Kαι στις κορβέτες μιλάμε… γαλλικά-Προβάδισμα στις GOWIND από το ΠΝ-Η κίνηση ματ

Kαι στις κορβέτες μιλάμε… γαλλικά-Προβάδισμα στις GOWIND από το ΠΝ-Η κίνηση ματ

Μετά τις φρεγάτες η ηγεσία του Π.Ν. επιλέγει και κορβέτες από τη Γαλλία. Η πρόταση συμφέρει επιχειρησιακά, οικονομικά και πολιτικά, ενώ βάζει στο παιχνίδι και τα ελληνικά ναυπηγεία

Του Κώστα Μελισσόπουλου - ΠΗΓΗ: ΒτΚ 23/01/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Οι γαλλικές κορβέτες Govind θα είναι τελικά η επιλογή του Πολεμικού Ναυτικού. Σε αυτό κατέληξαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά το θέμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, επειδή εκκρεμούν ζητήματα ευαίσθητης φύσης, τόσο στον εξοπλισμό τους όσο και στην τελική τιμή, την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να μειώσει περαιτέρω, για να αποκτήσει ευελιξία στις δυνατότητες υποστήριξής τους.

Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού στη «Βραδυνή της Κυριακής», το θέμα έκλεισε με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στα ναυπηγεία της Naval στη Λοριάν, όπου, μεταξύ άλλων, ικανοποιήθηκαν αρκετοί από τους όρους που έθεσε η ελληνική πλευρά.

Ο βασικότερος αυτών ήταν η εμπλοκή των ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή των κορβετών, και ελληνικών εταιριών οπλικών συστημάτων στη διαμόρφωση του τελικού εξοπλισμού πάσης φύσεως.

Η κίνηση-ματ

Για το πρόγραμμα των κορβετών ενδιαφέρονται διακαώς τόσο οι Ολλανδοί όσο και οι Ιταλοί μαζί με τους Αμερικανούς, αλλά οι Γάλλοι προέβησαν σε μία κίνηση που ήταν καταλυτική. Συγκεκριμένα, αντί για τέσσερις πρότειναν πέντε κορβέτες Gowind με κόστος περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 100 εκατ. σε σχέση με την τελευταία προσφορά της, η οποία, όμως, αφορούσε τέσσερις και όχι πέντε κορβέτες. Ήδη το Π.Ν. εισηγήθηκε θετικά στην κυβέρνηση, και πλέον το Μαξίμου θα κληθεί να αποφασίσει. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει άλλη μία επικοινωνία με τον Εμανουέλε Μακρόν, προκειμένου να βελτιωθεί και άλλο η συνολική προσφορά και να λήξει το θέμα.

Η προσφορά των Γάλλων βάζει στο παιχνίδι τα ελληνικά ναυπηγεία, κάτι που αποτελούσε στόχο και προϋπόθεση για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, προτείνουν ότι δύο ή τρεις από τις πέντε Gowind μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, με χρόνο κατασκευής τους 32 μήνες. Οι δύο πρώτες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία και οι επόμενες τρεις στα ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία θα έχουν αποκτήσει στο μεταξύ την απαραίτητη τεχνογνωσία, σε συνεργασία με τους Γάλλους.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Π.Ν. είχε θέσει το θέμα επισταμένως αφού και οι Αιγύπτιοι που έχουν τις ίδιες κορβέτες τις κατασκευάζουν στην Αλεξάνδρεια.

Είναι εξοπλισμένες με το ραντάρ 3D SMART-S mk2 της Thales και τα σόναρ Kingklip Mk.2, CAPTAS VDS, της ίδιας εταιρίας. Είναι οπλισμένες κάθε μία με 16 πυραύλους VL-MICA NG, και οκτώ πυραύλους επιφανείας-επιφανείας SSM Exocets, ενώ διαθέτει δύο δίδυμους εκτοξευτές για τορπίλες MU90, και ένα πυροβόλο 76 χλ.

Οι γαλλικές κορβέτες μπορεί να είναι στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων του Π.Ν., αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην πρόταση συρρίκνωσης της τιμής, της αύξησης των μονάδων, και της εμπλοκής των ελληνικών ναυπηγείων. Τόσο η ηγεσία του Π.Ν. όσο και η ηγεσία του Πενταγώνου και το Μαξίμου επισημαίνουν πως εάν υπάρξουν αντίστοιχες ανταγωνιστικές προτάσεις από τις άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες, «εννοείται ότι το θέμα δεν θα μείνει εκεί». Πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά περιμένει τώρα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, ώστε να υπάρξουν ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για την προμήθεια των κορβετών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια