Τι όπλα και υλικά θα «φορέσουν» τα Μ1117 ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα

Τι όπλα και υλικά θα «φορέσουν» τα Μ1117 ώστε να αξιοποιηθούν άμεσα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αφίχθη τελικώς στις 26 Νοεμβρίου η πρώτη παρτίδα Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνώρισης M1117 που παραχωρήθηκαν από τα αμερικανικά αποθέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις 1 Δεκεμβρίου προετοιμάζεται τελετή παρουσία επισήμων, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κατά την οποία θα αναδειχθεί η έμπρακτη αμερικανική συνδρομή στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με δωρεάν διάθεση υλικού.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο 301 Εργοστάσιο Βάσης, όπου έχουν μεταφερθεί τα οχήματα, για να υποβληθούν σε επιθεώρηση και εργασίες εγκαταστάσεως οπλισμού, οργάνων και συσκευών, που θα επιτρέψουν την άμεση επιχειρησιακή εκμετάλλευση των Μ1117. Όπως έχουμε σημειώσει εξ αρχής, μετά το αρχικό αίτημα που εκφράσθηκε από πλευράς ΓΕΣ, το Γραφείο Στρατιωτικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, ενημέρωσε ότι δεν αναφερόταν η παραχώρηση και οπλισμού, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δεύτερο αίτημα στις 27 Φεβρουαρίου 2020, ξεχωριστά για τον οπλισμό. Αυτό καλύπτει βασικώς την διάθεση πολυβόλων βομβίδων Mk 19 Mod3 των 40 mm, που αποτελεί τον κύριο οπλισμό του Μ1117, που φιλοξενείται στον κλειστό πυργίσκο Μ48, μαζί με βαρύ πολυβόλο. Καθώς ο Ελληνικός Στρατός δεν διαθέτει επαρκές απόθεμα βομβίδων HV των 40 mm, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για συνοδεία των συγκεκριμένων όπλων με τα πυρομαχικά τους. Σημειώνεται ότι σε αμερικανική υπηρεσία, το όχημα έφερε στο διαμέρισμα μάχης και πολυβόλο Μ240 των 7,62 mm ως οπλισμό πληρώματος.

Εν αναμονή των όπλων, οι Έλληνες επιτελείς έχουν σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ταχείας αξιοποιήσεως των Μ1117, ώστε να αποδοθούν στις μονάδες άμεσα. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση αριθμός οχημάτων θα εφοδιαστεί με βαρύ πολυβόλο M2HB ή και Μ85 των 12,7 mm. Η δεύτερη είναι έκδοση του πρώτου αλλά ηλεκτρικής πυροδοτήσεως, που αναπτύχθηκε για τον εφοδιασμό τεθωρακισμένων και υφίστανται σε απόθεμα από τα άρματα Μ60Α1/Α3 που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό. Με αυτό τον τρόπο τα Μ1117 δεν θα είναι εντελώς άοπλα.

Άλλα υλικά που μπορούν να διατεθούν από τα αποσυρθέντα άρματα, είναι περισκόπια oδηγού AN/VVS-2 και σκοπεύσεως Μ36Ε1. Πρόκειται όμως για παλαιό υλικό και δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων.

Στο κομμάτι του υλικού επικοινωνιών, στα Μ1117 θα εγκατασταθεί σταθμός ασυρμάτου TRC 9200. Ο σχετικός αριθμός ασυρμάτων θα εξασφαλιστεί από τα οχήματα Mercedes 240GD, τα οποία σήμερα εξοπλίζουν τις Διμοιρίες Αναγνωρίσεως των μονάδων Πεζικού. Η αντικατάσταση των Μercedes από Μ1117 στις Διμοιρίες Αναγνωρίσεως, θα αποτελέσει θεαματική βελτίωση από πλευράς ισχύος πυρός και επιπέδου προστασίας για το προσωπικό ενώ τα Mercedes θα αποδοθούν σε άλλες χρήσεις.

Καθώς πάντως δεν υφίσταται ιδιαίτερο απόθεμα σταθμών ασυρμάτων TRC 9200, εκτιμάται ότι ένα μέρος μόνο των Μ1117 θα εφοδιαστεί με το συγκεκριμένο υλικό. Σε απόθεμα βρίσκονται παλαιότερης τεχνολογίας σταθμοί ασυρμάτων SEM 170, που δεν εξασφαλίζουν ασφαλή επικοινωνία.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα πρώτα Μ1117 θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στις Διμοιρίες Αναγνωρίσεως των Ταγμάτων Πεζικού. Δεδομένης της προβλέψεως 6 οχημάτων ανά διμοιρία, στον συγκεκριμένο ρόλο υπολογίζεται ότι θα απορροφηθούν περί τα 250 M1117. Εν τούτοις, ήδη έχει εκδηλωθεί ένας υπόγειος ενδοϋπηρεσιακός «πόλεμος» μεταξύ των Όπλων, για την ανακατανομή και των υφισταμένων οχημάτων αναγνωρίσεως που πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει μια ομογενοποίηση υλικού. Συγκεκριμένα, τα Τεθωρακισμένα, για τις δικές τους ανάγκες αναγνώρισης, αποβλέπουν στην συγκέντρωση όλων των VBL στις μονάδες τους, καθώς αξιολογούν το όχημα ως αποδεδειγμένης αξίας και αποδοτικότητος ενώ υφίστανται επιφυλάξεις για το επίπεδο ευκινησίας του Μ1117 εκτός δρόμου. Το τελευταίο στοιχείο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους «τεθωρακισμένους», που μάλλον έχουν και ανώτερη αντίληψη της σημασίας του παράγοντα «mobility» στην απόδοση των οχημάτων γενικώς.

Στις μονάδες Πεζικού θα συγκεντρωθούν τα οχήματα HMMWV με θωράκιση, στα οποία όμως, εν αντιθέσει με τα VBL, υφίσταται θέμα με τα αλεξίσφαιρα τζάμια, που έχουν ήδη αντικατασταθεί μία φορά και παρουσιάζουν πρόβλημα διαφάνειας λόγω αποσυνθέσεως. Το υλικό, θα συμπληρωθεί με τα Μ1117, που θα αποτελέσουν το κύριο όχημα αναγνωρίσεως Πεζικού.

ΠΗΓΗ: doureios.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια