Πατούν «γκάζι» με Rafale και Belharra: Στην Βουλή οι συμβάσεις

Πατούν «γκάζι» με Rafale και Belharra: Στην Βουλή οι συμβάσεις

Την Τρίτη στην Επιτροπή της Βουλής έρχονται οι συμβάσεις για τις γαλλικές φρεγάτες, τα επιπλέον έξι μαχητικά αλλά και το πρόγραμμα των τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 18/12/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση τριών μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αλλάζουν άρδην την εικόνα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενισχύουν δραστικά την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Η «Political» είχε επισημάνει τις καθυστερήσεις σε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα και φαίνεται πως πλέον επισπεύδονται οι διαδικασίες υλοποίησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη, στην Ειδική Επιτροπή Αμυντικών Συμβάσεων και Εξοπλισμών της Βουλής, εισάγονται οι συμβάσεις για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra, τα επιπλέον έξι Rafale, με τα οποία θα συμπληρωθούν τα 24 της πρώτης ελληνικής μοίρας, αλλά και για το πρόγραμμα των πολυπόθητων τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγες μέρες μετά τις μονογραφές του προσχεδίου ανάμεσα στις Γενικές Διευθύνσεις Αμυντικών Εξοπλισμών της Ελλάδας και της Γαλλίας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πατάει «γκάζι» και φέρνει στη Βουλή το κείμενο με όλες τις λεπτομέρειες για την προμήθεια των τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών. Η Επιτροπή αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για να καταρτιστεί η σύμβαση ύψους 3,05 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των πλοίων, την εκπαίδευση των πληρωμάτων, τον οπλισμό και την εν συνεχεία υποστήριξη τους για τρία έτη. Αφού περάσει από την Επιτροπή, θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έπειτα στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική έγκριση.

Οι «υπογραφές»

Οι «υπογραφές» με τη γαλλική πλευρά αναμένεται να μπουν τον προσεχή Μάρτιο, όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra στα ναυπηγεία της Λοριάντ στη Βορειοδυτική Γαλλία. Εκεί βρέθηκε και ο σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ο οποίος παρακολούθησε την ειδική τελετή για την τοποθέτηση τρόπιδας της γαλλικής Belharra, η οποία θα είναι η πρώτη που θα βγει από τη γραμμή παραγωγής της Group Naval το 2024, έναν χρόνο νωρίτερα από την ελληνική.

Στην Επιτροπή θα έρθει και η σύμβαση για τα έξι Rafale που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Άμυνας τονίζουν ότι στόχος του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα στα εξοπλιστικά το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ισχύς πυρός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Στο θέμα των Rafale μάλιστα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού οι νέες παραγγελίες που έλαβε η Dassault από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Κροατία αναγκάζουν την Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα για να αποκτήσει τα τέσσερα μονοθέσια και δύο διθέσια αεροσκάφη το 2024.

Η Πολεμική Αεροπορία πάντως παρέλαβε το έκτο Rafale της πρώτης παρτίδας και τα αεροσκάφη ετοιμάζονται ώστε να βρίσκονται στην Τανάγρα εντός της τρίτης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Ήδη δρομολογείται η μεταφορά του οπλισμού τους και των εξαρτημάτων που θα τοποθετηθούν στην 332 Μοίρα «Γεράκι» της Τανάγρας, ώστε τα Rafale να χαρακτηριστούν «επιχειρησιακά» από την πρώτη κιόλας μέρα που θα βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Την Τρίτη, έπειτα από καθυστέρηση ετών, θα έρθει και το πρόγραμμα των τορπιλών για τους «αόρατους» κυνηγούς του Αιγαίου, τα υποβρύχια 214. Η σύμβαση για τις γερμανικές τορπίλες βαρέος τύπου, που θα καταστήσουν ανίκητα τα ελληνικά υποβρύχια, είχε περάσει και στο παρελθόν από την Επιτροπή με άλλη τιμή, ωστόσο η αναπροσαρμογή της με τη νέα, που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, επέβαλε την επαναφορά της για έγκριση στο Σώμα. Παρ’ όλα αυτά, δεν διαφαίνεται πρόοδος στο θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50, καθώς το προσχέδιο δεν έρχεται ούτε τώρα στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Πηγές της Μεσογείων ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση για τα Block 50 είναι ειλημμένη και το πρόγραμμα θα λάβει έγκριση μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια