H «114» προκαλεί τρόμο στην Τουρκία

H «114» προκαλεί τρόμο στην Τουρκία

Σε στρατηγική αεροπορική βάση μετατρέπεται η Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, η οποία θα φιλοξενεί πλέον 48 μαχητικά!

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 14/09/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε στρατηγική αεροπορική βάση μετατρέπεται η 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας, η οποία μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την προμήθεια ακόμη έξι γαλλικών Rafale F3R θα φιλοξενεί πλέον 48 μαχητικά, ικανά να μεταφέρουν οπλικά συστήματα που προκαλούν τρόμο στην Τουρκία.

Τα 18 Rafale της πρώτης παραγγελίας «σύντομα θα γίνουν 24», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δείχνοντας την πρόθεση της Ελλάδας να επενδύσει στη «γαλλική αεροπορική σχολή». Στην «Political» είχαμε τονίσει από τον Απρίλιο ότι η Αθήνα θα επιδιώξει την αγορά επιπλέον γαλλικών μαχητικών, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Και αυτό διότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η Πολεμική Μοίρα απαιτούνται τουλάχιστον 22 με 24 αεροσκάφη. Τα 18 της πρώτης παραγγελίας δεν αρκούν, καθώς δύο θα είναι εκπαιδευτικά και δύο με τέσσερα θα βρίσκονται σε συντήρηση, άρα τα διαθέσιμα αεροσκάφη δεν θα αρκούν για να καλύψουν τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς. Με τα 24 Rafale οι δύο Πολεμικές Μοίρες της 114 Πτέρυγας Μάχης θα διαθέτουν πλέον τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών.

Η 331 Μοίρα «Θησέας», με τη φυσιολογική πλέον ροή ανταλλακτικών, αναμένεται να έχει ικανοποιητική διαθεσιμότητα στα Mirage 2000-5 σε 20 με 24 μήνες. Εκεί γύρω στα μέσα του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή των πρώτων 18 Rafale της 332 Μοίρας «Γεράκι». Με άλλα λόγια, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα διαθέτει δύο μοίρες μαχητικών που μπορούν να μεταφέρουν στρατηγικά βλήματα Scalp, τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet και, φυσικά, τους Meteor, «κλειδώνοντας» αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν τα έξι Rafale, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, θα είναι καινούργια ή μεταχειρισμένα, αλλά σίγουρα θα ανήκουν στη γενιά F3R, ώστε να διατηρηθεί η ομοιοτυπία με τα υπόλοιπα μαχητικά της 332 Πτέρυγας Μάχης. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι θα είναι καινούργια και όχι μεταχειρισμένα, καθώς τα αποθέματα της γαλλικής αεροπορίας δεν επιτρέπουν την παραχώρηση των F3R που ήδη υπηρετούν. Φυσικά, θα απαιτηθεί τροποποίηση της υπάρχουσας σύμβασης ώστε να συμπεριληφθούν τα επιπλέον κόστη και να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα, ωστόσο η γαλλική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει πλήρως τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες. Η αντίδραση άλλωστε της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί ήταν άμεση. «Εξαιρετική είδηση, η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη», έγραψε στο Twitter η κυρία Παρλί.

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε την είδηση και ο γαλλικός Τύπος με εκτενείς αναφορές και τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τη συμμαχία που διαμορφώνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Στον αντίποδα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που επίσης φιλοξενούν μεγάλα αφιερώματα για τα ελληνικά Rafale, φανερώνουν τον εκνευρισμό και την ανησυχία της Άγκυρας, η οποία αντιλαμβάνεται ότι η αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον ελληνική υπόθεση.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία θα κάνει άλματα προς το μέλλον, ενσωματώνοντας προηγμένα μαχητικά Rafale και F-16 Viper, που θα ετοιμάσουν το έδαφος για το αεροσκάφος 5ης γενιάς, το αμερικανικό F-35.

Ενοχλήθηκε η Άγκυρα

Η προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα επιπλέον έξι μαχητικά Rafale φαίνεται ότι ενόχλησε και προκάλεσε σκεπτικισμό στην Τουρκία. Αυτή η ενόχληση μάλιστα αποτυπώνεται και στον τουρκικό Τύπο. «H Ελλάδα αυξάνει τα μαχητικά Rafale και φτάνει στα 24 αεροσκάφη», αναφέρει το πρακτορείο Anadolu, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» έχει τη δική της άποψη, γράφοντας ότι «o φόβος για την Τουρκία αύξησε τον αριθμό των μαχητικών Rafale σε 24». Παράλληλα, η αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα Τ 24 γράφει: «H Ελλάδα αυξάνει τα γαλλικά μαχητικά Rafale και φτάνει στα 24 αεροσκάφη».

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ότι και να κάνετε, μεμέτια (πακιστανια και τουρκανια και άλλοι παρόμοιοι) οι ουρανοί είναι δικοί μας, χωνεψτε το και βάλτε καλά στο μουσλίμικο μπουζουκέφαλο σας. Οι ουρανοί είναι δικοί μας. Ζήτω η ΠΑ, ζήτω οι ΕΔ, ζήτω η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή