ΥΕΘΑ: Τα στελέχη που θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία θα αμειφθούν όπως πρέπει και με διπλάσιο ποσοστό (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσία ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Τελετή Αναχωρήσεως της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, στην 114 Πτέρυγα Μάχης προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή αναχωρήσεως της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας.

Κλικ για μεγέθυνση:

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Υπαρχηγός του ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ.

Στην τελετή παρευρέθησαν ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Δρ. Σαάντ Αλαμάν (Dr. Saad Alamman), o Πρέσβης του Κουβέιτ στην Αθήνα κ. Σαούντ Φαϊζάλ Σαούντ Αλ-Νταβεές (Saud Faisal Saud Al-Daweesh), ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντέιβιντ Μπέργκερ (David Burger) ως εκπρόσωπος του Πρέσβη κ. Τζέφρυ Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), ο Ακόλουθος Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα Αντισμήναρχος κ. Ρασίντ Αλαμπουντί (Rashed Alaboudi) και ο Αεροπορικός Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Αθήνα Σμήναρχος Κρίστοφερ Μπάρμπερ (Christopher Barber).

Σημειώνεται ότι στο Ριάντ, στις 20 Απριλίου, υπεγράφη η Συμφωνία Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.

Βάσει αυτής της Συμφωνίας προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δυνάμεως Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλήμάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς “Patriot”. Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).

Κατά την τελετή, ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη ομιλία:

«Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση, αλλά και συγκίνηση, βρίσκομαι στην 114 Πτέρυγα Μάχης, την Αεροπορική Βάση Τανάγρας, ενόψει της επικείμενης αναχώρησής σας για τη Σαουδική Αραβία.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής έχουν εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική αξία, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν συνεχείς, σύνθετες, πολύπλοκες προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία των κρατών της περιοχής. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Κυβέρνηση πράττουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η χώρα μας ασκεί πολύ ενεργή Στρατιωτική Διπλωματία έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Για να έχει η Ελλάδα υψηλό αποτύπωμα στην Άμυνα και την Ασφάλεια, και στην ευρύτερη περιοχή, πρέπει η Αμυντική Διπλωματία να παράγει αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα παράγονται όταν συσφίγγουμε τις σχέσεις με φίλες και σύμμαχες χώρες, με τις οποίες μάλιστα μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και απόψεις όσον αφορά στο θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας στην περιοχή μας. Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για συνδρομή στην Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Άμυνας και τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη στο Ριάντ η Συμφωνία αναφορικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος Σαουδικής Αραβίας. Την υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του. Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ, καθότι αυτές οι συμφωνίες σε πολύ μεγάλο ποσοστό αναφέρονται στο αμυντικό κομμάτι.

Η ανάπτυξη λοιπόν της Πυροβολαρχίας Αντιαεροπορικού Συστήματος “Patriot” της Πολεμικής Αεροπορίας θα ενισχύσει την προστασία κρίσιμων υποδομών Ενέργειας της φίλης Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια.

Η παρουσία σας εκεί έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των Συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα μέσω της παρουσίας σας εκεί, σφυρηλατούμε νέους, ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μας και προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτά που θα προσφέρετε, αλλά και η επιχειρησιακή εμπειρία που θα αποκτήσετε αποτελούν πολύτιμη επένδυση για το μέλλον.

Η εξωστρέφεια, η γνώση της Ιστορίας και των παραδόσεων της χώρας και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με στρατιωτικό προσωπικό άλλων χωρών – και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους συναδέλφους σας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας- πρέπει να αποτελεί διαρκές μέλημά σας κατά την εκτέλεση της αποστολής σας, με γνώμονα την επιτυχία στο έργο που καλείστε να διεκπεραιώσετε.

Η συνεργασία και η καθημερινή επικοινωνία σας με ξένους συναδέλφους, σάς καθιστά ταυτόχρονα και εκπροσώπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Γίνεστε λοιπόν πρεσβευτές της χώρας μας, όχι μόνο στην περιοχή που θα βρίσκεστε αλλά και πολύ ευρύτερα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία που έχει η αποστολή σας και το διεθνές διακύβευμα από τη διατήρηση συνθηκών ασφαλείας και ειρήνης στην περιοχή.

Είμαι σίγουρος ότι όσοι συμμετέχετε στην αποστολή, αλλά και οι συνάδελφοί σας σε όλη την ελληνική επικράτεια, δίνετε πάντα τον καλύτερο εαυτό σας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όλοι οι Κλάδοι, όλα τα στελέχη διακρίνονται από απόλυτο επαγγελματισμό, αγάπη στην Πατρίδα, επίγνωση του καθήκοντος και του νοήματος της αποστολής. Το απέδειξαν αρκετές φορές μέχρι τώρα. Το απέδειξαν και πολύ προσφάτως, αλλά ξέρετε καλούνται διαρκώς να το αποδεικνύουν εκ νέου.

Νομίζω ότι αυτή η αποστολή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αποδείξετε εκ νέου και μάλιστα έξω από τα σύνορα της χώρας. Με τον επαγγελματισμό σας λοιπόν και την αίσθηση του καθήκοντος μάς κάνετε όλους υπερήφανους, εκτελώντας αποστολή στο ακέραιο. Εκτελέστε λοιπόν κι αυτή στο ακέραιο.

Να γνωρίζετε πάντα ότι η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται και θα βρίσκεται δίπλα σας. Θα μεριμνούμε πάντοτε ώστε η αποστολή σας στη Σαουδική Αραβία να εκτελείται υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες, ώστε να συνεχίζετε απερίσπαστοι και απερίσπαστες το πολύ σημαντικό έργο σας.

Μην παραλείψω να αναφέρω ότι σήμερα το πρωί έγινε η τελευταία επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα και τα μέλη που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή να αμειφθούν όπως πρέπει, όσοι συμμετέχουν σε αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Επομένως διπλασιάστηκε το ποσοστό που είχε αρχικά προβλεφθεί της αμοιβής σε σχέση με το 100%. Νομίζω ότι είναι καλή εξέλιξη, αλλά και απόδειξη πως εν συνόλω η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τη σημασία της αποστολής αλλά και την ποιότητα του προσωπικού που θα πάει εκεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή προς όφελος της χώρας, αλλά και των συμμαχιών της, καθώς και της γενικότερης ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Εύχομαι λοιπόν σε όλες και σε όλους, καλή επιτυχία, καλή δύναμη, καλή τύχη στην κρίσιμη αποστολή που αναλαμβάνετε. Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά -κι είμαι σίγουρος ότι μιλώ και εξ ονόματος των μελών των οικογενειών σας- υπερήφανοι για εσάς. Καλή δύναμη και ο Θεός μαζί σας!

Σας ευχαριστώ».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια