Αναδρομικά για Ειδικά Μισθολόγια μέσω απόφασης ΕλΣ για την ΕΑΣ που δημιουργεί δεδικασμένο

Αναδρομικά για Ειδικά Μισθολόγια μέσω απόφασης ΕλΣ για την ΕΑΣ που δημιουργεί δεδικασμένο

ANAΔPOMIKA ΠENTAETIAΣ 42.000 EYPΩ ME TOKO 6% ΣE ΣYNTAΞIOYXO ΔIKAΣTIKO ΓIA EIΣΦOPA AΛΛHΛEΓΓYHΣ TΩN ETΩN 2011-2015!!

Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τα Ειδικά Μισθολόγια, είναι πιθανό να αποτελέσουν τους επόμενους «τυχερούς», που θα τους χορηγηθούν αναδρομικά ποσά.

Τούτο προκύπτει από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι ήταν αντισυνταγματική η ΕΑΣ για την περίοδο 2011 – 2015. Την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣ, κέρδισε συνταξιούχος δικαστικός (Αναδρομικά 5ετιας ύψους 42.000€ με τόκο 6%) και έτσι δημιουργείται δεδικασμένο, που μπορεί να αξιοποιηθεί ειδικά από όσους υπάγονται στα Ειδικά Μισθολόγια (πχ δικαστικοί, αστυνομικοί, στρατιωτικοί) και ακόμα περισσότερο εάν έχουν υποβάλλει αγωγές σε βάρος της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Επίσης, η όποια αναδρομικότητα προκύψει μπορεί να επεκταθεί έως και το τέλος του 2018, καθώς μέχρι τότε έχει ήδη κριθεί με άλλη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ισχύς της ΕΑΣ.

Ουσιαστικά, η απόφαση του ΕΣ (υπ’ αριθμ. 1821/2021), απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε γίνει από το Δημόσιο και με την οποία ζητούσε να κριθεί συνταγματική η επιβολή της ΕΑΣ. Έτσι, έγινε δεκτό το αίτημα του συνταξιούχου που διεκδικούσε αναδρομικά για την πενταετία 2011 – 2015. Μάλιστα, τα όποια αναδρομικά προκύψουν, θα είναι έντοκα καθώς θα πρέπει να καταβληθούν με τόκο 6% ανά έτος.

Η εφαρμογή της απόφασης σημαίνει ότι αναμένονται αυξήσεις, στις συντάξεις, αλλά και στους μισθούς των δικαστών. Επίσης, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν και οι συνταξιούχοι Βουλευτές.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη απόφαση του ΕΣ (32/2018), που έκρινε ότι η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από την 1-1-2019 και μετά (έναρξη ισχύος της διαδικασίας επανυπολογισμού των συντάξεων, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου), είναι συνταγματική και ότι τα όποια ποσά παρακρατήθηκαν, μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Άρα, τα όποια αναδρομικά προκύπτουν, θα πρέπει να αναζητηθούν μόνο για την περίοδο από το 2011 (εφαρμογή 1ου Μνημονίου), έως και το τέλος του 2018.

Πάντως, η απόφαση αυτή αφήνει «χαμένους» τους συνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων που προέρχονται από τον Δημόσιο Τομέα. Αιτία το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η διεκδίκηση τυχόν αναδρομικών ποσών, μετά την περσινή καταβολή τους από την Κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2020 (ν.4734/20, άρθρα 33 – 34). Μόνο που η συγκεκριμένη απαγόρευση, επίσης θα πρέπει να κριθεί από τα αρμόδια δικαστήρια ως προς την συνταγματικότητά της, αφού έχουν ήδη κατατεθεί προσφυγές σε βάρος της από διάφορες συνταξιοδοτικές οργανώσεις (πχ. Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων).

ΠΗΓΗ: endisy.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Με τέτοια επιστροφή κρατήσεων για την εισφορά αλληλεγγύης, ο μισθός του δικαστικού θα πρέπει να ήταν στα 170.000€ ετησίως. Να κάνουμε κι εμείς προσφυγή και να πληρώσουμε κάνα χιλιάρικο δικαστικά έξοδα, για να πάρουμε πίσω τα 700€ που δώσαμε την τελευταία δεκαετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας λέει όμως πότε έκανε αγωγή ο συγκεκριμένος?????
    Το 42.000 χτυπάει ωραία για αυτό τό έβαλαν?? Για να γίνει εντύπωση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ , ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΟΛΑ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ .
    ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ...........................................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να καταλάβω πως εκδικάζονται τόσο γρήγορα υποθέσεις δικαστικών!!!! Έχω υπόθεση που ξεκίνησε το 2003, Έφεση – Αγωγή, δικάστηκε- ξαναδικάστηκε, παραστάσεις, δρομολόγια με χαρτά και επιτέλους το 2017, ναι το 2017 μετά από 14 χρόνια το Ε.Σ έβγαλε απόφαση επιδικάζοντας στο Δημόσιο να μου καταβάλλει 6.500 € συν τους τόκους. Από τότε έχουν περάσει (Μάιος 2017) σχεδόν 5 χρόνια και ακόμη δεν ξέρω πόσα άλλα για να μου καταβληθούν τα χρήματα!!!!! Έκανε παραστάσεις ο Δικηγόρος, πήρα τηλέφωνο ο ίδιος τους έστειλα 2 email απάντηση καμία. Πέστε μου αγαπητοί συνάδελφοι είναι αυτό πολιτισμένο Κράτος δικαίου στο οποίο αφιερώσαμε τη ζωή μας υπηρετώντας το πιστά με ΙΔΑΝΙΚΑ; Κατά τα άλλα δόστου Πίνακες, Βαράτε Νομή συνέχεια, δεδομένους τους έχουμε, ΟΛΟ το πολιτικό φάσμα μας συμπεριφέρεται το ίδιο!!!!!Δεν ξέρω τι άλλο να πώ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άρχισε να κτυπα νομή! Αναδρομικά, πεντακοσαρικα, για εντυπωσιασμό, δηλ κατακραυγή μας, από την κοινωνία, υφαρπαγή ψήφου, το ζητούμενο κ μετά τις εκλογές, 42% φόρο επί αυτών! Χειροκροτειστε τους! Αυτοί είναι, αυτοί είμαστε! ,(δεδομένοι)! Γι αυτό έχουμε, πάντα όμως, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή