«Διοίκηση διά του παραδείγματος»: Σχόλιο Αντγου ε.α Λ. Τζούμη για τον Συμμαθητή του Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο

Γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης
Επίτιμος Διοικητής 88 ΣΔΙ

Μια εικόνα που πέρασε στα ψιλά, αλλά με μεγάλη σημασία. Στην ορκωμοσία των νεοκαταταγέντων ΕΠΟΠ στο Μεγάλο Πεύκο παρευρέθη ο Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος. Κατά τη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε υπό βροχή ο Αρχηγός επέλεξε να σταθεί έξω από το σκέπαστρο που είχε στηθεί, διότι το υπόλοιπο προσωπικό ήταν εκτεθειμένο στη βροχή.

Δεν θα τον κατηγορούσε κανείς αν δεν το έκανε.

Έτσι όμως έχει γαλουχηθεί από τη ΣΣΕ με αυτές τις αξίες και αυτά τα ιδανικά. Γι΄ αυτό είμαστε υπερήφανοι όλοι οι συμμαθητές του που μεγαλώσαμε με αυτές τις ιδέες.

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ηγέτες είναι η διοίκηση διά του παραδείγματός. Ειδικά σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που ζούμε τώρα.

Η ιστορία διδάσκει τη σημασία της: Ο Μέγας Αλέξανδρος καθώς επέστρεφε από τις Ινδίες, εισήλθε στην έρημο της Γεδρωσίας και οι Μακεδόνες μαστίζονταν από την έλλειψη τροφής και νερού. Όπως περιγράφει ο ιστορικός Αρριανός, κάποιοι στρατιώτες που έψαχναν για νερό κατάφεραν και βρήκαν μια ελάχιστη ποσότητα, την οποία έβαλαν μέσα σε ένα κράνος και αμέσως έτρεξαν να το προσφέρουν στο βασιλιά τους.

Ο Αλέξανδρος πήρε στα χέρια του το κράνος με το νερό αλλά δεν το ήπιε. Αντίθετα το σήκωσε ψηλά και το έριξε κάτω!

Η πράξη αυτή του Αλεξάνδρου εμψύχωσε τους στρατιώτες, ώστε όπως σχολιάζει ο Αρριανός ήταν σαν να ήπιαν όλοι από εκείνο το κράνος και έτσι να ξεδιψάσει το στράτευμα!

Στην πράξη ο Αλέξανδρος με την κίνηση του αυτή είχε ξεδιψάσει τις ψυχές των στρατιωτών και τους είχε αναπτερώσει το ηθικό δίνοντάς τους δύναμη και κουράγιο να αντέξουν τις κακουχίες.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια