Η απάντηση ΥΕΘΑ για επιβολή φυλάκισης σε στέλεχος ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και Θοδωρής Δρίτσας με θέμα «Επιβολή φυλάκισης σε στέλεχος των ΕΔ, λόγω συνδικαλιστικής δράσης», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το ζήτημα αφορά στον ΕΠ.ΟΠ. Επιλοχία(ΤΘ) Γ.Γ ο οποίος τιμωρήθηκε με 2ήμερη φυλάκιση από τον Διοικητή της Μονάδας του, όχι για την συνδικαλιστική του δράση αλλά, διότι υπέπεσε στο προβλεπόμενο από το άρθρο 63 παρ. 2β(2) του Στρατιωτικού Κανονισμού (ΣΚ) 20-1, ο οποίος είναι ο «Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στο Στρατό» (ΠΔ 130/1984), πειθαρχικό παράπτωμα της καθυστέρησης στην εκτέλεση διαταγής.

Συγκεκριμένα, ενώ την 6η Μαρτίου 2020 έλαβε 4ήμερη άδεια αντιπροσώπου δευτεροβάθμιας ένωσης στρατιωτικών δεν προσκόμισε, ως όφειλε, μέχρι την 6η Απριλίου 2020 αντίγραφο του καταστατικού της οικείας συνδικαλιστικής ένωσης, επικυρωμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, το οποίο θεωρείται απαραίτητο δικαιολογητικό για την λήψη της υπόψη αδείας, όπως αυτό καθορίζεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Μάλιστα το εν λόγω στέλεχος κατά την υποβολή του αιτήματος για έγκριση της εν λόγω αδείας την 3η Μαρτίου 2020, ανέγραψε στην αίτησή του ότι το υπόψη δικαιολογητικό θα το προσκομίσει με την λήξη της αδείας του.

Περαιτέρω στα θεσμικά κείμενα του Στρατού Ξηράς, τα οποία είναι γνωστά σε όλα τα στελέχη του, καθορίζεται ότι για τη λήψη των αδειών απουσίας μελών των Δ.Σ των Ενώσεων Στρατιωτικών, απαιτείται μεταξύ άλλων και κατά περίπτωση, η προσκόμιση αντιγράφου του καταστατικού της οικείας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής ένωσης, επικυρωμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Επίσης σύμφωνα με τον προμνημονευθέντα ΣΚ 20-1, κάθε στρατιωτικός δικαιούται να παραπονεθεί, αν θεωρήσει, ότι αδικήθηκε από κάποια διαταγή, που του δόθηκε ή από κάποια ενέργεια ή μέτρο των προϊσταμένων του. Τα παράπονα υποβάλλονται μέσα σε 15 ημέρες απ’ την ημέρα, κατά την οποία ο παραπονούμενος έλαβε γνώση της διαταγής ή της ενέργειας με την οποία νομίζει ότι αδικείται.

Ο εν λόγω Υπαξιωματικός δεν υπέβαλε αναφορά παραπόνων τόσο για το συγκεκριμένο θέμα όσο και για την πειθαρχική ποινή που, συνακόλουθα, του επιβλήθηκε.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ. απέστειλε δύο επιστολές στον Διοικητή της συγκεκριμένης Μονάδας, για το εν λόγω θέμα, υποστηρίζοντας ότι με δική της ευθύνη και απόφαση δεν δόθηκε αντίγραφο του καταστατικού της στον εν λόγω Υπαξιωματικό, ενώ επιπροσθέτως θεώρησε ότι η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και επικαλέστηκε ζήτημα λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Άρα μας λέει ότι άδικα έφαγε την φυλάκιση, αλλά επειδή δεν έκανε αναφορά παραπόνων ισχύει η ποινή??? Χαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ πάλι κατάλαβα ότι οι διοικήσεις των μονάδων, εμμέσως πλην σαφώς,δεν είν' τόσο ελαστικές (δεν το οφείλουν) σε στελέχη ΕΠΟΠ όσο σε στελέχη ΕΜΘ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το στέλεχος γνώριζε ότι έπρεπε να φέρει το χαρτί...
  Η ένωση (την οποία αποτελούν στελέχη) γνώριζαν ότι έπρεπε να δώσουν το χαρτί..
  Το στέλεχος δεν το έφερε, άρα ορθώς η ποινή..
  Και το ερώτημα είναι οι υπόλοιποι που πήραν άδεια γιατί δεν τιμωρήθηκαν? αφού η ένωση με δική της απόφαση οδήγησε τα στελέχη στην καθυστέρηση εκτέλεσης διαταγής?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η κατάσταση και σε αυτό το τομέα είναι τραγική. Ο Υπαξιωματικός δε σκέφτεται ως στρατιωτικός που υπηρετεί σε μια Μονάδα και υποτίθεται καθημερινά προετοιμάζει και προετοιμάζεται, αλλά ως συνδικαλιστης. Έχουν φουσκώσει τα μυαλά ορισμένων....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έβγαλες πολύ γρήγορα συμπέρασμα,και από κατάσταση που δεν φταίει καν άτομο αλλά γραφειοκρατικό κώλυμα.

   Διαγραφή
 5. Και ποια είναι ρε @@@@@ η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ. που απέστειλε και δύο επιστολές στον Διοικητή της συγκεκριμένης Μονάδας; Με ποιο δικαίωμα, με ποια εξουσιοδότηση; Τι μπανανία είναι αυτή που προσπαθούν να καταντήσουν τις ΕΔ μερικοί; Δηλαδή να καταλάβουμε και εμείς οι απλοί πολίτες, δεν φτάνει που τόσα χρόνια ταιζουμε από το υστέρημα μας τους διάφορους συνδικαλ@στες του δημοσίου, τώρα έχουμε και ένα μάτσο αργοσχολους στις ΕΔ να παντελονιαζουν τζάμπα μισθούς και επιδόματα και να παχαινουν σαν ευνουχισμενοι γάτοι από την απραξία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή