Συμμετοχή Α/ΓΕΕΘΑ στο Συνέδριο ΕΑΑΣ-Ποιες σημαίνουσες προσωπικότητες τιμήθηκαν (ΦΩΤΟ)

Συμμετοχή Α/ΓΕΕΘΑ στο Συνέδριο ΕΑΑΣ-Ποιες σημαίνουσες προσωπικότητες τιμήθηκαν (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθη στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από την Πέμπτη 11 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, όπου και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας «Η Αξία της Μελέτης και της Διδασκαλίας της Στρατιωτικής Ιστορίας στην Ελλάδα».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην δύσκολη, επίπονη αλλά και γεμάτη μεγαλειώδεις στιγμές πορεία του Ελληνισμού κατά τους δύο τελευταίους αιώνες, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν το παρόν σε όλους τους Αγώνες του Έθνους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο δεν απέφυγε τους πολεμικούς κινδύνους, αλλά αντίθετα κατάφερε με υπεράνθρωπους αγώνες και ανείπωτες θυσίες στα πεδία των μαχών, σε ξηρά, θάλασσα και από το 1912 και σε αέρα, να απελευθερώσει υπόδουλους Ελληνικούς πληθυσμούς».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την τεράστια αξία της μελέτης της Στρατιωτικής Ιστορίας, υπό τη μορφή της αντικειμενικής και επιστημονικής αφήγησης της Πολεμικής Ιστορίας του Έθνους, που σκοπό έχει να συσσωρεύσει στην ατομική και στη συλλογική μνήμη γνώσεις και χρήσιμα διδάγματα, τα οποία αποτελούν την βάση για σημαντικές αλλαγές, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό οδυνηρό παράδειγμα τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, που αποτέλεσε την αφορμή για την ριζική αναδιοργάνωση του Στρατεύματος, η οποία οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα στην Εθνική Εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων και στον διπλασιασμό της έκτασης Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες μέσα από καθημερινή εκπαίδευση και συμμετοχή σε εθνικές, διμερείς ή πολυεθνικές ασκήσεις και συνεργασίες, σε συνδυασμό με τα οπλικά συστήματα και μέσα καθώς και με το νεοπροσληφθέν μόνιμο προσωπικό, συνιστούν εγγύηση για το μέλλον προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ολοκληρώνοντας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε την πρωτοβουλία του Πρόεδρου Αντιστράτηγου ε.α. Σταύρου Κουτρή και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΑΣ, για την διοργάνωση και διεξαγωγή του εν λόγω Συνεδρίου.

Κλικ για μεγέθυνση:

Η βραδιά των τιμητικών διακρίσεων σε σημαίνουσες προσωπικότητες

Η Ε.Α.Α.Σ., έκλεισε την 1η ημέρα του συνεδρίου της με βράβευση προσωπικοτήτων. Οι επιλογές των προσώπων δείχνουν την προσήλωση της Ενώσεως στις αρχές και τις αξίες της ευνομούμενης Πολιτείας, της ευσυνειδησίας στην εκτέλεση του καθήκοντος, τη γενναιότητα, τον πατριωτισμό και την πίστη στην τήρηση του Νόμου.

Τιμήθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος, διότι ως Πρόεδρος του Συμβουλίου εξέδωσε την ιστορική απόφαση της ολομελείας 2192/2014 στην οποία, στις παραγράφους 11 και 12, περιγράφεται με τρόπο νομικό και πολιτικό η ιδιαιτερότητα του στρατιωτικού επαγγέλματος και αιτιολογείται εναργέστατα ο εξ αυτής ξεχωριστός τρόπος με τον οποίο πρέπει η Πολιτεία να αντιμετωπίζει και να αμείβει τους στρατιωτικούς.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής παρέδωσε στον κ. Ρίζο ομοίωμα Πολεμικής Σημαίας του Στρατού Ξηράς επεξηγώντας τον συμβολισμό του συγκεκριμένου αναμνηστικού, ότι όπως για τους στρατιώτες στη μάχη η πολεμική σημαία της μονάδας τους είναι το σημείο στο οποίο συγκεντρώνουν τα βλέματά τους και την προσπάθειά τους έτσι και η απόφαση αυτή του ΣτΕ θα έπρεπε να είναι ο σημείο αναφοράς των πολιτικών μας όταν νομοθετούν για τους στρατιωτικούς

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αντγος ε.α. Κωνσταντίνος Ζιαζιάς τιμήθηκε από την Ε.Α.Α.Σ. διότι ως Αρχηγός ΓΕΣ, έχοντας ως βασικό οδηγό των αποφάσεών του την Στρατιωτική Αρετή και Αξιοπρέπεια, δεν υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις που είχαν σχέση με παρεμβάσεις στα καθήκοντά του. Ως αποτέλεσμα τούτου, το πρωί της 25ης Ιουλίου 2012 έθεσε αιφνιδίως και αυτοβούλως τέρμα στην σταδιοδρομία του, απεμπολώντας τα προνόμια που απολαμβάνει ένας Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, τιμώντας έτσι τον βαθμό και τη θέση του και δίνοντας με την στάση του το παράδειγμα στους νεότερους.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ., Υπτγος ε.α. Ιωάννης Δεβούρος παρέδωσε στον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Κωνσταντίνο Ζιαζιά χειροποίητη ράβδο, όπου στο ένα άκρο της είναι χαραγμένη η ημερομηνία εισόδου του στην Σχολή Ευελπίδων και στο άλλο η ημερομηνία αποστρατείας του από το ΓΕΣ. Στην αφιέρωση υπάρχει «οὐ τὸ ζῆν περὶ πλείστου ποιητέον ἀλλὰ τὸ εὖ ζῆν» από τον Κρίτωνα του Πλάτωνος. Δηλαδή, δεν πρέπει κάποιος να ζει για τα πολλά αλλά να ζει εντίμως.

Ο Επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ-ΑΣ Αντγος ε.α. Ιωάννης Ραχωβίτσας , εμπνευστής και δημιουργός , της Ομάδας ΔΕΛΤΑ και της Ομάδας ΔΙΑΣ τιμήθηκε από την Ε.Α.Α.Σ. για την πολυετή, με κίνδυνο ζωής του ιδίου και της οικογενείας του, συνεισφορά του στον αγώνα της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στα διεθνικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών. Εκ μέρους της Ενώσεως το μέλος του ΔΣ, Υπτγος ε.α. της ΕΛ-ΑΣ Νικήτας Καλογιαννάκης, παρέδωσε στον Ιωάννη Ραχωβίτσα αντίγραφο πιστόλας αγωνιστή της επανάστασης του 1821.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον Υπτγο ε.α. Κωνσταντίνο Κολοκούρη, διότι ως Λοχαγός επικεφαλής Λόχου Πεζοναυτών, το Πάσχα 27 Απριλίου 1997 στο Φαρμακονήσι, εκτέλεσε πυρά αντιαρματικού και πολυβόλου κατά τουρκικού υποβρυχίου, το οποίον εμφανώς είχε παραβιάσει τα εθνικά χωρικά ύδατα, τρέποντάς το σε φυγή. Η πράξη του Υπτγου ε.α. Κωνσταντίνου Κολοκούρη ανέδειξε το αιώνιο πνεύμα του Έλληνα μαχητή και εξύψωσε το ηθικό των ανδρών και των συναδέλφων του.

Ο Υπτγος ε.α. Κωνσταντίνος Κολοκούρης παρέλαβε από το μέλος του ΔΣ της Ενώσεως Αντγο Δικαστικού ε.α. Καρανίσα Θωμά, Επίτιμο Πρόεδρο Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, αντίγραφο σπαρτιατικής κοπίδας με το πρόσταγμα «Μολών Λαβέ».

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Βρε'σύ να και ο μαϊντανός της κάθε εκδήλωσης ο αποτυχημένος στα ΠΑΝΤΑ φωτοσελφακιας. Ρε που τον θυμήθηκαν τα γερόντια της ΕΑΑΣ; Με τι μούτρα πήγε στην εκδήλωση; Δεν ντρέπεται καθόλου; Τι έκανε για τους ε.α. και ε.ε. συναδέλφους του; Τίποτα απολύτως και δεν ντρέπεται ούτε αυτός αλλά ούτε και αυτοί που τον κάλεσαν "πρώτη μούρη στο Καβούρι", ως τι άραγε τον βάλανε και πρώτη σειρά; Η μόνη εξαίρεση ήταν η δικαιωματικά ορθή βράβευση του υποστράτηγου κου Κολοκουρη, αν και κάπως αργά. Με αυτά και με τα άλλα η ΕΑΑΣ έχει καταντήσει ένας παρωχημένος θεσμός, λόγω ακριβώς των επιλογών των προεδρείων και η ενασχόληση με ανούσια θέματα. Για του λόγου το αληθές ας ρίξουν μια ματιά σε ιστοσελίδες άλλων στρατιωτικών ενώσεων άλλων ΕΔ και θα τρίβουν τα μάτια τους. Θα κλείσει τελικά σε βάρος των πολλών ε.α. συναδέλφων και θα υποκατασταθεί από διάφορα τυχάρπαστα "καραβανοειδή συνδικαλιστάκια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα βασικά ερωτήματα είναι δύο :
    1. Ηταν ανάγκη να γίνει τόσο μεγάλο φαγοπότι (3ΗΜΕΡΕΣ εκδηλώσεις και γεύματα - δείπνα δωρεάν για τους λίγους) με τα χρήματα των άλλων ? Υπάρχει οικονομικός έλεγχος στην ΕΑΑΣ?
    2. Απο ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ απο ΕΜΘ δεν υπήρχε κανένας ΆΞΙΟς για βράβευση? μόνο από ΣΣΕ ?και ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.
    Δεν διαφωνώ για τις βραβεύσεις αλλά για τον προκλητικό τρόπο που γίνονται με τα χρήματα άλλων
    προτείνω :
    Αλλαγή καταστατικού ΕΑΑΣ (Αν είναι δυνατόν να γίνεται πρόεδρος και αντιπρόεδρος μονο προερχόμενος ΑΠΟ Ευελπίδων). Η ντροπή και το αίσχος είναι λίγα!!
    Αντί να κάνουν ενέργειες υπέρ όλων των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ που ας πούμε ''εκπροσωπούν'', υπάρχουν τόσα θέματα αυτοί οι ''κύριοι'' έχουν απαξιώσει της ΕΑΑΣ!!ΕΙΣΑΓΕΛΕΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυο σημεια: Αλλο να ειναι κατι (αν ειναι) ''οχι αισθητικα σωστο'' ή υπερβολη και αλλο ποινικο αδικημα. Τοτε επεμβαινει ο Εισαγγελεας. Τους Αστυνομικους τι τους μπλεκεις? Δεν μας φθανει που απομυζουν το ΜΤΣ (συνεισφερουν λιγωτερα και λαμβανουν το ιδιο μερισμα), δεν μας φθανει που εκλεγονται με ποσοστωση στο ΔΣ της ΕΑΑΣ κα κα κα. Το μονο βραβειο που πραγματικα τους αξιζει ειναι οτι κινουνται δραστηρια και συνεχεια εχουν ωφελη εις ΒΑΡΟΣ (και οσο δεν παιρνει) του Στρατου Ξηρας σε ολα τα θεματα. Πρεπει καποτε η ηγεσια και οι συνδικαλιστες να ξυπνησουν.

      Διαγραφή
  3. Σωστοί οι παραπάνω συνάδελφοι σε όλα. Πόσες και σε ποιους δόθηκαν προσκλήσεις; Με ποιο σκεπτικό και ποιες δικαιολογίες; Να προσθέσω και για τον άλλο που παραιτήθηκε κανονικά, άλλα με μία φωτογραφική διάταξη του ψεγκαμμενου, που έχει κάνει και το "σμπούτνικ", πήρε το επιτιμηλίκι και του έδωσαν και "ράβδο" λες και είναι κανένας μητροπολίτης. Κέλ ντεκατάνς, μα καλά τώρα σοβαρά, κιτς βεγγέρες και ταξίδια για λίγους; Στο κάτω κάτω με τις συνδρομές μας "παρτάρετε" τα οποία μεταφράζονται στην επιδότηση από το υπεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΘΩ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ),ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΝΙΣΤΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΟΝ κ.ΖΙΑΖΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΑΠΑΤΑ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΗ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ Α/ΓΕΣ ΑΠΕΣΤΡΑΤΕΥΘΗΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΙ 4 ΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΣΣΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΕ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Ι .(ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΠΕΓΛΙΤΗ).ΕΙΝΑΙ ΔΕ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ κ.ΖΙΑΖΙΑ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ο ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ κ.ΤΟΣΚΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΑΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ Α/ΓΕΣ ΑΥΤΟΣ ΑΠΗΝΤΗΣΕ "ΜΗΝ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΙΣ ΚΡΥΦΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΕΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ Α/ΓΕΣ ΣΤΟΝ ......ΟΠΟΥΛΟ "(ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΠΒ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΓΟ).ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ "ΤΙΡΑΜΟΛΑ"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά τα μαχαιρώματα και την αποπομπή ξαναβρέθηκαν στον ίδιο χώρο με buffer zone μεταξύ τους. Σημειώνεται επίσης η απουσία του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού. Αργά ή γρήγορα θα ψάχνει και αυτός ως ε.α. το πρωτόκολλο και τις προσκλήσεις της ΕΑΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. AΞΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ Ο ΠΡΩΗΝ Α/ΓΕΣ!!!.ΕΞΑΛΛΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑ ΤΟΝ κ.ΖΑΖΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ.ΚΑΘΟΣΟΝ Ο Σ.Ξ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΝΩΣΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή