«Ανεπιθύμητοι» οι αστυνομικοί στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού;;;

«Ανεπιθύμητοι» οι αστυνομικοί στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού;;;

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Είδαμε τις απαντήσεις των ΥΠ.ΕΘ.Α και Υ.ΠΡΟ.ΠΟ σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσον αφορά το Μ.Τ.Σ, την τιμή μεριδίου των μερισματούχων (που τώρα προωθείται ρύθμιση και ενώ έχει παρέλθει σχεδόν πενταετία από το νέο μισθολόγιο) και την αναλογικότερη εκπροσώπηση-συμμετοχή στη διοίκηση της ΕΛ-ΑΣ σε αυτό. Μνημείο υπεκφυγής, κωλυσιεργίας και άρνησης των αυτονόητων. Ειδικότερα στο μέρος της απάντησης του ΥΕΘΑ για την εκπροσώπηση της ΕΛ-ΑΣ που λέει ότι… «μπορεί να εξετασθεί, κατόπιν υποβολής σχετικής στοιχειοθετημένης (sic) πρότασης εκ μέρους του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ, σε συνδυασμό με την τυχόν δυνατότητα (sic) τροποποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Μ.Τ.Σ.». Και εδώ ταιριάζει η λαϊκή σοφία: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».

2. Είναι γνωστό ότι την αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης έχει το ΓΕΣ/ΥΠΕΘΑ. Η ΕΛ-ΑΣ εκπροσωπείται στο Δ.Σ. από έναν απόστρατο Αξιωματικό. Αποφάσεις, που έχουν ληφθεί για ουσιαστική εκπροσώπηση, δεν έχουν υλοποιηθεί, αφού προσκρούουν στην άρνηση του ΥΠΕΘΑ να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Οι εν λόγω Διοικήσεις είναι αποκλειστικά υπόλογες για την κακοδιαχείριση (ξεπούλημα περιουσίας, Γενική Τράπεζα, χαριστικές συμβάσεις, υπόθεση PICAR, μερίσματα κ.α.), για την οποία υπήρξαν σχετικά πορίσματα για κακουργηματική απιστία και εν πολλοίς για τη χρεοκοπία του Ταμείου. Η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΛ-ΑΣ θεωρούμε, ότι θα μείωνε τις πιθανότητες της εν λόγω κακοδιαχείρισης.

3. Αυτό όμως που σήμερα προκαλεί εντύπωση (και ταυτόχρονα οργή) στην εν λόγω απάντηση είναι ο ισχυρισμός, ότι το αυτονόητο πρέπει να γίνει «στοιχειοθετημένη πρόταση» (ενώ υπάρχουν χρόνια τώρα ειλημμένες αποφάσεις) και ότι ενδεχομένως να μην μπορεί να τροποποιηθεί το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας του Μ.Τ.Σ. Ότι δηλαδή ο Νόμος δεν μπορεί να τροποποιήσει Νόμο. Πρόκειται για καινοφανή νομική θεωρία ή για άλλη μια «πολιτική αυταπάτη» ή «κακόπιστη συμπεριφορά» και «μη χρηστή διοίκηση»;

4. Επίσης είναι γνωστή η διαρκής επιθυμία των ΜΤΣ, ΓΕΣ και ΥΠΕΘΑ να «αποπέμψουν» από το Ταμείο τους αστυνομικούς (της πρώην Χωροφυλακής) για προφανείς λόγους, όπως η οικειοποίηση των κοινωνικών πόρων, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν έμμεσους φόρους, δηλ. χρήματα των πολιτών. Το προσπάθησαν αυθαίρετα με τον επαίσχυντο (μνημείο «μη χρηστής διοίκησης» ή αλλιώς «διοικητικής αλητείας») Ν.1911/1990, με τον οποίο επιχείρησαν τον διαχωρισμό και στην ουσία την αποπομπή και «απαλλοτρίωση» των περιουσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών. Ο Νόμος όμως έμεινε ανενεργός, γιατί, εκτός των άλλων, αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

5. Η προσπάθεια συνεχίσθηκε με άλλους έμμεσους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η σύσταση Ειδικών Λογαριασμών εντός του Ταμείου, από τους οποίους και πάλι «παρανόμως» αποκλείονται οι αστυνομικοί. Τέτοιος Λογαριασμός είναι και ο ΕΚΟΕΜΣ. Μήπως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να «σβήσουν» το κύριο Ταμείο του Μ.Τ.Σ. και να «παίρνουν» οι του ΣΞ τα χρήματα μέσω των άλλων Λογαριασμών;

6. Ακόμη θυμίζουμε ότι το Ταμείο ιδρύθηκε (1853) ως «Ταμείο Χηρών και Ορφανών του Στρατού της γραμμής, της Χωροφυλακής και της Οροφυλακής». Το 1861 ιδρύθηκαν τρία ξεχωριστά ταμεία (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Χηρών και Ορφανών). Το 1867 τα τρία αυτά ταμεία συνενώθηκαν σε ένα, το «Ταμείον Μετοχικόν του κατά Γην Στρατού». Γιατί τότε βγήκε από τον τίτλο η «Χωροφυλακή»; Το 1935 μετονομάσθηκε σε Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Ξαφνικά τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, έγινε «βάρος» η συμμετοχή των αστυνομικών; Όμως για την κακοδιαχείριση και χρεοκοπία δεν φταίνε οι αστυνομικοί!

7. Το ζήτημα όμως είναι, τι κάνουν οι Ηγεσίες της ΕΛ-ΑΣ, του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ και των Συλλογικών Φορέων; Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου; Γιατί ανέχονται αυτή την κατάσταση; Η ευθύνη τελικά βαρύνει το σύνολο της Κυβέρνησης και πρωτίστως τον Πρωθυπουργό, ο οποίος οφείλει να παρέμβει και να δώσει την αυτονόητη λύση, που είναι η ουσιαστική εκπροσώπηση-συμμετοχή στη διοίκηση του Μ.Τ.Σ. της ΕΛ-ΑΣ και η αποφυγή κακόπιστων (κακόβουλων) ενεργειών αποπομπής και «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών!

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. Το ''λαλιστατο'' αρθρο δεν μας λεει, τι πορους συνεισφερει η Αστυνομια στο ΜΤΣ, την στιγμη που αποστρατοι του Στρατου Ξηρας και αποστρατοι της Αστυνομιας λαμβανουν ακριβως το ιδιο μερισμα. Τα εσοδα ομως που μπαινουν στο ΜΤΣ απο την Αστυνομια, ειναι αισθητα λιγωτερα. Εαν οι ενωσεις αποστρατων και οι συνδικαλιστες του Στρατου Ξηρας εκινουντο τοσο δραστηρια και εξυπνα οσο οι της Αστυνομιας,
    οι Αστυνομικοι θα ειχαν δικο τους ταμειο (οπως πολυ σωστα εχει το ναυτικο και η αεροπορια) και θα διαχειριζοταν μονοι τους τα χρηματα των φορολογουμενων οπως με μεγαλο ''θαρρος'' αναφερει το αρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα, ο κάθε συνταξιούχος @@@@ πετάει κάτι νομικίστικες @@@@@@, που όλως τυχαίως ακριβώς τις ίδιες πυροτεχνηματικές @@@@@, περί Συντάγματος και ΕΣΔΑ, καραμελίζουν και οι αρνητές, οι νταουλιέρηδες "δεν πληρώνουμε", οι αντιεμβολιαστές, οι "θεματοφύλακες" και γενικά κάθε ένας που θέλει να κάνει ότι του φανεί του λωλοστεφανή στην βαλκανική μπανανία μας. Όσο για την κακοδιαχείριση είναι απολύτως σωστά και δίκαια και εξακριβωμένα, πλην όμως η συμμετοχή της αστυνομίας δεν θα έλυνε ή θα βοηθούσε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ, για λόγους που είναι γνωστοί και μη εξεραιτεοι. Όσο για το ΕΚΟΕΜΣ δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο μιας και δεν νομίζουμε ότι συνεισφέρει κανένας αστυνομικός, άρα μην προπαγανδίζει φτηνά και ανεξοδα το κάθε @@@@@@, ενώ οι ίδιοι καρπώνονται διπλό εφάπαξ με την ίδια δικαιολογία. Όσο για την ευθύνη της κάθε κυβέρνησης είναι ακριβώς το ότι δεν διαχωρίζει το ΜΤΣ, διότι κανένας πολιτικός δεν το τολμά, λόγω της συνδικαλιστική δράσης των αστυνομικών και καλά κάνουν, ενώ οι συνδικαλιστές των ΕΔ είναι ένα μάτσο ανίκανοι που βρήκαν τρόπο και αμεταθετο να την περνούν μπέϊκα και να λιώνουν τα κινέζικα φτηνοπάπουτσα τους στον διάδρομο του υπεθα, άντε και του συμβουλίου κρίσεων. Λοιπόν για να τελειώνουμε, προφανώς δεν υπάρχουν πλέον περιουσιακά στοιχεία της πρώην χωροφυλακής που να συνεισφέρουν στο ΜΤΣ, οι δε κοινωνικοί τάχα μου πόροι σε υπέρογκο ποσοστό, σε σχέση με τα άτομα της αστυνομίας που "αρμεγουν" το ΜΤΣ, κατανέμονται στα γνωστά ταμεία της ΕΛΑΣ και καλά κάνουν. Καλύτερα λοιπόν οι συνταξιούχοι αστυνομικοί να ασχολούνται με τα δικά τους @@@@@@@ και να αποφεύγουν περισπούδαστα άρθρα διχαστικά και χωρίς νόημα, μοστραρωντας στρατιωτικούς βαθμούς. Άραγε γνωρίζει ο αρθρογράφος ότι στρατιωτικούς βαθμούς σε αστυνομικές δυνάμεις (και όχι της στρατοχωροφυλακης) εκτός των βαλκανικών μπανανιών, έχουν και οι πρώην σοβιετικές ταχαδημοκρατίες και η Β.Κορεα όπως π.χ. αντιστράτηγος ε.α. αστυνομικός; Δυστυχώς ενώ περιμέναμε πολλά από την παρούσα κυβέρνηση και ειδικά τον Κο ΠΘ, κατέληξε τζίφος, έτσι δικαίως μπορούμε πάλι να αναφωνήσουμε δυνατά το αμίμητο "μηδέν εις το πηλίκιον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eξαιρετικο σχολιο!!! Δεν συμφωνω σε ολα βεβαια, αλλα αυτο δεν το κανει λιγωτερο εξαιρετικο. Τι δουλεια εχουν οι αστυνομικοι στα στρατιωτικα νοσοκομεια (εξαιρουνται οι της πρωην Χωροφυλακης). Τι δουλεια εχουν οι αστυνομικοι στα στρατιωτικα πρατηρια. Τωρα ακουσον ακουσον εγινε προταση να πηγαινουν και στα ΚΑΑΥ κα κα. Για του βαθμους ας δουμε τι γινεται στην Ευρωπη..... ενα μονο χαρακτηριστικο παραδειγμα: Στην Πολωνια των 40 εκατ. κατοικων με πολυ πιο μεγαλη (αναλογικα βεβαια) αστυνομικη δυναμη απο την χωρα μας, ο Αρχηγος της Αστυνομιας (General Inspector) εχει βαθμο αντιστοιχο του Υποστρατηγου, και ολοι οι ανωτατοι ειναι αυτος και περιπου εικοσι ''Ταξιαρχοι''.

      Διαγραφή
    2. περισσότερο διχαστική άποψη γεμάτη με @@@@@ (φαντάσου τι ήθελες να γράψεις) από την δική σου? Το ότι το ΜΤΝ και ΜΤΑ θα γεμίσουν ευρώ από τις φρεγάτες και Α/Φ (γιαυτό δίνουν και επιπλέον μέρισμα) δεν σε ενοχλεί? Αλλού είναι η λύση και όχι στις τοποθετήσεις με @@@@

      Διαγραφή
    3. Ποια κατηγορια εργαζομενων (συνταξιουχων) δεχεται ''να χρηματοδοτει'' καποια αλλη? Καμμιά δεν υπαρχει. Αυτο ακριβως κανουν οι αποστρατοι του στρατου για αποστρατους της αστυνομιας στο ΜΤΣ.

      Διαγραφή
  3. Το 20% των ποσών που δίδονται για εξαγορά ποινής (Φανταστείτε χρήμα....) των καταδικασθέντων πολιτών (με την συμφόρηση των φυλακών οι περισσότερες ποινές έγιναν εξαγοράσιμες) πάει στο ταμείο των αστυνομικών, στο οποίο είναι μόνοι τους (σιγά μην τα μοιρασθούν) . Από το ΜΤΣ ψάχνουν μερίσματα έχοντας συνεισφέρει ελάχιστα στο ΜΤΣ.Ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά! Όταν όμως λες σε καποιον ντροπή και για αυτόν η ντροπή είναι άγνωστη λέξη είναι σαν να μην του λες τίποτε.

      Διαγραφή
  4. Όλα αυτά που γράφετε με τις "μπανάνες",με τα@@@@@,τα σκεφτήκατε ή έτσι "ελαφρά τη καρδία" τα εκφράζεται και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση και εμπάθεια.
    Σκεφτήκατε ποτέ σε περιπτώσεις κλοπών, ληστειών,βιασμών, ξυλοδαρμών κλπ σοβαρών και μη αδικημάτων να καλουσατε τον στρατό,την αεροπορία,το ναυτικό;
    Δεν νομίζω,αφού απλούστατα και λογικά είναι διάφορος ο ρόλος τους.
    Εκ των πραγμάτων οι προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων είναι τεραστίως μεγαλύτερες από αυτές της ΕΛΑΣ και έτσι πρέπει να είναι.
    Μην συμπεριφέρεστε λοιπόν ως νεόπλουτοι με νοοτροπία νηπίων ή έστω παιδιών.
    Άλλωστε όλες αυτές οι προμήθειες οπλικών συστημάτων πληρώνονται από τον Ελληνικό λαό συνολικά και όχι από την τσέπη σας.
    Το άρθρο εκφράζει απόψεις και ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα,η οποία βέβαια δεν σας αρέσει,αλλά έτσι είναι.
    Επιτέλους λίγη σοβαρότητα και απαλλαγή από τα κόμπλεξ που σαν λαό μας χαρακτηρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι δουλεια εχει το ενα με το αλλο? Απολυτως καμμία!!! Αλλη η αποστολη του Στρατου και αλλη της αστυνομιας. Αν σε καποιον δεν αρεσει η δουλεια του, αυτα ειναι αλλο θεμα. Επειδη οι προμηθειες των ΕΔ (κυριως Ναυτικου και Αεροποριας και οχι του στρατου) ειναι καπως πιο μεγαλες, ο στρατος πρεπει να προιμοδοτει την αστυνομια? Που το ειδες γραμμενο? Εσεις ψαξτε να βρειτε πορους. Το ναυτικο και η αεροπορια που εχουν μεγαλυτερα εσοδα προιμοδοτουν τον στρατο? Φυσικα οχι! Το να απομυζα ομως η Αστυνομια το ΜΤΣ και να ζητα και τα ρεστα, αυτο ειναι ο υπερτατος ευτελισμος. ΚΑΠΟΤΕ ΟΜΩΣ θα ξυπνησει και η ηγεσια και η συνδικαλιστες του στρατου οι οποιοι τωρα κοιμουνται (ενω της αστυνομιας οχι) και τοτε θα σας δω. Αναλογα με τα εσοδα που συνεισφερει καποιος πρεπει να λαμβανει. ΚΑΜΜΙΑ μα ΚΑΜΜΙΑ κοινωνικη ομαδα δεν προιμοδοτει καποια αλλη οπως γινεται στο Μετοχικο Ταμειο Στρατου με τους αστυνομικους!

      Διαγραφή
  5. Αντί να ασχολείστε με τους αστυνομικούς μαζέψτε κάνα έσοδο για το ταμείο όπως το 5%Από τις τροχαιες παραβάσεις (από το 2014 έχει ψηφιστεί νόμος και εκκρεμεί ακόμα να ψηφιστεί ΚΥΑ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και επίσης η ελας ας δοκιμάσουν να συλλάβουν και κανέναν λάθρο πακιστανοχινντιαφκάνο στην πλατεία Συντάγματος χωρίς μάσκα, εμβόλια και τεστ και οι περισσότεροι τζιχαντιστές, βιαστές, δολοφόνοι και τζαμπατζίδες (στο μετρό ΔΕΝ τόλμησε να τους ελέγξει ΚΑΝΕΙΣ). Όχ ότι υπάρχουν αστυνομίες και δικαστήρια για αυτούς, αλλά λέμε και καμμιά .....κία να περνάει η ώρα. Πάντως η νέα χρονιά ΔΕΝ μπήκε ούτε καλά, ούτε περιμένουμε κάτι καλό από ΚΑΝΕΝΑΝ.

      Διαγραφή
    2. Ποιος ασχολειται με τους αστυνομικους? Τους εβαλαν στον ΜΤΣ, συνισφερουν αναλογικα πολυ λιγα, παιρνουν το ιδιο μερισμα με τους του Στρατου και μας εγκαλειται οτι δεν μαζευουμε και εσοδα στο ΜΤΣ. Φυσικα ντροπη δεν υπαρχει για να την επικαλεσθω.

      Διαγραφή
  6. To θράσος κάποιων δεν έχει όρια. Το ναυτικό και η αεροπορία έχουν σαφώς μεγαλύτερα μερίσματα απο τον στρατό. Προιμοδοτούν τον στρατό? Φυσικά όχι!!!
    Ο στρατός -ΜΤΣ- με το μικρότερο μέρισμα προιμοδοτεί, την αστυνομία. Γιατί? Το γράφει κάποιος σχολιαστής πιο πάνω. Οταν θα ξυπνήσουν οι συνδικαλιστές του στρατού, που ακόμα περνάνε τις παιδικές τους ασθένειες και όταν η στρατιωτική ηγεσία με απλά μαθηματικά φέρει το θέμα στην πολιτική ηγεσία που δεν πειράζει τα κακώς κείμενα, τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος. Ελάτε τότε να μας πείτε για ''διχαστικά σχόλια'' και άλλα ''έξυπνα''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε μπάρμπα σου έκαναν ληγμένη δόση εμβολίου ή έπαθες ελαφρύ εγκεφαλικό και δεν το πήρες χαμπάρι; Τι θέλεις να πεις; Απλώς ξύπνησες και είπες να δοκιμάσεις και εσύ να γράψεις κανένα σχόλιο. Άντε γειαααααα!

      Διαγραφή
    2. Απαντηση στο 02 Ιαν. 7:55:00 : Για την ταμπακιερα υπαρχει απαντηση? Καμμια απαντηση!!!!! Τα εγκεφαλικα μπαρμπα θα αρχισουν οταν ξυπνησουν οι του στρατου που μεχρι τωρα κοιμουνται τον υπνο του δικαιου, με αποτελεσμα εκτος των αλλων να τους καθυβριζουν και απο πανω. Παντως και τα σχολια σας βοηθουν στο να ξυπνησουν.

      Διαγραφή
  7. Επειδή πολλοί ομιλούν αλλά λίγοι γνωρίζουν σας παραπέμπω στην υπ’αρίθμ. 2310/15 Απόφαση ΣΤΕ με τίτλο "Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Αίτηση ακύρωσης της τεκμαιρόμενης παράλειψης των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη να προβούν στην έκδοση του προβλεπόμενου στο άρθρο 39 του ν. 1975/1991 π.δ/τος, προκειμένου να διαχωριστεί του ΜΤΣ σε δύο Ταμεία. Η εκδίκαση της υποθέσεως δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ. Παραπομπή στον Πρόεδρο του ΣτΕ του ζητήματος του καθορισμού του αρμόδιου για την εκδίκαση της υποθέσεως Τμήματος" Διαχωρισμός η μόνη λύση, τα υπόλοιπα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή