειονότητα των M-1117 θα ενισχύσει Έβρο και νησιά, όμως αριθμός Οχημάτων θα διατεθεί στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στο Γ’ ΣΣ αλλά και στην Πολεμική Αεροπορία για τις ανάγκες φύλαξης Αεροπορικών Βάσεων και άλλων σημαντικών εγκαταστάσεων. Ήδη οι πρώτες εντυπώσεις των Στελεχών τα οποία έχουν αναλάβει την προετοιμασία των 44 Μ-1117 κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα πολυχρηστικό Όχημα το οποίο μπορεί να αναλάβει αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά ακόμα και ελαφράς κρούσης. Απαλλάσσοντας Οχήματα όπως τα VBL και τα Hummer ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα M-113. Επιπλέον τα «Guardian» μπορούν όπως φαίνεται να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα και σε αποστολές συνδρομής στην Πολιτική Προστασία όπως πρόσφατα απαιτήθηκε όταν οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων «επιστρατεύτηκαν» στις σφοδρές χιονοπτώσεις που έπληξαν ακόμα και την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού η αρχική εκπαίδευση των Στελεχών που θα χρησιμοποιούν τα Μ-1117 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και θα συνεχιστεί στις Μονάδες όπου θα παραχωρηθούν οι «φύλακες».

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδιαφέρον του Επιτελείου για την απόκτηση τουλάχιστον 120 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μ2 Bradley προκειμένου σε πρώτη φάση να εξοπλίσουν τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Παρά την αρχική άρνηση των Αμερικανών για μη διαθεσιμότητα στο ελληνικό αίτημα το ΓΕΣ και ο Αρχηγός Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχουν αποφασίσει να επανέλθουν πιέζοντας την αρμόδια επιτροπή του Αμερικανικού Στρατού για παραχώρησή τους με χαμηλό κόστος.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΑΠΟ ΤΑ M8 Greyhound ΚΑΙ ΤΑ Marmon-Herrington Armoured Car EXOYME NA ΔΟΥΜΕ ΤΡΟΧΟΦΟΡΟ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΣ ΣΩΣΤΑ;
    ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1.200 Μ-1117 «Guardian» ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΠΥΡΟΒΟΛΟ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή