Οι «παγίδες» στις βεβαιώσεις αποδοχών για αναδρομικά και απλήρωτους μισθούς

Οι «παγίδες» στις βεβαιώσεις αποδοχών για αναδρομικά και απλήρωτους μισθούς

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι οφείλουν να ελέγξουν τα αναγραφόμενα ποσά και εάν διαπιστώσουν λάθη, να απευθυνθούν στον φορέα που την εξέδωσε

Ακριβά σε φόρους μπορεί να κοστίσουν λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών, που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, για τα εισοδήματα του 2021, οι οποίοι οφείλουν να τις ελέγξουν διεξοδικά, πριν τη φορολογική τους δήλωση.

Τα περισσότερα προβλήματα προκαλούνται με τα αναδρομικά παλαιότερων ετών ή με αμοιβές που δηλώθηκαν μεν αλλά δεν καταβλήθηκαν.

Οι εργοδοτικοί φορείς, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι φορείς γενικής κυβέρνησης, τα ΝΠΙΔ, υποχρεούνται να υποβάλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου στο Taxisnet, σε ηλεκτρονικά αρχεία, για τις αμοιβές που κατέβαλαν εντός του 2021.

Επίσης, οι εργοδότες θα παραδώσουν μία βεβαίωση αποδοχών στους υπαλλήλους, για τους μισθούς που καταβλήθηκαν το 2021, η οποία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών και τους παρακρατούμενους φόρους, υπάρχουν ήδη στο Taxisnet, καθώς προκύπτουν από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ επικυρώνονται, με τις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών και θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1.

Σημειώνεται όμως, ότι ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος οφείλει να ελέγξει τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση των αποδοχών του για το 2021 και εάν διαπιστώσει λάθη θα πρέπει να απευθυνθεί έγκαιρα στον φορέα που εξέδωσε τη βεβαίωση, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διόρθωση, πριν την υποβολή της δήλωσης.

Τονίζεται πως, ο φορολογούμενος δεν μπορεί να διορθώσει ο ίδιος τα ποσά στο έντυπο Ε1. Αν το πράξει θα κληθεί για έλεγχο από την εφορία και θα ταλαιπωρηθεί για να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Θα πρέπει να η διόρθωση να γίνει από τον εργοδοτικό φορέα ο οποίος θα πρέπει να υποβάλει τροποιητική δήλωση.

Τα ποσά αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2021 και αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη θα δηλωθούν στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών σε ξεχωριστές γραμμές για κάθε έτος, συμπληρώνοντας το πεδίο «έτος αναφοράς» με το έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά (το έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του).

Ποια λάθη προσέχουμε

Τα συνηθέστερα λάθη στις βεβαιώσεις αποδοχών είναι τα ακόλουθα:

1. Αναγράφεται η καταβολή αποδοχών οι οποίες όμως δεν καταβλήθηκαν εντός του 2021. Παράδειγμα επιχείρηση που πληρώνει με δίμηνη καθυστέρηση τους υπαλλήλους, έχει δηλώσει ότι κατέβαλε μισθούς 12 μηνών αντί για 10. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται διόρθωση της βεβαίωσης από την εταιρεία.

2. Μισθωτοί που εισέπραξαν αναδρομικά ποσά έναντι δεδουλευμένων αποδοχών, προηγουμένων ετών (προ το 2021) τα οποία δηλώνονται ως αποδοχές του 2021, ενώ θα πρέπει να κατανεμηθούν στα προηγούμενα έτη που αφορούν. Αν δηλωθούν όλα τα αναδρομικά στο 2021, ο φόρος εισοδήματος θα αυξηθεί δραματικά, ενώ θα είναι πολύ μικρότερος εάν κατανεμηθούν στα προηγούμενα έτη. Επί του θέματος η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι «τα ποσά αναδρομικών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2021 και αφορούν άνω του ενός παρελθόντα έτη θα δηλωθούν στο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών σε ξεχωριστές γραμμές για κάθε έτος, συμπληρώνοντας το πεδίο «έτος αναφοράς» με το έτος που αφορούν τα αναδρομικά ποσά (το έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του)».

3. Συνταξιούχοι που λαμβάνουν και έξτρα βοηθήματα από το δημόσιο

4. Οποιοδήποτε τυχαίο αριθμητικό λάθος που αυξάνει ή μειώνει τις πραγματικές αποδοχές του υπαλλήλου του συνταξιούχου.

5. Έχουν δηλωθεί διαφορετικά ποσά παρακρατούμενων φόρων, τα οποία δεν προκύπτουν από το ύψος του εισοδήματος.

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Ενημερωτικά.
    Συνταξιούχοι συνάδελφοι που έχουν στο ενημερωτικό ΚΥΡΙΑΣ σύνταξης π.χ. ΟΚΤ/2021 αρνητικό ποσό προσωπικής διαφοράς ,(ίσως) έχουν αναρτηθεί από τον ΕΦΚΑ τα ενημερωτικά ΝΟΕ/2021, ΔΕΚ/2021, ΙΑΝ/2022.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε μένα με προσωπική αρνητική διαφορά 68 ακόμα τίποτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε UNKNOWN 11.34.00 μ.μ . καλημέρα.
      Ενημερωτικά μου έστειλε φίλος συνταξιούχος που στο ενημερωτικό σύνταξης του π.χ. τον ΟΚΤ/2021 έχει αρνητική προσωπική διαφορά ,τα ενημερωτικά σύνταξης του ,που του έχουν αναρτηθεί από τον ΕΦΚα ΝΟΕ/2021,ΔΕΚ/2021,ΙΑΝ/2022(στο οποίο έχει μικρή αύξηση πληρωτεου σε σχέση με το πληρωτεο του ,ΔΕΚ/2021).
      Η ΓΝΩΜΗ μου είναι ότι Ι Σ Ω Σ αναρτώνται ....... Σε συνταξιούχους που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά π.χ.ΟΚΤ/2021 και τους έκανε (έχει κάνει σε ΟΛΟΥΣ;;; )μετά ο ΕΦΚΑ τον επανυπολογισμος της σύνταξης τους ,στα ενημερωτικά έως ΙΑΝ/2022.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα συνάδελφε Μάνο. Αξιόλογη , Αξιέπαινη η προσπάθειά σου για τα κοινά μας συμφέροντα.
    Πιθανόν να αναρτώνται επιλεκτικά ορισμένα Μηνιαία ενημερωτικά Νοεμ, Δεκ 21 και Ιαν.22. Θυμάμαι όμως και τον κύριο Βρούτση ο οποίος έλεγε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου. Έλεγε δε επίσης ότι δεν αναρτιόνταν τότε τα ενημερωτικά για να μη ξέρουμε για τις μειώσεις που μας έκαναν!!!! Τώρα τι έχει να πεί; Αλ…τες όλοι, και οι μεν και οι δεν, να μη πω τίποτα βαρύτερο !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή