Με οχήματα και MLRS στις… «αποσκευές» του επέστρεψε ο Α/ΓΕΣ από τις ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Με οχήματα και MLRS στις… «αποσκευές» του επέστρεψε ο Α/ΓΕΣ από τις ΗΠΑ (ΦΩΤΟ)

Ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από το Αρχηγό του Στρατού των ΗΠΑ

του Χρήστου Μαζανίτη

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ο Αρχηγός του Στρατού των ΗΠΑ (US ARMY) Στρατηγός James McCoville.

Το πολύ καλό κλίμα αποδεικνύεται και από το παράσημο του «Λεγεώνα της Αξίας» (Legeon of Merit) που απενεμήθη από τον Αμερικανό Στρατηγό στον Χαράλαμπο Λαλούση, ως ένδειξη τιμής στις αξιοσημείωτες υπηρεσίες του ως Αρχηγός ΓΕΣ αλλά και για τις πρωτοβουλίες του για την προώθηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Οι δυο Στρατηγοί συζήτησαν όχι μόνο το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το απόθεμα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, αλλά και την υλοποίηση νέων ασκήσεων, στον απόηχο της MDCA αλλά και της άφιξης μεγάλου αριθμού αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ είχε συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Οι δύο συζήτησαν τις ανάγκες που έχει ο Στρατός και τις πρωτοβουλίες που διανοίγονται μετά την υπογραφή της ανανεωμένης MDCA.

Δεν είναι μόνο η ενίσχυση με τα Μ1117 που όπως έχουμε γράψει έχει αρχίσει να μπαίνει σε ροή, όπως και η απόκτηση AAV7 και Bradley από το απόθεμα του αμυντικού υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες δίδεται ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση των MLRS.

Το αμερικανικής κατασκευής MLRS, μπορεί να επιφέρει πλήγματα από 165 έως και 300 χλμ.

Με απλά λόγια, με την τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μπορούν να ακυρώσουν κάθε επεκτατικό όνειρο της Τουρκίας ακόμη και να το μετατρέψουν σε εφιάλτη.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτό που συζητήθηκε είναι δύο διαφορετικά σενάρια. Το ένα είναι αυτό της αναβάθμισης των υπάρχοντων MLRS και το δεύτερο της απόκτησης ακόμη 2 συστημάτων. Μελετάται το κόστος και σύντομα θα ληφθεί η σχετική απόφαση. To μόνο σίγουρο είναι ότι μετά το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία υπάρχει η διάθεση για ενίσχυση και του Στρατού Ξηράς.

Ταυτόχρονα, ο Αρχηγός ΓΕΣ έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα των οχημάτων Γενικής Χρήσης, που θα διευκολύνουν το έργο των δυνάμεων πρώτης γραμμής στο πεδίο. Πρόκειται για βυτιοφόρα, οχήματα περισυλλογής, αρματοφορείς και τρέιλερ.

Κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Αμερική, ο Αρχηγός ΓΕΣ, με τον Αμερικανό ομόλογό του πραγματοποίησαν με το 3ο Σύνταγμα Πεζικού των ΗΠΑ υπό των εμβατηρίων της Μπάντας του Στρατού, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον.

Η τελετή στεφάνου παρουσιάστηκε από τον υποστράτηγο Allan M. Pepin, διοικητή στρατηγό των μονάδων της Ουάσιγκτον.

Η υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΣ πραγματοποιήθηκε στο Whipple Field, Joint Base Myer – Henderson Hall και φιλοξενήθηκε από τον αρχηγό του Επιτελείου του Αμερικανικού Στρατού, Στρατηγό James C. McConville.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ:

Από 18 έως 22 Οκτωβρίου 21 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, General James C. McConville.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός συναντήθηκε στο Αμερικανικό Πεντάγωνο με τον ομόλογό του, με τον οποίο και αντάλλαξε απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Κατά την επίσημη υποδοχή, απονεμήθηκε στον Αρχηγό το μετάλλιο Legion of Merit.

Επιπρόσθετα, ο Αρχηγός συναντήθηκε με τον Υπαρχηγό του Αμερικανικού Στρατού General Joseph M. Martin, την Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Αμυντικών Εξαγωγών και Συνεργασίας του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ κα Elizabeth Wilson, ενώ επισκέφθηκε και την έδρα της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο West Point, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή της Lieutenant General Darryl A. Williams, ενημερώθηκε για το έργο και την αποστολή της και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.

Τέλος, ο Αρχηγός επισκέφθηκε την έδρα του TRADOC (Training and Doctrine Command) στο Fort Eustis, όπου συναντήθηκε με την Υποδιοικητή Lieutenant General Maria R. Gervais, την έδρα του Futures and Concepts Center επίσης στο Fort Eustis, όπου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Brigadier General Guy M. Jones και την έδρα του Maneuver Center of Excellence στο Fort Benning, όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή του Major General Patrick J. Donahoe.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Απορία: Όλος αυτός ο κόσμος, τα στελέχη δηλαδή, που πήγαν μαζί με τον αρχηγό, ως τι ακριβώς; Εάν πάλι υπηρετούν κάπου πάλι ως τι υπηρετούν πλην των αναγκαίων; Τι γίνεται ρε παιδιά; Γι'αυτό οι θέσεις εξωτερικού, του καλού εξωτερικού φυσικά, αποτελούν θέσεις διαπραγματεύσεων και εκδουλευσεων όλων των επιπέδων και όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Α ρε κατακαημένη Ρούμελη, να κάναν και τίποτα, ποιος στην χάρη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή