Μοριοδότηση Μεταθέσεων Στελεχών ΕΔ: Απαιτείται Τροποποίηση Υπ. Απόφασης-Ερώτηση στη ΒτΕ

Μοριοδότηση Μεταθέσεων Στελεχών ΕΔ: Απαιτείται Τροποποίηση Υπ. Απόφασης-Ερώτηση στη ΒτΕ

«ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»

Κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση (1552/29-11-2021) στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστο Γκόκα, κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, κ. Αχμέτ Ιλχάν, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κ. Γιώργο Φραγγίδη, και τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα «Παραμετροποίηση Κριτηρίων Μεταθέσεων Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία μοριοδότησης και τα σχετικά κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3883/10, μέσω των οποίων όποιο στέλεχος διαθέτει περισσότερα μόρια διεκδικεί με καλύτερες προϋποθέσεις την επιθυμία μετάθεσής του, έχουν υποστεί μεγάλες τροποποιήσεις ώστε τίθεται εν αμφιβόλω το εξαγόμενο αποτέλεσμα. Αυτό όμως δεν είναι τόσο κρίσιμο αν λάβουμε υπόψη μας ότι έχει τεθεί σε αδράνεια η υπόψη διαδικασία εξαγωγής της επιδιωκόμενης μοριοδότησης για την υλοποίηση των μεταθέσεων πριμοδοτώντας τους ημετέρους της κυβέρνησης, δημιουργώντας τεράστιες αδικίες στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού που έχουν αντίκτυπο και στις οικογένειές τους.

Το ότι ο ΥΕΘΑ υποσχέθηκε την αποκατάσταση των υπόψη αδικιών μέσω εφαρμογής συγκεκριμένης λύσης μέχρι το περασμένο καλοκαίρι είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος όσον αφορά στη δίκαιη και αντικειμενική αξιοποίηση όλων των στελεχών των ΕΔ.

Το μεγαλύτερο και κρισιμότερο όμως ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο ΥΕΘΑ υποσχέθηκε, από πέρυσι τον Νοέμβριο, την κατάθεση Ν/Σ για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών των ΕΔ, κάτι όμως που δεν έπραξε και είναι αμφίβολο αν και πότε θα το πράξει.

Σκοπός της υπόψη ερώτησης είναι να υπενθυμίσουμε στον Υπουργό τη σχετική πρόθεσή του και τη δέσμευσή του για το θέμα και να προλάβουμε την έκδοση των νέων επετηρίδων του στρατιωτικού προσωπικού για το 2022.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Με τις υπ’ αριθμόν 4528/27-02-2020, 1821/17-11-2020 Ερωτήσεις μας, καθώς και με την υπ’ αριθμόν 732/10-05-2021 Επίκαιρη Ερώτηση, σας είχαμε θέσει το ζήτημα της αδικίας στη μοριοδότηση που υφίστανται οι υπηρετούντες στο στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου (Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION), ενώ παράλληλα μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) έχουν επισημανθεί αδικίες και σε πολλά άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, καθώς επίσης και σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Αεροπορία, Στρατός Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό). Οι αδικίες αυτές επηρεάζουν τις μεταθέσεις τους τα τελευταία χρόνια, αφού τα στελέχη λαμβάνουν μειωμένα μόρια για πάνω από 40 μήνες.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε διά της Επίκαιρης Ερώτησης με αριθμό πρωτοκόλλου 732/10-05-2021, είχατε αποδεχτεί ότι υπάρχουν αδικίες και στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο μοριοδότησης που αφορούν πολλές Μονάδες ανά την Επικράτεια και είχατε αναφέρει ότι σκοπεύατε να το επιλύσετε εντός του περασμένου καλοκαιριού.

Μάλιστα είχε αναφερθεί ότι είχαν ολοκληρωθεί οι προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης, έχοντας ληφθεί υπόψη αναφορές και προτάσεις, διαφόρων Ενώσεων, μεταξύ των οποίων και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.).

Ωστόσο, έχουμε φτάσει στον Νοέμβριο και ακόμα η εκκρεμότητα παραμένει, δημιουργώντας στα στελέχη έντονες ανησυχίες για τον επικείμενο προγραμματισμό των ετήσιων μεταθέσεων του 2022.

Σας επισημαίνουμε ότι βάσει της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 468/14-02-2018), άρθρο 17, παρ.4, «… οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων και των Κοινών Σωμάτων του ΓΕΕΘΑ καταρτίζουν και τηρούν επετηρίδες με τη μοριοδότηση όλου του στρατιωτικού προσωπικού, τις οποίες κοινοποιούν στο σύνολο του προσωπικού για ενημέρωση έως τις 10 Mαρτ. …».

Με δεδομένο λοιπόν, την πρόθεση και δέσμευσή σας για αποκατάσταση των αδικιών, και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα χρονικά περιθώρια που ισχύουν μέχρι την κοινοποίηση των νέων επετηρίδων,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Θα προχωρήσετε στην τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που σχετίζεται με την μοριοδότηση των στελεχών, πριν την έκδοση των νέων επετηρίδων για το 2022;

Για τον Τομέα Άμυνας
Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια