Μετατροπή της Τανάγρας σε στρατηγική αεροπορική βάση: Τα 24 Rafale F3R είναι μόνο η αρχή…

Μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για την αύξηση του αεροπορικού στόλου των Rafale F3R από 18 σε 24 φάνηκε ότι οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ζητούν την επένδυση στη «Γαλλική σχολή»!

Και ήδη πηγές από την Πολεμική Αεροπορία λένε ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται ν’αυξηθεί εν καιρώ, δείχνοντας έτσι την βούληση, το μαχητικό 4,5 γενιάς να αποτελέσει το μακρύ αεροπορικό δόρυ.

Βεβαίως με αυτή την απόφαση φαίνεται και κάτι επιπλέον που έχει γεωπολιτική αξία. Ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κάνει το πρώτο βήμα υπέρβασης, εμπιστευόμενος την σταθερή σύμμαχο Γαλλία η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως την στήριξη των Ελληνικών θέσεων σε ότι έχει να κάνει με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Πάντως πέραν της απόφασης που έχει ληφθεί για την πλήρη ενίσχυση της 332 Μοίρας «Γεράκι» με τελικό (προς το παρόν) αριθμό 24 Rafale, αξία έχει και η επανεκκίνηση της 331 Μοίρας «Θησέας». Η ροή των ανταλλακτικών για τα Mirage 2000-5 έχουν ανεβάσει σημαντικά την διαθεσιμότητα των αεροσκαφών και παράλληλα αξιοποιούνται και μέρη από τα παλαιότερα Mirage της 332 Μοίρας. Ο αγώνας δρόμου ωστόσο για τους μηχανικούς είναι μεγάλος καθώς η Πολεμική Αεροπορία θέλει να φτάσει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο τις διαθεσιμότητες των Dash-5.

Και με την ευκαιρία της ανακοίνωσης για την προσθήκη ακόμη έξι Rafale F3R, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπενθυμίζουμε τα assets που είχαν αναφέρει οι Γάλλοι ιπτάμενοι των αεροσκαφών την περασμένη Παρασκευή. Ο Γάλλος Σμηναγός JeromeThoule ή αλλιώς «Schuss», ο οποίος προσγειώθηκε με ένα Rafale F3R στην αεροπορική βάση της Τανάγρας είχε πει μια σημαντική λεπτομέρεια.

«Για να έλθουμε από την Γαλλία, χρειαστήκαμε τις τρεις δεξαμενές μας στο αεροσκάφος κι αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα του μαχητικού, η μεγάλη αυτονομία που διαθέτει και μάλιστα μπορεί να μεταφέρει οπλισμό μιάμιση φορά μεγαλύτερη από το βάρος του».

Η 114 Πτέρυγα Μάχης θα γίνει και πάλι το βαρύ χαρτί της ΠΑ

Σύμφωνα με αυτή την δήλωση, σημειώνουν αεροπορικές πήγες που συμφωνούν με τα όσα αναφέρθηκαν, σε λίγους μήνες η Τανάγρα μετατρέπεται ουσιαστικά σ’ ένα σημαντικότατο ορμητήριο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο έτερος ιπτάμενος της ομάδας Solo Display του Rafale, με το υποκοριστικό «Babouc», δεν παρέλειψε να περιγράψει, ίσως την πιο σημαντική λεπτομέρεια για την «ριπή ανέμου», λέγοντας πως «Το Rafale είναι το μαχητικό το οποίο θα μπει πρώτο στην μάχη, θα καθαρίσει το τοπίο αλλά θα μείνει εκεί και θα φύγει τελευταίο. Είναι αυτό που το κάνει εντελώς ξεχωριστό»

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται την στιγμή που και το δεύτερο Rafale έχει ήδη βαφτεί στα Ελληνικά χρώματα κι έχει περάσει στην κυριότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Αν σταθούμε στην αρχική δήλωση του Γάλλου Σμηναγού, αντιλαμβανόμαστε ότι το νέο δόρυ της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ικανό από την Τανάγρα να λάβει αποστολή πιο μακριά από τον «κλειστό» ουρανό του Αιγαίου.

Και σε αυτό το σημείο οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας θυμίζουν εκείνες τις πτήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν στη Μεγαλόνησο. Πτήσεις που σχεδιάστηκαν υποδειγματικά και «δίδαξαν» τι σημαίνει «Αίεν Υψικρατείν»…

Αποστολές που όχι μόνο πόνεσαν τη γείτονα αλλά την έκαναν ν’ αντιληφθεί τι εστί αεροπορική υπεροχή με τα F-16. Τώρα με την προσθήκη του Rafale έχουν καταλάβει πως τα μπλε φτερά μπορούν να φτάσουν παντού και μάλιστα με μεγαλύτερη άνεση…

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια