Απόστρατοι κατά κυβέρνησης και ΥΠΕΘΑ: «Σταματήστε τις κρατήσεις ν.4093/12 και επιστρέψτε τα χρήματα»

Απόστρατοι κατά κυβέρνησης και ΥΠΕΘΑ: «Σταματήστε τις κρατήσεις ν.4093/12 και επιστρέψτε τα χρήματα»

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ των αποστράτων και της κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι αξιωματικοί εν αποστρατεία διεκδικούν τη διακοπή των κρατήσεων που έχουν υποστεί λόγω μνημονιακής νομοθεσίας και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν παρακρατηθεί.

Μπορεί τα μνημόνια να έχουν τελειώσει για την Ελλάδα, όπως διακηρύσσουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, όμως η μνημονιακή νομοθεσία εξακολουθεί να ισχύει και να «αφαιμάζει» ορισμένους πολίτες.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται οι απόστρατοι που χάνουν δεκάδες ευρώ μηνιαίως από το 2012 με τις «μη σύννομες κρατήσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, του ν.4093/2012 από τα Μετοχικά Ταμεία.

Το παράδοξο εντοπίζεται στο γεγονός ότι, ενώ με νομοθετική ρύθμιση του 2016 πρέπει να σταματήσουν οι κρατήσεις και να δρομολογηθεί η επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια.

Μια από τις ομάδες που παλεύουν γι' αυτό τον σκοπό είναι η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ), η πρώτη ανεξάρτητη ένωση Αποστράτων που αριθμεί εκατοντάδες ενεργά μέλη.

Όπως εξηγεί στο Sputnik ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Ροΐδης, Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α το «μπαλάκι» των ευθυνών πέρασε «εντέχνως» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

«Όμως οι περικοπές εξακολουθούν να υφίστανται επειδή όλα τα υπουργεία, τα οποία εμφανίζονται θεωρητικά ως συναρμόδια, δηλώνουν ότι είναι αναρμόδια για τη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς του ν.4093/12» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, εξηγεί το νομικό πλαίσιο και αναφέρει ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς είναι σαφές ότι από τη θέσπιση του ν.4387/2016, για τις κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από 13/5/2016 και μετά –αλλά και για τις συνυπολογισθείσες από 1/1/2019 κύριες συντάξεις– έχει διακοπεί η εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης.

«Δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση παρά μόνο για την επιστροφή των ποσών που έχουν παρακρατηθεί από την 13η Μαΐου 2016 και τον τρόπο που θα γίνει αυτό» προσθέτει.

Απώτερος στόχος της ΑΝΕΑΕΔ αποτελεί η επιστροφή χρημάτων από το 2012, αλλά πρωταρχικός η επιστροφή από το 2016 και μετά.

Τι θα κάνει το ΥΠΕΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζεται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο για την επίλυση του ζητήματος, χωρίς να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα που θα γίνει κάτι τέτοιο.

Αν και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν αποδεχόταν μέχρι πρότινος ότι η υπόθεση ανήκει στη δικαιοδοσία του, έκανε στροφή 180 μοιρών και επισήμανε ότι «έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ροΐδης θεωρεί ειλημμένη την κυβερνητική απόφαση για μη επιστροφή των κρατήσεων καθώς «σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος ο υπουργός, οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων».

Μεταξύ άλλων, όπως προσθέτει ο απόστρατος αξιωματικός, φαίνεται ότι ο ΥΠΕΘΑ «προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό και κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των αποστράτων, αφού εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι όσοι αποστρατεύτηκαν από το 2016 και μετά παίρνουν μέρισμα λόγω των παράνομων κρατήσεων του ν.4093/2012».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος «δημιουργεί την ψευδή και λαθεμένη εντύπωση των δήθεν ευνοημένων αποστράτων, στους οποίους θα συνεχίζεται η καταβολή μερισμάτων παρά την διακοπή των παράνομων κρατήσεων».

Τα αιτήματα της Ένωσης

Με ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) ζητά την επίσπευση των διαδικασιών που έχουν παγώσει εδώ και πέντε χρόνια και ειδικότερα:

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για τη διακοπή των μη σύννομων κρατήσεων του ν.4093/2012, να περιλαμβάνει και την επιστροφή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους όλων των παρακρατηθέντων ποσών από την δημοσίευση του ν.4387/2016 μέχρι την ημερομηνία διακοπής αυτών των κρατήσεων.

Το νομοσχέδιο αυτό να μην έχει την μορφή τροπολογίας, αλλά να δημοσιευτεί πριν την κατάθεσή του για δημόσια διαβούλευση.

Να καταργηθούν-ακυρωθούν τα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ με τα οποία, από το 2012 παράτυπα και χωρίς πραγματική νομική κάλυψη, τα Μετοχικά Ταμεία και το ΕΚΟΕΜ έχουν ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και να διαγραφούν από τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ και από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.

Να καταργηθεί η εγκύκλιος με την οποία έχει θεσπιστεί η αποστολή των στοιχείων του Μερίσματος και του ΕΚΟΕΜ στην ΗΔΙΚΑ.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Ν.4093/12.ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΝΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΟΕΜ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΜΗ ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΥΠΑΡΚΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟ 10%ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.


      Διαγραφή
  2. Προ πενταμηνου είχε ανακοινωθεί ότι η σχετική τροπολογία είχε φθάσει μετά από αρκετή κωλυσιεργια στη γραμματεία της βουλης
    Από τότε δεν υπάρχει άλλη ενημερωση
    Είναι ακόμα στη γραμματεία, γύρισε πίσω, αγνωστο
    Ο ΥΕΘΑ η ο Ο ΥΠΟΙΚ ο Υπέρ τηρούν σιγην ιχθύος, μάλλον έχουν αλλά σοβαρότερα θέματα ή μας έχουν γενικώς "γραμμένους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πτοείται κανένας για το συγκεκριμένο θέμα. Οι εκλογές πλησιάζουν και τότε ας πράξει ο καθένας τα πρέποντα. Είμαστε αρκετές δεκάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσα χρόνια που ψήφιζα ως στρατιωτικός το μόνο που έλαβα είναι η απαξίωση του συστήματος ό συστηματικός διαχωρισμός και το εύκολο θύμα για κάθε κυβέρνηση. Όλοι οι ανώτεροι μου για όλα επικαλούνταν τόν όρκο μου που είχα δώσει (πίστη στο Σύνταγμα και τά ψηφίσματα του κράτους) που όλα τελικά ήταν μόνο για τό συμφέρον τόν ολίγον και τού εκάστοτε υπουργού που έκανε κουμάντο ακόμα και τόν Στρατηγό ΓΕΕΘΑ με τά τόσα χρόνια στην πλάτη του. Τί να πούμε όλοι οι υπόλοιποι μετά. Πού να βρούμε το δίκαιο μας; Έχουμε κράτος που να σέβεται τους νόμους που ψηφίζουν στην βουλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ . ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ .ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΩΝΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

      Διαγραφή