Το αμερικανικό «ιππικό» στην Αλεξανδρούπολη και ο εκνευρισμός της Άγκυρας (ΦΩΤΟ)

Το αμερικανικό «ιππικό» στην Αλεξανδρούπολη και ο εκνευρισμός της Άγκυρας (ΦΩΤΟ)

Το αμερικανικό «ιππικό» κατέφθασε στην Αλεξανδρούπολη από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών και η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Καθώς η U.S. 1st Air Cavalry Brigade ήρθε για να αντικαταστήσει την U.S. 1st Combat Aviation Brigade στο πλαίσιο του «rotation» που γίνεται για την Επιχείρηση «ATLANTIC RESOLVE», πληθαίνουν οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας κατά της αυξημένης αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εν λόγω Επιχείρησης που ενεργοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η Ελλάδα έχει δείξει και συνεχίζει να δείχνει στις ΗΠΑ ότι συνιστά έναν πλήρως αξιόπιστο σύμμαχό τους, αφού όχι απλώς τις συνδράμει στην Επιχείρηση, αλλά θα λέγαμε ότι πρωτοστατεί, αφού το 25% σχεδόν του συνολικού προσωπικού που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ, μετακινείται στους τελικούς προορισμούς του από χώρους συγκέντρωσης που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Πύλη της Ευρώπης» η Αλεξανδρούπολη

Εν προκειμένω λοιπόν, η Αλεξανδρούπολη καθίσταται η πύλη των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μέσω της οποίας αφενός θα αναδιπλωθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Ρουμανία, αφετέρου θα αναπτυχθεί η U.S. 1st Air Cavalry Brigade, με ένα μικρό μέρος της να κατευθύνεται προς την Ευρώπη και με το μεγαλύτερο αυτής να παραμένει εδώ στην Ελλάδα για χειμερινή εκπαίδευση. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Διότι οι αμερικανικές δυνάμεις που θα παραμείνουν στη χώρα μας αριθμούν αρκετές εκατοντάδες άτομα, δεκάδες επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα διαφόρων τύπων καθώς και εκατοντάδες τροχοφόρα και ρυμουλκούμενα οχήματα, που θα φιλοξενηθούν στην ελληνική ενδοχώρα, και συγκεκριμένα στον Βόλο και στο Στεφανοβίκειο μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022.

Στο διάστημα αυτό των τεσσάρων μηνών που το Αμερικανικό «Ιππικό» θα παραμείνει στη Χώρα μας, έχει προγραμματιστεί πλήθος ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαυξήσουν την ικανότητα, την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητά τους, αλλά και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, συνεκπαιδευόμενες με μερικούς από τους καλύτερους μαχητές παγκοσμίως.

Η MDCA

Αυτή ακριβώς είναι η μετουσίωση στην πράξη της δυναμικής που έχει λάβει η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ στη βάση του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Συνεργασίας (MDCA), του 3ου Στρατηγικού  Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της MDCA που έλαβε χώρα στο ΓΕΕΘΑ στις αρχές Νοεμβρίου.

Σκοπός άλλωστε της Εφαρμοστικής Διευθέτησης ήταν ακριβώς η αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας των κοινών συνεκπαιδεύσεων και δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Και αυτό ακριβώς θα γίνει για μία ακόμη φορά, αξιοποιώντας την παρουσία επί ένα ολόκληρο τετράμηνο των ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στη Χώρα μας!

Με τον τρόπο αυτό, Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν έμπρακτα το συνεχώς αυξανόμενο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας τους, που μόνο οφέλη έχει σε διμερές επίπεδο και όχι μόνον.

Η μεν αμερικανική πλευρά βρίσκει στην Ελλάδα σταθερούς και κατάλληλους χώρους για την αντικατάσταση, παραμονή και εκπαίδευση των δυνάμεων της, οι οποίοι εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές δράσεις της και την προβολή της στρατιωτικής ισχύος της στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η δε ελληνική πλευρά επωφελείται ομοίως πολλαπλά, καθώς πέραν της ευκαιρίας για υψηλού επιπέδου ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τους Αμερικανούς τις οποίες προγραμματίζει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, προβάλλεται σε διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο η τεράστια γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και ο πρωταγωνιστικός σταθεροποιητικός ρόλος των Ενόπλων μας Δυνάμεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και πέραν αυτής.

Αποτρεπτικός παράγοντας

Η παραμονή όμως ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων όπως αυτών της U.S. 1st Air Cavalry Brigade εντός του Ελλαδικού χώρου, λειτουργεί επιπρόσθετα και ως ένας ακόμη πειστικός αποτρεπτικός παράγοντας για όσους φιλοδοξούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με την αναθεωρητική ατζέντα  τους. Κρίνοντας μάλιστα από την «αναστάτωσή» τους, όπως προκύπτει από τα σχετικά δημοσιεύματα που «παραμιλούν» για την ισχυρή αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα, το μήνυμα αυτό το έχουν λάβει πλήρως.

Ελλάδα και ΗΠΑ φρόντισαν μάλιστα για την ευρεία προβολή της κοινής αυτής δράσης τους, διοργανώνοντας στις 3 Δεκεμβρίου Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να αναδείξουν, μεταξύ άλλων, και την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της πλήρους επιχειρησιακής αξιοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης χάρη στις από κοινού προσπάθειες των δύο χωρών.

Αν τώρα σε όλα αυτά προστεθεί η απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου για την παραχώρηση στην Ελλάδα, μέσω του Προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού, οπλικών μέσων και συστημάτων που αναβαθμίζουν κατακόρυφα το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όπως είναι τα 1200 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μ1117, εκ των οποίων ήδη έχουμε παραλάβει τα πρώτα 44, τότε μπορούμε χωρίς καμία δόση υπερβολής να κάνουμε λόγο για την οικοδόμηση μιας ειδικής στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας.

Μιας ισχυρής διμερούς στρατιωτικής σχέσης με την αμερικανική υπερδύναμη, την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις μεθοδικά και συντονισμένα φροντίζουν διαρκώς να επεκτείνουν, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός προπυργίου ειρήνης και σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα αποσοβεί κάθε πηγή έντασης, θα αποτρέπει κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα εδραιώνει πλήρως το αίσθημα ασφαλείας των λαών της περιοχής.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια