Ο Χαρδαλιάς για τα προβλήματα κατά την ετήσια υγειονομική εξέταση στελεχών ΕΔ

Ο Χαρδαλιάς για τα προβλήματα κατά την ετήσια υγειονομική εξέταση στελεχών ΕΔ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Προβλήματα κατά την ετήσια υγειονομική εξέταση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το 404 ΓΣΝ στη Λάρισα, αλλά και γενικότερα όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (ΣΝ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), είναι στελεχωμένα με όλες τις ειδικότητες Αξιωματικών Υγειονομικού (ΥΓ) που εμπλέκονται στη διενέργεια της Περιοδικής Υγειονομικής Εξέτασης (ΠΥΕ), ενώ παράλληλα τα ΣΝ ενισχύθηκαν με προσλήψεις στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού.

Αναφορικά με την Ετήσια Υγειονομική Εξέταση, του εν ενεργεία προσωπικού των ΕΔ, αυτή απορρέει από την εφαρμογή του άρθρου 4 του ΠΔ 432/1983, σύμφωνα με το οποίο αυτή παρέχεται από τον ιατρό μονάδας στις Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα ΚΙΧΝΕ και τα ΣΝ, με δυνατότητα εξέτασης από λοιπές δημόσιες δομές υγείας, μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπηρετεί στρατιωτικός ιατρός ανάλογης ειδικότητας, δεν λειτουργεί ΣΝ ή αυτό που λειτουργεί στερείται χώρου, θεραπευτικών μέσων ή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Για την αποζημίωση των εξόδων, ενδεχόμενης, μετακίνησης του προσωπικού και για υγειονομικούς λόγους, εφαρμόζονται τα διαλαμβανόμενα στα άρθρα 7 μέχρι 13 του ΠΔ 200/1993.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόβλεψη για τη χρήση κατά σειρά των Στρατιωτικών και δευτερευόντως των Δημόσιων δομών υγείας, εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον από πλευράς κόστους, εξοικονομώντας πόρους, ενώ ταυτόχρονα δίνει στην υπηρεσία τη δυνατότητα ελέγχου της υγειονομικής κατάστασης και της σωματικής ικανότητας του προσωπικού, το οποίο αποτελεί βασικό και απαραίτητο στοιχείο της επιχειρησιακής του κατάστασης.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι δεν έχουν αναφερθεί δυσλειτουργίες, ως προς τον τρόπο υλοποίησης των ΠΥΕ, στη συντριπτική πλειοψηφία των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, εν προκειμένω δε για το 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

 1. Στο παράλληλο πολιτικοπροστασιακο σύμπαν του κ. Χαρδαλιά, ολα βαίνουν καλως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 414 και είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid μέσα στο σπίτι σου με μάσκα παρά να κλείσεις ραντεβού!! Τραγικό... Μην πηγαίνει μακριά! Που όλα βαίνουν καλώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν είσαι μόνο ανεπαρκής και λίγος είσαι και ψεύτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στο 424 δε ραντεβού για ετήσια δεν μπορείς να κάνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό που μας ξεπερνάει όλους τους ε.ε. είναι που πρέπει να κλείσεις ραντεβού για την υποχρεωτική ετήσια εξέταση. Πάντως στις αμερικανικές ΕΔ αλλά και στους αλλοδαπούς στρατιωτικούς που υπηρετούν στην Ελλάδα σε στρατηγεία, ΔΕΝ χρειάζεται ραντεβού για την δική τους ετήσια εξέταση. Όλα τα άλλα είναι καραγκιοζιλικια των "οπότε τους συμφέρει" βάζουν μπροστά και το στρατιωτικός... ιατρός, όταν δεν τους συμφέρει κατεβάζουν ένα σωρό ασυναρτησίες μέχρι και καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων. Επίσης είναι και καραγκιοζιλικια των πολιτικών τους προϊσταμένων που τους κάνουν τα χατίρια για ευνόητους λόγους. Γενικά η υγειονομική περίθαλψη των ε.ε. στελεχών είναι σε τραγική κατάσταση, εκτός των ανώτατων μελών των ε.ε. ΑΣ κατά κλάδων φυσικά. Delete all, then shutOff και restart από την αρχή σε άδειο σκληρό δίσκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή