Συνάντηση Συντονιστικού 3ΕΑΑ με ΥΕΘΑ: Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν-Τι ειπώθηκε για φορολόγηση αναδρομικών

Συνάντηση Συντονιστικού 3ΕΑΑ με ΥΕΘΑ: Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν-Τι ειπώθηκε για φορολόγηση αναδρομικών

Την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 και περί ώρα 18:00, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ΕΔ με τον ΥΕΘΑ κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο στο γραφείο του, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Από τα μέλη του συντονιστικού συμφωνήθηκε να μην τεθούν όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως αυτά έχουν οριστικοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο 2021 λόγω χρόνου, τόπου και φύσεως της συνάντησης, αλλά να τεθούν μόνον τα επείγοντα, οικονομικού χαρακτήρα και αφορούν σε απαραίτητες παρεμβάσεις του κ .Υπουργού προς άλλα υπουργεία. Παράλληλα, να επιδιωχθεί εντός του Ιανουαρίου 2022 να ορισθεί η αναβληθείσα σύσκεψη με τον νέο ΥΦΕΘΑ, κ. Νικόλαο Χαρδαλιά για την λεπτομερή εξέταση των λοιπών θεμάτων.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ:

1. Εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων υπ’ αριθμ: 2192/2014 και 1128/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων 4093/12 & 4307/2014 για επιστροφή των συντάξιμων αποδοχών μας, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 ως ισότιμη αντιμετώπιση των συνταξιούχων στρατιωτικών με τους υπόλοιπους συνταξιούχους, καθώς σε καμία άλλη κατηγορία συνταξιούχων δεν μειωθήκαν οι συντάξιμες αποδοχές, από τις οι οποίες βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης ενός εκάστου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη. Το θέμα τέθηκε στην διαδικτυακή συνάντηση του Συντονιστικού με τον Υφυπουργό Εργασίας για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου στις 9 Απριλίου 2021 όπου αποδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος, αναφέροντας ότι κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί, δεν άφησε όμως κανένα περιθώριο ούτε δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει στο εγγύς μέλλον επικαλούμενος την δύσκολη δημοσιονομική κατάστασης και την αύξηση του χρέους της χώρας το 2021.

2. Να αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης του πίνακα 2 και της παραγράφου 5 του άρθρου 24 του ν. 4670/2020 κατά 1,50% για όσους έχουν από 40,01 έως 45,00 έτη ασφάλισης, προκειμένου να επανέλθει στο ποσοστό του 2% όπως ίσχυε μέχρι 30.09.2019 βάσει του ν.4387/2016 για εξάλειψη των αδικιών για αυτούς που τα διαθέτουν και τιμωρούνται για τον λόγο αυτό. Tο ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι το ποσοστό αναπλήρωσης στα 40 συντάξιμα έτη πρέπει να είναι τουλάχιστον το 50% των συντάξιμων αποδοχών και όχι πάνω από τα 40 έτη ,το ποσοστό αναπλήρωσης να μειωθεί.

3. Παρέμβαση στον Υπουργό Εργασίας για τροποποίηση του άρθρου 102 του ν.4387/2016 όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με το Άρθρο 41 του ν.4611/19, το οποίο αφορά στον αντιδημοκρατικό και αναίτιο αποκλεισμό των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών από την διανομή του εθελοντικώς παρακρατούμενου μηνιαίως από την σύνταξη κάθε αποστράτου συνταξιούχου αξιωματικού για συνδικαλιστικές εισφορές ποσού των 0,20€.

4. ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: Επανεξέταση και φορολόγηση αυτοτελώς στο 20% των αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές των κύριων συντάξεων που έλαβαν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016, μετά από απόφαση του Εκλεκτικού Συνεδρίου, όπως συνέβη και την προηγούμενη καταβολή αναδρομικών. Με την υποχρεωτική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων η επιβάρυνση κυμαίνεται από 35% μέχρι και 46% των δοθέντων αναδρομικών τα οποία πρέπει να επιστραφούν το αργότερο έως 31 Ιανουαρίου 2022 πράγμα αδύνατον για τους συνταξιούχους. Εναλλακτικά η δυνατότητα της εξόφλησης τους σε 12 ή 24 άτοκες δόσεις.

5. - Θεσμοθέτηση συναντήσεως του Συντονιστικού Συμβουλίου Αξιωματικών ΕΔ με κ. ΥΕΘΑ ή κ.ΥΦΕΘΑ τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

- Καθορισμός αξιωματικού, συνδέσμου με το Συντονιστικό και τις Ενώσεις Αποστράτων.

- Παραχώρηση γραφείου Συντονιστικού Συμβουλίου Αξιωματικών ΕΔ στο ΥΠΕΘΑ.

Στην συνάντηση η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, παραβρέθηκαν ο Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. ΥΕΘΑ, κ. Αθανάσιος Βάλαρης. Στην συζήτηση ο κ. ΥΕΘΑ αποδέχθηκε ότι η συνάντηση θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί προ πολλού, αλλά οι πολλαπλές καθημερινές, επείγουσες και σοβαρότατες υποθέσεις δεν του το επέτρεψαν, υποσχέθηκε δε, ότι στο μέλλον οι επαφές θα είναι πυκνότερες. Σημείωσε στοιχεία των θεμάτων μας και υποσχέθηκε να παρέμβει δεόντως. Του επιδόθηκαν επιπρόσθετα σημειώματα για τα θέματα 3 και 4 και επισημάνθηκε το επείγον των παρεμβάσεών του με δεδομένο ότι στις 20/1/22 διεξάγεται η δίκη των Ενώσεων για τα 0,20€ και στις 31/1/22 λήγει η προθεσμία καταβολής του φόρου επί των αναδρομικών.

Σημείωσε με ενδιαφέρον για το 1ο , 2ο και 3ο Θέμα, αντιλαμβανόμενος πλήρως τις αιτιάσεις των 3 ΕΑΑ και δεσμεύθηκε να παρέμβει επι των θεμάτων αυτών, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π. Τσακλόγλου. Επιβεβαίωσε την διαφορά μεταξύ των ΝΠΔΔ και των διαφόρων ΝΠΙΔ ,σημειώνοντας ότι το σύνολο των αποστράτων των ΕΔ εκπροσωπούνται για όλα θέματα από τις θεσμικές Ενώσεις.

Ειδικότερα για το 4ο θέμα της φορολόγησης των δοθέντων αναδρομικών, από 35% μέχρι και 46%, ο κ. ΥΕΘΑ ενημερώθηκε λεπτομερώς και προσφέρθηκε να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών Φ. Βεσυρόπουλο.

Στην επιχειρηματολογία του Υπουργείου Οικονομικών ότι, αν και αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος, μια οριζόντια φορολόγηση 20% θα αδικούσε όσους λόγω επιπέδου συντάξεως δεν φορολογούνται σήμερα καθόλου, και δεν υπάρχει χρόνος ώστε να γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία από πλευράς τεχνικών υπηρεσιών σε περίπτωση που ψηφίζονταν μια τέτοια ρύθμιση, ο αντίλογος και οι θέσεις των 3ΕΑΑ είναι οι παρακάτω:

α. Εφόσον υπάρχει η αναγνώριση του δικαίου του αιτήματος και παράλληλα η πολιτική βούληση δεν είναι κατανοητές και αποδεκτές δικαιολογίες τεχνικής φύσεως.

β. Το θέμα μπορεί να επιλυθεί με ειδική νομοθετική ρύθμιση που μπορεί να καλύψει τις διάφορες πτυχές του θέματος.

γ. Για την πρόφαση ότι μία τέτοια ρύθμιση θα δημιουργούσε αδικία σε όσους δεν πληρώνουν αυτή τη στιγμή φόρο, είναι δεδομένο ότι:

(1) Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία άπαντες πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 22%.

(2) Στην προτεινόμενη νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να υπάρξει η φράση «…αποτελεί φορολογία μέχρι 20%...» οπότε δεν αδικείται κανείς.

(3) Με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει το θέμα, όπως υποδεικνύεται παραπάνω, μπορούν να ακυρωθούν τα εκδοθέντα φορολογικά σημειώματα και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις τεχνικές υπηρεσίες να επιλύσουν τα όποια τεχνικά θέματα. Ακολούθως να εκδοθούν νέα σημειώματα την επόμενη χρονιά.

Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού.

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Χειρότεροι απο τον Συριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν διεκδικειτε τα αυτονοητα πηγαινοντας με αγκαλιτσες και δωρακια,στους αρμοδιους υπουργους το πολυ πολυ να χασετε κανα πενηνταρικο ακομα απο την συνταξη.Τα αυτονοητα κερδιζονται με μαχη στους δρομους και οχι σε πολυθρονες των ΛΑΕΔ.Ξαναψηφιστε τους.Περαστικα σε οσους το επραξαν και θα το ξαναπραξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε @@@@@@@, αφού το είπαμε και το ξαναλέμε, ο συγκεκριμένος δεν έχει καταλάβει και πολύ που βρίσκεται και σε σύντομο χρονικό διαστημα μετά τις εκλογές θα μαζεύει ελιές στην γεννέτηρα του. Τελικά ήταν άλλο ένα εσωτερικό κομματικό γραμμάτιο, από αυτά που ξεπληρώνει ο εκάστοτε ΠΘ της εκάστοτε κυβέρνησης (δεξιοί, αδέξιοι, αριστεροί, ταχαριστεροί, κεντρώοι, κοντινοκεντρώοι, τοξότες, φιλελευθεροι κ.α.) για να τηρούνται οι εσωτερικές κομματικές ισορροπίες. Ακόμη ένας που πέρασε και ΔΕΝ άφησε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ για τα στελέχη, και μην πει κανείς για τα εξοπλιστικά γιατί αυτά περνούν και εγκρίνονται, όπως ειναι λογικό, από τον σκληρό πυρήνα της κάθε κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχουν γινει 7 ερωτησεις στη ΒΟΥΛΗ για τις κρατήσεις του Ν 4093/2012 εντος του 2021 που ισχυει μονο σε εκεινους που εφυγαν πριν Μάιο 2016.ΣΗΡΙΑΛ. από ΜΑΡΤ 2021 μεχρι ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2022.
    Η δημιουργία μερισματούχων δυο ταχυτήτων προ Ν.4387/12-Ο5-16 ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ και μετα με τον Ν.4670/20 ΒΡΟΥΤΣΗ ,είναι πέραν πάσης λογικής και δεν τιμά το χώρο των Ε.Δ .
    Εκτος και αν ισχυσει το σχολιο συναδελφου > Παραμονές των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν-πιθανότατα το 2022- ίσως δοθούν λύσεις!Στην ΕΛΛΆΔΑ,πάντα έτσι γίνεται. Να μην τα καίμε όλα τα χαρτιά! Μην περιμένετε νωρίτερα...Ενωρίτερα,το ΄΄τάξιμο δεν χαλάει σπίτια΄...
    ΕΑΣΨηφιστηκαν κατι αναδρομικα να δοθουν και δεν εχουμε δει τιποτα μονο λογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα αυτα που γραφεις! Τι ακριβως εννοεις οταν λες ''...μερισματουχοι δυο ταχυτητων......"?

      Διαγραφή
  5. Πιό ξεφτίλας υπουργός δεν γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κύριοι της ΕΑΑΣ μας κοροϊδεύετε οι συνάδελφοί ναυτικού και αεροπορίας έχουν από 80 μέχρι 200 ευρώ παραπάνω στα μερίσματα αυτό να λύσετε τώρα τον αν συναντήθηκετε με τον υπουργό μικρή αξία έχει διότι δεν πρόκειται να λυθεί οικονομικό θέμα και φύγετε από το συντονιστήκο διότι του στρατού είμαστε αξιωματικοί δεύτερης κατηγορίας και θλιβομαι για το πως αποδέχεστε τα ανωτερω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ζητώ ενιαίο μέρισμα σύμφωνα με το βαθμό αποστρατείας διαφορετικά δεν χρειάζεται ένωση απόστρατων και μη μου πείτε παραμύθια περί κρατήσεων διότι οι αυξήσεις δίνονται από τα εξοπλιστικά που είναι εμεση ενίσχυση των ταμείων και ο στρατός έχει πολλαπλάσιο προσωπικό αυτό ζητω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ζηταω να μην με ειρωνευονται οι του Ναυτικου και της Αεροποριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή