Ελεγκτικό Συνέδριο: Εντός Νοεμβρίου ετυμηγορία για περικοπές ν.4093/12 και κατάργηση δώρων

Ελεγκτικό Συνέδριο: Εντός Νοεμβρίου ετυμηγορία για περικοπές ν.4093/12 και κατάργηση δώρων

Συζητήθηκε την 15/09/2021 σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το θέμα των περικοπών των συντάξεων, της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων, και το εάν οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημόσιου-Αποστράτων υπάγονται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο. Η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι πιλοτική, καθώς αφορά 60.000, περίπου, ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η υπόθεση εισήχθη προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπό την προεδρία του Ιωάννη Σαρμά μετά την υπ΄ αριθμ. 957/2021 απόφαση του 4ου Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε στην Ολομέλεια τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα.

Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των συνταξιούχων του Δημοσίου-Αποστράτων,

Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη έκδοση του νεώτερου νόμου 4387/2016,

Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου 4734/2020 (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι τις επιταγές του Συντάγματος και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε πληρώνονται

Από τα τέλη Ιουνίου, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, εφαρμόζοντας το νόμο 4670/2020, που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Πηγές του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι έχουν καθοριστεί τόσο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών όσο και ο αριθμός των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, στόχος του ΕΦΚΑ είναι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:

Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους.
Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΕΦΚΑ, η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και, ως εκ τούτου, χρονοβόρα διαδικασία. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων, διευκρινίζουν.

Παρά τις δυσκολίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 15/09/2021

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. οκ ! το πιασαμε το υπονοουμενο....αναλογα τον προυπολογισμο θα δωθουν κυβερνητικες εντολες..[στο ΕΛ.ΣΥΝ] ποιες συνταγματικες ...ποιες οχι ..ποσα ?..αναδρομικα ..αν θα πανε στην τσεπη..η στην προσωπ.διαφορα ....κτλ,κτλ,κτλ...σας μαθαμε πλεον ολους σας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους μάθαμε σαράντα χρόνια αλλά τους επιλέγουμε συνεχώς και κάθε φορά περιμένουμε διαφορετικές συμπεριφορές από τους ίδιους ανθρώπους, SUPER.
      <>

      Διαγραφή
  2. Τό 2050 κοντά είναι υπομονή...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή