Παναγιωτόπουλος στο Newsbomb.gr: Εξετάζουμε την αποστολή ομάδας στρατιωτικών στο Σαχέλ (BINTEO) [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

Παναγιωτόπουλος στο Newsbomb.gr: Εξετάζουμε την αποστολή ομάδας στρατιωτικών στο Σαχέλ (BINTEO) [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η Γαλλία θα είναι εκεί σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία, όμως οφείλουμε και εμείς να συνδράμουμε, στο πλαίσιο της συμμαχικής μας σχέσης», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - Δείτε το trailer της εκπομπής Meeting Point με την Όλγα Τρέμη στο Newsbomb.gr.

Το ενδεχόμενο να σταλεί ελληνική δύναμη στην εμπόλεμη ζώνη του Σαχέλ, εξετάζουν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο ελληνικό «Πεντάγωνο», όπως γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και στο Meeting Point με την Όλγα Τρέμη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για τα οφέλη της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, εκτός φυσικά της αγοράς των κορυφαίων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, τόνισε πως η αμυντική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, θεωρείται δεδομένη και από τις δύο πλευρές.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί και ζητήσουμε βοήθεια από τη Γαλλία, στη βάση της στρατιωτικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, τότε οι γαλλικές δυνάμεις θα είναι εκεί, οφείλουν να είναι εκεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας.

Στο ερώτημα της Όλγας Τρέμη, αν για να είναι οι Γάλλοι εκεί, οφείλει και η Ελλάδα να έχει στείλει δυνάμεις στο Σαχέλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως αν και δεν είναι απαραίτητο να πάμε, έχει διατυπωθεί αίτημα από τη γαλλική πλευρά και οφείλουμε να συνδράμουμε. «Ήδη η Ελλάδα εξετάζει την αποστολή ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ. Δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα», αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού Πενταγώνου, ξεκαθάρισε πως η αποστολή επίλεκτων ανδρών στο Σαχέλ δεν απορρέει από τη ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη, αλλά από την ευρύτερη συμμαχική σχέση που έχουν Αθήνα και Παρίσι. «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή στο Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη, που θα μεταδοθεί το πρωί της Τρίτης (30/11), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλά επίσης για την οικονομική κρίση στην Τουρκία και τον «αυταρχικό» Ταγίπ Ερντογάν, το ενδεχόμενο «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, την απόλυτη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε σημείο της Επικράτειας, τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την προσπάθεια θωράκισης του Στρατεύματος από την πανδημία, με την παράλληλη στήριξη της Πολιτείας με προσωπικό για τον εμβολιασμό και υγειονομικές υποδομές για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Δείτε το trailer της συνέντευξης:

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΕΘΑ

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Η Γαλλία έχει 5.000 στρατιώτες στο Σαχέλ και λόγω απότομης αύξησης των θανάτων το 2021 ο Μακρόν δεχόμενος ισχυρότατη πίεση από την Γαλλική κοινή γνώμη, ανακοίνωσε την μείωση από αρχές του 2022 σε 2.000 στρατιώτες, οπότε βρήκε τα πρόθυμα κορόιδα να πάνε να υπερασπιστούν τα κοιτάσματα ουρανίου των Γάλλων και τις αποικιοκρατικές τους κτήσεις. Τώρα, το που είδε ο Παναγιωτόπουλος τους Γάλλους «Είμαστε εμείς για αυτούς και αυτοί για εμάς», είναι άλλη ιστορία, μάλλον παίζεται ταινία στους κινηματογράφους. Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της στέλνει στρατό εκτός συνόρων χωρίς απόφαση ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ.
    Ο Λυμπέρης στα Ίμια είχε πει ότι δεν είχαμε αρκετούς στρατιωτικούς για να φυλάξουν τα νησιά και βραχονησίδες και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ο Φλώρος με τον Παναγιωτόπουλο φαίνεται ότι δεν ανησυχούν από τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων και θα εφαρμόσουν το δόγμα της χαλαρής άμυνας στο Αιγαίο και στον Έβρο. Έχουν εγγυήσεις ότι θα ανέβουν ως φρουροί στα Ελληνικά νησιά οι Γάλλοι?
    Αστεία και μη σοβαρά πράγματα από ανεύθυνους πολιτικούς και στρατιωτικούς που τα δίνουν όλα στο πλαίσιο της προσωπικής τους επιβίωσης-ανέλιξης.
    Ίσως τελικά ο Δένδιας με τον Μητσοτάκη φανούν περισσότερο σοβαροί και δεν θα ρισκάρουν την άμυνα της Ελλάδος και τις ζωές των στρατιωτικών (το μάχιμοι δεν σημαίνει ότι είναι και αναλώσιμοι κ. Υπουργέ), γιατί γράφτηκε και αυτό για όσους σκοτωθούν στο Σαχέλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηδενικό επιχειρησιακό όφελος δεδομένου ότι η αποστολή αφορά μάχη με άτακτους τζιχαντιστές. Δεν υπάρχει εμπλοκή πυροβολικού, πεζικού, τεθωρακισμένων, αεροπορίας, ναυτικού και άλλων τακτικών δυνάμεων. Καμία εμπειρία δεν θα αποκομιστεί σε επίπεδο τακτικού στρατού, όπως θα κληθούν να πολεμήσουν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο.
    Υψηλότατο κόστος της αποστολής που δεν δικαιολογείται τέτοια περίοδο, με το ρεύμα και το πετρέλαιο στα ύψη, ενώ η πανδημία φουντώνει πάλι.
    Κανένα όφελος στο πολιτικό επίπεδο. Οι Γάλλοι φοβούνται την Τουρκία, ενώ άρχισαν και κάνουν δουλειές μαζί της μέσω τρίτων χωρών. Στις συνόδους κορυφής δεν υποστηρίζουν την Ελλάδα για επιβολή κυρώσεων. Στην Κύπρο δεν συνέχισαν τις έρευνες όταν τους κόλλησαν οι Τούρκοι. Σε Αρμενία, Λιβύη, Συρία, και Κύπρο αλωνίζουν οι Τούρκοι και οι Γάλλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν φτάνει που θα πάρουν τα 10 δις θέλουν να σύρουν την Ελλάδα στον βούρκο της Αφρικής, όπου τα έκαναν θάλασσα με τους διάφορους φύλαρχους που υποστηρίζουν κατά καιρούς.
    Οι Γάλλοι μοιράζουν παράσημα στους Έλληνες αξιωματούχους και εξασφάλισαν την απαγκίστρωσή τους από το Σαχέλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άσχετη, επικίνδυνη, άκαιρη, αδικαιολόγητη, μη επιχειρησιακή, άχρηστη ως εμπειρία (δηλαδή να πολεμήσουμε άμεσα σε περιβάλλον με άτακτους βάρβαρους τζιχαντιστές), μας στοχοποιεί στην κοινότητα των απανταχού τρελλών τζιχαντιστών χωρις κανένα όφελος, δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα από την συμμαχία, δεδομένου ότι η σοβαρή ενίσχυση των ΕΔ μας, θα πραγματοποιηθεί μετά από 5 χρόνια τουλάχιστον. Προφανώς ο αξιότομος κος ΠΘ και ο πολυ σοβαρός και μετρημένος κος ΥΠΕΞ, δεν θα δεχθούν επ'ουδενί την εν λόγω απόφαση, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μιλάμε πάντα για προσωπικό που θα πάει για να πολεμήσει και όχι για επιτελείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επικίνδυνος υπουργός με σημαντικό έλλειμμα στρατηγικής και επιχειρησιακής σκέψης. Ακατάλληλος για τη θέση του υπουργού Άμυνας. Πρόσφατα αποδέχθηκε τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών και παρακάλεσε τους Τούρκους να τις μειώσουν! Αφού εξασθένισε την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας στέλνοντας τα πάτριοτ και 150 στρατιώτες στην Σαουδική Αραβία, τώρα αποδεχόμενος την αποστρατικοποίηση των νήσων που ζητούν οι Τούρκοι, παίρνει τους καταδρομείς και τους στέλνει στο Σαχέλ. Μετά μιλάμε για εθνικές τραγωδίες (Κύπρος 74, Ίμια 96). Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Παύλου Μελά, του Καραολή, του Σαλμά, του Ηλιάκη και όλων των αγωνιστών του έθνους. Συνυπεύθυνος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των κλάδων. Τέτοιες ώρες δεν χρειάζονται χαιδέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή