Τριπλό «πακέτο» πληρωμών μέσα στα Χριστούγεννα: Συντάξεις-Μέρισμα-Αναδρομικά (ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ)

Τριπλό «πακέτο» πληρωμών μέσα στα Χριστούγεννα: Συντάξεις-Μέρισμα-Αναδρομικά (ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ)

Συντάξεις: 3+1 πληρωμές μέσα στα Χριστούγεννα – Πότε θα πληρωθούν μέρισμα, αναδρομικά, κύριες και επικουρικές

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 08/12/2021 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Τριπλό πακέτο πληρωμών στις συντάξεις φέρνει ο τελευταίος μήνας του 2021, καθώς εκτός από την τακτική καταβολή των αποδοχών Ιανουαρίου που θα γίνει νωρίτερα λόγω εορτών, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω θα πληρωθούν χρωστούμενα αναδρομικά και αυξήσεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, ενώ άλλοι 850.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν το μέρισμα των 250 ευρώ.

Στις 20 με 23 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου 2022.

Μετά τα Χριστούγεννα, 27 με 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τα χρωστούμενα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε περίπου 17.000 συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν μετά το 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όμως να έχουν πάρει μέχρι τώρα την επιπλέον διαφορά στις συντάξεις τους με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Άλλοι 12.170 συνταξιούχοι από την ίδια κατηγορία (μετά το 2016 με επανυπολογισμό σύνταξης), οι οποίοι πληρώθηκαν τα αναδρομικά από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού στις 26 Νοεμβρίου, θα πληρωθούν μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου την αύξηση του νέου νόμου, η οποία θα είναι μόνιμη κάθε μήνα.

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών ώστε τα 250 ευρώ από την έκτακτη ενίσχυση που ψήφισε η κυβέρνηση να πληρωθούν σε 850.000 χαμηλοσυνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα. Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως από αρμόδια στελέχη που μίλησαν στον «Ε.Τ.» δίνουν «μικρή πιθανότητα» για πληρωμή του μερίσματος των 250 ευρώ πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, και λόγω της τεχνικής διαδικασίας που απαιτείται για τη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων, η πληρωμή είναι πιο σίγουρο ότι θα γίνει μεταξύ 27 και 31 Δεκεμβρίου.

Ανά Ταμείο

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ έχει ως εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

• Στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

• Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

• Στις 23 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου-Αποστράτων, των τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Επιστροφές

Θα ακολουθήσουν μετά τα Χριστούγεννα (27-31 Δεκεμβρίου) οι πληρωμές αναδρομικών από τις αυξήσεις του επανυπολογισμού συντάξεων σε νέους, από Μάιο του 2016 και μετά, συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Τα αναδρομικά θα τα πάρουν περίπου 17.000 συνταξιούχοι. Τα ποσά που θα λάβουν είναι πάνω και από 2.500 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν τις αυξήσεις 26 μηνών, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν πιστωθεί στις συντάξεις τους από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, που ισχύει ο νόμος 4670/2020 με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού των συντάξεων από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω. Στα αναδρομικά επιβάλλεται φόρος 20%.

Κλικ για μεγέθυνση:

Μέρισμα

Το μέρισμα των 250 ευρώ θα πληρωθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή σε όσους παίρνουν μικτή προ κρατήσεων ασθένειας και προ φόρου σύνταξη, ή άθροισμα συντάξεων έως τα 638 ευρώ το μήνα. Αν ξεπερνούν τα 7.200 ευρώ είτε από σύνταξη είτε από άλλο εισόδημα (π.χ. ενοίκια) δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ. Για ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων το κριτήριο για να πάρουν και οι δύο την ενίσχυση των 250 ευρώ είναι να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το ατομικό τους εισόδημα δεν είναι πάνω από 7.200 ευρώ. Αν, δηλαδή, ένα ζευγάρι συνταξιούχων έχει συνολικό εισόδημα 13.500 ευρώ, εκ των οποίων ο ένας έχει 7.500 ευρώ και ο άλλος 6.000 ευρώ, την ενίσχυση θα την πάρει ο ένας με το εισόδημα των 6.000 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Αφού είμαστε γενικώς στην απέξω, ούτε κοινωνικό μέρισμα, ούτε αυξήσεις, ούτε αναδρομικά, δηλαδή με μια ξερή σύνταξη, τα ταμεία μας γιατί δεν δίνουν ένα έξτρα μέρισμα, όπως είχαν κάνει πριν 3 χρόνια??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενημερωτικά σύνταξης ΝΟΕ/2021 και ΔΕΚ/2021 στο τέλος ΙΑΝ/2022 η ανάρτηση;;;; Ιδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτο δημοσιευσε ο κ. Κ. Κατικος σε αρθρο του τις προηγουμενες μερες. Ειχε πει Δεκ. -Ιαν. τον ξαναρωτησε καποιος και το επανελαβε. Κατι πιο πολυ ξερεις συναδελφε? !!!

      Διαγραφή
  3. Συνάδελφε . Εγώ έγραψα συγκεκριμένο .....διάστημα. (;;;;ιδωμεν). Ενημερωτικά συνάδελφε υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων (γενικά) που δεν τους έχει αναρτηθεί ενημερωτικό από ΙΑν/2019.Ισως να είναι ένας λόγος που καθυστερούν ν αναρτηθουν. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΈΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα, βεβαια δεν το γνωριζα. Τα δικα μου του 2021 εκαναν καποιους μηνες να αναρτηθουν διοτι το ΓΕΣ και οχι το ΓΛΚ / ΕΦΚΑ, ειχε κανει ενα λαθος στην συνταξη μου, με αποτελεσμα αντι για 5 χρονια σε μοναδες εκστρατειας να μου υπολογισουν μονο το ενα. Ευτυχως διορθωθηκε. Καλες Γιορτες!

      Διαγραφή
    2. σωστα φιλε μανο,εισαι σουπερ στην αναλυση,καλες γιορτες στο σπιτικο σου και σε ολους,που υπαρχουν στα σταρατα λογια.

      Διαγραφή
    3. φιλοι μου ,μονο δικαστικα μπορει να βγαλουμε κατι,ειδικοτερα για τις διεκδικισεις προ του νομου κατρουγκαλου,εγω προσωπικα το παλευω και βλεπουμε,ολα κρινονται βεβαια εκ του αποτελεσματος,αλλα εγω παλι λεω οτι παντα πρεπει να δεινουμε μαχες,πρωτα υγεια παντα.γιωργος χανια...

      Διαγραφή
  4. Να σταματήσουν πλέον τις άδικες και αντισυνταγματικές κρατήσεις για εισφορά αλληλεγγύης στα μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ απο το 2018, αντί να μιλούν για ανύπαρκτες αναδρομικές πληρωμές ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. και να ερθει,ποιος συναδερφε,διαχρονικα βλεπω μια απο τα ιδια............................................................................................................

      Διαγραφή
  6. Φίλε Γιώργο ΚΑΤΑΚΗ σ ευχαριστώ για τις ευχές σου και ανταποδίδω.Χαρουμενες γιορτές σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναστε παντα καλα,ολοι σας,και εχω να πω και τα εξεις ,οσο υπαρχη η προσωπικη διαφορα που ποτε δεν καταλαβα τι ακριβως ειναι αυτη πχ το ερμηνευω ως προνοιακο επιδομα,κομματι συνταξης που ανα πασα στιγμη μπορει να εξαφανισθει,τα δωρα χριστογγενων ,πασχα,επιδομα αδειας που ειναι,ενω τα εχουμε πληρωση κανονικα,οποτε μην περιμενεται αγαπητοι συναδερφοι αυξηση,σε διαστημα 10 ετων και βαλε,κατα κανονα.αντε να παρουμε κατι ψυχουλα για εισφορα αλληλεγυης 2016-2018,οπου μετα φορων θα απομεινουν και παλι τα μισα.απο 1-1-2019 και μετα που ολα κριθηκαν συνταγματικα,τελος,μην περιμενεται ουτε ευρω--------------------------------------------------------------................................................................................................................................................

      Διαγραφή
  7. ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 23/12 .....ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ....ΜΥΑΛΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή