Στα καθυστερημένα Ενημερωτικά Σημειώματα θα φανούν Δεκ 21 ή Ιαν 22 οι νέες προσωπικές διαφορές

Στα καθυστερημένα Ενημερωτικά Σημειώματα θα φανούν Δεκ 21 ή Ιαν 22 οι νέες προσωπικές διαφορές

Τα νέα ποσά σύνταξης και προσωπικής διαφοράς

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 29/11/2021 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

«Κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς και λογιστική αύξηση της σύνταξης από 50 ως 88 ευρώ θα δουν στα νέα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων πάνω από 550.000 παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι-απόστρατοι, οι οποίοι αποχώρησαν με 35 ως 40 έτη ασφάλισης και οι συντάξεις τους επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4670/2020.

Τα νέα ποσά σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που θα έχουν οι 550.000 παλαιοί συνταξιούχοι-απόστρατοι θα τα δουν όταν αναρτηθούν στον ΕΦΚΑ τα νέα ενημερωτικά τους σημειώματα που έχουν καθυστερήσει και αναμένεται να φανούν Δεκέμβριο ή Ιανουάριο.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» έρχεται σήμερα με νέα στοιχεία αυτών των επανυπολογισμών να δώσει μια εικόνα για το πόσο μειώθηκαν οι προσωπικές διαφορές με τις λογιστικές αυξήσεις που πήραν στις συντάξεις τους οι παλαιοί συνταξιούχοι με 35 ως 40 έτη ασφάλισης από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση. Κυρίως, δε, μέσα από τα στοιχεία αυτά βγαίνουν και οι συνταξιούχοι που θα έχουν πραγματικές αυξήσεις από το 2023-2024.

Από μια πρώτη εικόνα για τον μέσο όρο των λογιστικών αυξήσεων που προκύπτουν για τους συνταξιούχους 26 Ταμείων φαίνεται ότι στην κατηγορία από 35 ως 40 έτη οι πρώτοι που θα δουν να μηδενίζεται η προσωπική διαφορά με αυξήσεις το 2023 και 2024 είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΝΑΤ, όπου κατά μέσο όρο τους μένει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς 72 ευρώ και 51 ευρώ.

Κοντά σε αυξήσεις από το 2025 είναι και οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ, του Ταμείου Νομικών, ενώ για το Δημόσιο-Απόστρατους οι πραγματικές αυξήσεις για όσους δεν έχουν περάσει τον πήχυ της προσωπικής διαφοράς θα έρθουν από το 2026.

Τα δεδομένα αυτά ισχύουν κατά μέσο όρο για τους επανυπολογισμούς από τα 35 ως τα 40 έτη. Αν ο μέσος όρος των προσωπικών διαφορών υπολογιστεί για όσους έχουν 38, 39 και 40 χρόνια, τότε οι συνταξιούχοι θα μπουν νωρίτερα στη λίστα των αυξήσεων γιατί όσο ανεβαίνουν τα έτη ασφάλισης τόσο περισσότερο αυξάνεται η σύνταξη στον επανυπολογισμό και η προσωπική διαφορά χαμηλώνει μέχρι να μηδενιστεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόστρατοι: Δείτε πως υπολογίζεται η ΝΕΑ προσωπική διαφορά που θα φανεί στο Ενημ. Σημείωμα ΝΟΕ 21

Με το Νόμο 4670 που έφερε και ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον Φεβρουάριο του 2020 αντικαταστάθηκαν από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω οι συντελεστές υπολογισμού και επανυπολογισμού συντάξεων που προέβλεπε ο Νόμος 4387, ο οποίος είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2016.

Με τον νέο νόμο (γνωστός και ως νόμος Βρούτση επειδή ψηφίστηκε επί υπουργίας του στο Εργασίας) αποκαταστάθηκαν εν μένει οι μειώσεις που είχε προκαλέσει ο Νόμος 4387 (γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου) στις συντάξεις που εκδόθηκαν από 13/5/2016 και μετά, οι οποίες επανυπολογίζονται και παίρνουν αυξήσεις.

Από τους νέους συνταξιούχους αυξήσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής περίπου 65.000 συνταξιούχοι και περιμένουν άλλοι τόσοι λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία επανυπολογισμού.

Επανυπολογισμός γίνεται και στους παλαιούς συνταξιούχους, αλλά για να πάρουν αυξήσεις θα πρέπει να μηδενίσουν την προσωπική διαφορά που τους «κληροδότησε» ο επανυπολογισμός που είχαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.

Μέχρι στιγμής αυξήσεις πληρώθηκαν ήδη σε 140.000 συνταξιούχους που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και είναι σε αναμονή άλλοι 50.000 που θα δουν αυξήσεις μέσα στο 2022.

Για πάνω από 550.000 παλαιούς συνταξιούχους-απόστρατους όμως οι αυξήσεις είναι λογιστικές γιατί δεν μηδένισαν την προσωπική διαφορά, αλλά τη μείωσαν.

Το κέρδος για όσους έχουν πάρει λογιστική αύξηση τώρα είναι ότι θα μηδενιστεί πιο γρήγορα η προσωπική διαφορά στον επόμενο γύρο αυξήσεων και θα δουν πιο σύντομα αυξήσεις στην τσέπη, που δεν θα τις έβλεπαν για μια 10ετία αν έμενε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.

Πόσο μειώνονται οι προσωπικές διαφορές για τους συνταξιούχους 26 Ταμείων με 35 ως 40 έτη

Τα ποσά των προσωπικών διαφορών με βάση τον μέσο όρο όλων των συντάξεων από τα 35 ως τα 40 έτη και άνω μειώνονται για τους περισσότερους από 50 ως 88 ευρώ. Αυτά τα ποσά «φεύγουν» από την προσωπική διαφορά και ξαναμπαίνουν στη σύνταξη που αποκόπηκε με το νόμο Κατρούγκαλου. Η αύξηση είναι λογιστική γιατί δεν ξεπερνά την προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», για τους παλιούς συνταξιούχους 26 Ταμείων, οι μειώσεις των προσωπικών διαφορών και οι λογιστικές αυξήσεις συντάξεων που προκύπτουν από τα 35 ως τα 40 έτη ασφάλισης διαμορφώνονται ως εξής:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δείτε το νέο ενημερωτικό με επανυπολογισμό ν.4670/20-Πως υπολογίζονται τα ποσοστά αναπλήρωσης

Για συνταξιούχους του Δημοσίου-Απόστρατους με 35 ως 40 έτη, η ανταποδοτική και εθνική σύνταξη με το νόμο Βρούτση αυξάνεται στα 1.038 ευρώ από τα 959 ευρώ που ήταν με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Η προσωπική διαφορά μειώνεται κατά 78 ευρώ και κατεβαίνει από τα 239 ευρώ στα 161 ευρώ. Το σύνολο σύνταξης και προσωπικής διαφοράς είναι στα 1.199 ευρώ πριν το φόρο.

Για συνταξιούχους του ΙΚΑ με 35 ως 40 έτη, η ανταποδοτική και εθνική σύνταξη με το νόμο Βρούτση αυξάνεται στα 1.081 ευρώ από τα 1.004 ευρώ που ήταν με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Η προσωπική διαφορά μειώνεται κατά 77 ευρώ και κατεβαίνει από τα 149 ευρώ στα 72 ευρώ. Το σύνολο σύνταξης και προσωπικής διαφοράς είναι στα 1.153 ευρώ πριν το φόρο.

Για συνταξιούχους τραπεζών (Εθνικής-ΑΤΕ κ.ά.) με 35 ως 40 έτη, η ανταποδοτική και εθνική σύνταξη αυξάνεται στα 1.071 ευρώ και 894 ευρώ αντίστοιχα από τα 1.006 ευρώ και 839 ευρώ που ήταν με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου. Η προσωπική διαφορά μειώνεται κατά 65 και 55 ευρώ αντίστοιχα, αλλά παραμένουν υψηλές στα 224 και 222 ευρώ. Τα συνολικά ποσά σύνταξης και προσωπικής διαφοράς είναι στα 1.295 ευρώ πριν το φόρο κατά μέσο όρο για συνταξιούχους της Εθνικής και 1.116 ευρώ για της ΑΤΕ.

Για συνταξιούχους του ΟΤΕ με 35 ως 40 έτη, η ανταποδοτική και εθνική σύνταξη αυξάνεται στα 1.020 ευρώ. Η προσωπική διαφορά μειώνεται κατά 63 ευρώ και κατεβαίνει στα 156 ευρώ. Το σύνολο σύνταξης και προσωπικής διαφοράς είναι στα 1.176 ευρώ πριν το φόρο.

Για συνταξιούχους του Ταμείου Νομικών με 35 ως 40 έτη, η ανταποδοτική και εθνική σύνταξη αυξάνεται στα 854 ευρώ κατά μέσο όρο. Η προσωπική διαφορά μειώνεται κατά 66 ευρώ και κατεβαίνει στα 108 ευρώ. Το σύνολο σύνταξης και προσωπικής διαφοράς είναι στα 962 ευρώ πριν το φόρο.

Για συνταξιούχους της ΔΕΗ με 35 ως 40 έτη, η ανταποδοτική και εθνική σύνταξη αυξάνεται στα 1.247 ευρώ. Η προσωπική διαφορά μειώνεται κατά 88 ευρώ και κατεβαίνει στα 161 ευρώ. Το σύνολο σύνταξης και προσωπικής διαφοράς είναι στα 1.408 ευρώ πριν το φόρο.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. O επανυπολογισμος των συνταξεων με τον ν. 4670/2020 (ν. Βρουτση) εχει γινει. Για οσους προεκυψαν αναδρομικα και αυξηση αυτα καταβληθηκαν τελος Σεπτ. και τελος Οκτ. αντιστοιχα. Επισης στις 4 Οκτ. ο ΕΦΚΑ κοινοποιησε το αναλυτικωτατο Ενημερωτικο Σημειωμα Αναδρομικων. Αυτα τα ερημα τα ενημερωτικα Νοε. και Δεκ. γιατι καθυστερουν τοσο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι αγαπητέ δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, δεν τα ξέρεις καλά. Καταβλήθηκαν κάποια ΜΟΝΟ σε νέους συνταξιούχους που δεν είχαν προσωπική διαφορά και κάποιους παλαιούς που μηδένισαν την π.δ. (τα αναφέρει και το άρθρο παραπάνω). Η καθυστέρηση στην έκδοση των "έρμων" ενημερωτικών Νοε-Δεκ οφείλεται ακριβώς σαυτό δηλ. στην ΜΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ του ΣΥΝΟΛΟΥ παλαιών συνταξιούχων. Αναμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
    2. Aγαπητε (29 Νοε. 10:52) δεν διαφωνω ως προς την μη ολοκληρωση του επανυπολογισμου, το εχουν πει κατ' επαναληψη δινοντας και αριθμους. Ολοι γνωριζουμε ομως, οτι τα ενημερωτικα που ειναι ετοιμα, αναρτωνται αρχες καθε μηνα, και για τους υπολοιπους βγαινει η ενδειξη οτι ''το ενημερωτικο σας θα ειναι διαθεσιμο προσεχως''. Επισης δεν διαφωνω, οτι ''μπορει'' να περιμενουν να ολοκληρωθει ο επανυπολογισμος για να μην κανουν ''διπλη δουλεια''. Θα μπορουσαν ομως (οπως κατα κανονα κανουν απο τοτε -2019- που αρχισαν να αναρτουν τα ενημερωτικα) να κοινοποιησουν αυτα που ειναι ετοιμα. Aναμενουμε.

      Διαγραφή
  2. Και το σχόλιο του άρθρου πιο πάνω , όλα αυτά τα λέει ΚΈΡΔΟΣ.....
    550.000 λέει είναι οι παλιοί που θα δουν λογιστικές αυξήσεις......
    Τι πίνετε ρε?????????
    Αυτό το νούμερο ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις......
    Ειδωμεν........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με το δώρο μέρισμα από τα ταμεία μας που ακούστηκε ξέρουμε κάτι??????
    Γιατί μόνο αυτό μας έμεινε να περιμένουμε, και αν........
    Γιατί ο Κούλης από το άλλο μας πέταξε έξω, ως συνήθως........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνω με τον Σακη Δευτερα Δευτε 29 Νοε 2021 10: 52 ειναι ολοσωστο το αρθρο αλλο αν στεναχωρει ορισμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς 10:51:00 με τί συμφωνείς??
    Ότι εγώ θα πάρω αύξηση έστω και 1 ευρώ, το 2050????????
    Γιατί η προσωπική μου διαφορά δεν καλύπτεται με τίποτα, 250€......
    Και όλο αυτό εσύ το βλέπεις νορμάλ????
    Συγνώμη αν ναι, στο γιατρό και γρήγορα, χτες έπρεπε να είχες πάει....
    Απαντα μου όμως όλα καλά τα βλέπεις???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικα Εχει πολλούς αμετανόητους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τσίλαρε λιγάκι ρε ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΕ, σιγά μη σε φοβηθούμε κιόλας. Άντε με τον κάθε ψεγκαμμένο και τον μπάνος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λυπάμαι μα έχεις θέματα ψυχολογικά να λύσεις, στα δικά σου ψέματα έχεις θέματα δεν μπορείς να μιλήσεις, της κατάστασης σου θύμα είσαι, θα ‘θελα να πω κακία πως δεν σου κρατώ, μα δε μπορώ θεός δεν είμαι για να συγχωρώ, εγώ το πάλεψα κι εσύ το χάλασες,
    απογοητεύτηκα που εσύ δεν άλλαξες, μέσα στα ψέματα, έχεις θέματα, έχεις θέματα ,θέματα, θέματα…(rocker for the di......k)

    ΑπάντησηΔιαγραφή