Κράτος Δικαίου και ΕΛ-ΑΣ: Όταν ντράπηκε και η ντροπή!!!

Κράτος Δικαίου και ΕΛ-ΑΣ: Όταν ντράπηκε και η ντροπή!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Το τελευταίο φιάσκο των «Αδιάφθορων» της ΕΛ-ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη μεθοδευμένη και «στημένη δίωξη» την 14-12-2020 των αξιωματικών της Ασφάλειας Επισήμων και την συνακόλουθη αποστρατεία του Δ/ντή αυτής και Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το ζήτημα της αξιολόγησης, προαγωγών, στελέχωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών και γενικά της εξέλιξης των αξιωματικών.

2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε απλώς μια αναξιοκρατική κρίση κατά παράβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας, αλλά συντελέσθηκε και «κατάχρηση εξουσίας» με τη «στημένη δίωξη» (πάντως την μπλούζα με τη φίρμα γνωστής αθλητικής εταιρείας δεν την αποχωρίζονται οι συνοδοί αστυνομικοί)!!! Οι τυπικά και ουσιαστικά υπεύθυνοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) της Αστυνομικής και Πολιτικής Ηγεσίας πρέπει να υποστούν τις συνέπειες. Από μόνο του το γεγονός αυτό δικαιολογούσε και επέβαλε τη συντελεσθείσα «μισή» υπουργική αποπομπή, αφού οι κύριοι υπεύθυνοι-προς επιβράβευση άραγε-παραμένουν στη θέση τους, ενώ θα έπρεπε να κάνουν χαρακίρι, αν είχε απομείνει ίχνος τσίπας!!! Γιατί ντράπηκε και η ντροπή!!!

3. Σύμφωνα με τον Dr.Stephen R.Covey οι τίτλοι ιεραρχίας είναι «εξουσία», δεν είναι όμως «ηγεσία». Ηγεσία είναι η απελευθέρωση του δυναμικού των άλλων. Κάτι που ασκείται μέσα από τους πολλούς ρόλους-προσωπικούς και επαγγελματικούς-που μπορούμε να έχουμε. Θεωρεί ότι η «επικέντρωση στις Αρχές», είναι η πλέον σημαντική ιδιότητα του Ηγέτη. Και σε αυτές αναφέρει την ακεραιότητα, τη συμπόνοια, την εμπιστοσύνη, την εντιμότητα, την υπευθυνότητα και ότι απορρέει από αυτές. Εμείς συμπληρώνουμε, ότι η εξουσία σε χέρια ανθρώπων χωρίς (ηθικές) Αρχές είναι αυταρχική και επικίνδυνη!!!

4. Είναι γνωστό και μάλλον θεωρείται δεδομένο, ότι στην Ηγεσία της ΕΛ-ΑΣ, και όχι μόνο, επιλέγεται αυτός, που τα κομματικά, επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα θεωρούν, ότι θα φέρνει τις λιγότερες αντιρρήσεις και θα εκπληρώνει-διεκπεραιώνει καλύτερα τις εντολές-επιθυμίες τους. Αυτός που θα είναι απλός διαχειριστής ή με άλλα λόγια το...delivery boy. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ανώτατοι αξιωματικοί να μην παίρνουν πρωτοβουλίες, αλλά να περιμένουν τις άνωθεν εντολές, τις οποίες αναντιρρήτως εκτελούν, υπακούοντας στη σκοπιμότητα (επικυρώνοντας π.χ. τους πίνακες αποστρατείας και προαγωγών, που η πολιτική ηγεσία-κομματική νομενκλατούρα καταρτίζει, βλ. λίστες Σουλτάτου), ακόμη και όταν παραβιάζουν τις Αρχές της Νομιμότητας και τους Κράτους Δικαίου (όπως επίσης έγινε με τις «λίστες»- έκτακτες κρίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης)!!!

5. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι, ότι τουλάχιστον οι υπεύθυνοι φυσικοί αυτουργοί θα λογοδοτήσουν ενώπιον των Δικαστηρίων, στην οποία θα προσφύγουν οι θιγέντες, ως οφείλουν, όχι μόνο για την αποκατάσταση της δικής τους τιμής και υπόληψης, αλλά και της αξιοπιστίας των Θεσμών. Όμως η Διοίκηση, δια του νέου Υπουργού (ο οποίος δεν είχε καμιά συμμετοχή), οφείλει να αποκαταστήσει την κανονικότητα και το Κράτος Δικαίου αναλαμβάνοντας τις αναγκαίες διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως πολλάκις έχουμε προτείνει!!! Τέλος τυγχάνει αυτονόητο, ότι η πράξη αποστρατείας του Προέδρου της Π.Ο.ΑΞΙ.Α, πρέπει να ανακληθεί!!! Σε κάθε περίπτωση η αδράνεια συνιστά επιβράβευση της «κατάχρησης εξουσίας» και διαιώνιση της αναξιοκρατίας και μιας απαράδεκτης πρακτικής!!!

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Πολυ σωστες οι διαπιστωσεις αγαπητε συναδελφε,μονο που δεν τις καταλαβαμε πληρως η δεν τις διατυπωσαμε οταν ημασταν στην ενεργεια.Το συνδρομο ''Στοκχολμης'',η ΄'ιδρυματοποιηση'' και η οσφυοκαμψια,δυστυχως πολες φορες μας ΄΄βολεψε''.Γιωργος Ταμβακης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ μου ποτέ δεν "ιδρυματοποιηθηκα" και πάντοτε εξέφραζα τις απόψεις τεκμηριωμένα είτε προφορικά είτε εγγράφως. Και ξέρετε
   scripta manent. Και πιστοποιούν την αλήθεια και τη διαχρονικοτητα των απόψεων μου που βασίζονται σε πάγιες αρχές. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Νικόλαος Μπλανης.

   Διαγραφή
  2. Ο Στρατηγός έχει αρθρογραφησει και ως εν ενεργεία Αστυνόμος στο επίσημο περιοδικό της ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΉΣ ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗΣ με θέματα όπως ο Συνδικαλισμός στην ΕΛ-ΑΣ, τα δικαιώματα του εγκαλουμενου στο Πειθαρχικό, η νομιμότητα της διοικητικής δράσης, συνοδείες ασφαλείας VIP κλπ.

   Διαγραφή
 2. Έτσι είναι δυστυχώς. Και μια και ανέφερες τις κατάπτυστες λίστες,απλώς υπενθυμίζω ότι σ' αυτές υπήρχε ο "μαγικός" και συνάμα προσβλητικός χαρακτηρισμός για τους Αξιωματικούς: "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΣ", που οδηγούσε στην προαγωγή ή την αποστρατεία!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στρατηγέ θα συμφωνήσω με τον προηγούμενο σχολιαστή (23/9, 6:43 μ.μ.). Αλλά όταν ένας άνθρωπος δεν έχει ντροπή, όταν του λες "ντροπή σου" σαφώς και δεν του λες τίποτα... Άγνωστες λέξεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θελω να συμπληρωσω πως δεν αμφιβαλω, οτι λεγατε τα πραγματα με το ονομα τους!

   Διαγραφή