«Παλαιοί» συνταξιούχοι: Σε δόσεις οι πληρωμές από Σεπτέμβριο-Όλες οι λεπτομέρειες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

«Παλαιοί» συνταξιούχοι: Σε δόσεις οι πληρωμές από Σεπτέμβριο-Όλες οι λεπτομέρειες (ΠΙΝΑΚΑΣ)

«ΠΑΛΑΙΟΙ» ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 06/08/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε δόσεις -από τον Σεπτέμβριο (με τις συντάξεις Οκτωβρίου) και μέχρι τέλος του έτους- θα ξεκινήσει η πληρωμή (όχι σε όλους), των αναδρομικών και των αυξήσεων στους παλιούς συνταξιούχους (πριν από το Μάϊο του 2016) με πάνω από 30 συντάξιμα έτη .Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έστω και αν για πολλούς θα είναι μικρές γιατί μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά, ενώ το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται. Αντίθετα, οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024. Δεδομένου ότι η αύξηση αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά τέλη Σεπτέμβριου του 2021, παλιοί οι συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν απευθείας τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται (το 1/5 του 2020 και το 1/5 του 2021).

Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Για παράδειγμα, αν ένας παλιός πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η σύνταξη επανυπολογιστεί με αύξηση 150 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα πάει στην τσέπη θα είναι 70 ευρώ, γιατί τα άλλα 80 ευρώ θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά. Αν όμως η αύξηση είναι 70 ευρώ, τότε δεν θα δει διαφορά στην τσέπη, γιατί η αύξηση είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς. Το κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αύξηση μειώνει την προσωπική διαφορά, δηλαδή από τα 80 ευρώ διαφοράς θα μείνουν μόνον τα 10 ευρώ.

Σύμφωνα με το τελικό χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ, για την κατηγορία των παλιών συνταξιουχων, με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων. O προγραμματισμός και ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους οι παλαιοί πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχοι το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων.

Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων περιλαμβάνονται:

50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ.

100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.

Τονίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν αυξήσεις οι συνταξιούχοι είναι αφενός να έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφετέρου να μη διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς, ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στον λογαριασμό τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 41,6 χρόνια παίρνει σύνταξη 1.479 ευρώ με προσωπική διαφορά 110 ευρώ. Με τον νέο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση θα δει αύξηση κατά 192 ευρώ, από την οποία τα 110 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά και τα υπόλοιπα 82 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του. Ο εν λόγω συνταξιούχος αναμένεται να μηδενίσει την προσωπική του διαφορά το 2023 που, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα επανέλθουν οι αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των οποίων η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη της αύξησης θα έχουν όφελος μόνο στα χαρτιά και όχι στην τσέπη. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Κλικ για μεγέθυνση:

Παράλληλα σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μια «παρτίδα» αναδρομικών που έπρεπε να πληρωθούν τον περασμένο μήνα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν το Μάϊο του 2019). Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του Αυγούστου. Αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Την ίδια ώρα «κληρώνει» με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των «κομμένων» δώρων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιευτεί, σε συνέχεια της δίκης του περασμένου Ιανουαρίου και θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η υπό δημοσίευση απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα αφορά:

τα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ).

τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ

την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος.

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι (κομμένα δώρα και επικουρικές), ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν, θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.

Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.

Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΑΛΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΕΜΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΜΕ 32 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΩΣ.ΔΙΑΦΟΡΑ 351 ΕΥΡΩ,ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΘΑ ΔΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ?ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 10:37
      Σε ποιόν απευθύνεστε??
      Αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνεις στον Βρουτση, που έλεγαν ότι θα καταργήσουν το νόμο Καντρουγκαλου.....
      Ελεεινοί ψεύτες......
      Πότε είπαμε έχουμε εκλογές????

      Διαγραφή
  2. ΘΑ ,ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ ,ΘΑ ΘΑ.......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας Διέγραψαν τα 3 Τριακοστά του Κονδύλη με το έτσι θέλω μας έβαλαν 400 ευρώ προσωπική διαφορά το λόγο δεν μας είπαν ποτέ και τώρα μας δουλεύουν ότι θα μας δώσουν αναδρομικά έλεος πιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό με την αποφαση του ΣΤΕ τι σας λέει πάλι??????????
    Δική τον Γενάρη, έχουμε Αύγουστο και τίποτα.....
    Την μαγειρεύουν 7 μήνες τώρα.....
    Και μάλλον για πολύ ακόμα......
    Έχουν τους λόγους τους........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να καει να καει το μπ........λο η βουλη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποτέ ΜΑ ποτέ ΔΕΝ έχουν βγει αυτά που γραφουν οι ΠΙΝΑΚΕΣ ....μα ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ δουλεμα. Από τον Οκτώβριο του 2020 που έλεγε ο Βρούτσης ο λαλίστατος, τώρα πεσαμε σε άλλον ανίκανο, στον Χατζηδάκη. Από Μάιο, Ιουνιο, Ιουλιο κλπ. Και τωραΧριστουγεννα κι αν. Και σε 5 δόσεις των 3.5ευρω περιπου. Ρε σταματήστε επιτέλους με αυξήσεις στα αναδρομικά κλπ. Καταργήσετε τον Ν. Κατρουγκαλου όπως είχατε υποσχεθεί? Oxi. Τι θέλετε λοιπόν στις εκλογές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατά κύριο λόγο, η αύξηση μερισμάτων-ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ επιφέρει μείωση πληρωτέας σύνταξης.
    Όταν αυξάνονται τα μερίσματα πάντοτε μειώνεται η πληρωτέα κύρια σύνταξη για 2 βασικούς λόγους :
    (α) Αύξηση του φόρου εισοδήματος.
    (β) Αύξηση κράτησης του ν.4093/12 στη σύνταξη, ισχύει για όσους λαμβάνουν προσωπική διαφορά και το ποσοστό της κράτησης εξαρτάται από το άθροισμα σύνταξης + μερισμάτων δηλαδή, 5 % για άθροισμα από 1000 € έως 1500 €, 10 % από 1.500,01 € έως 2.000 € κτλ.
    Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για Κρατήσεις Μερισμάτων ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ σύμφωνα με ν.4093/2012 Τετάρτη, Απριλίου 28, 2021
    https://www.staratalogia.gr/2021/04/40932012_28.html
    Οσοι λαμβανουν μεγαλη προσωπικη διαφορα μην ζητανε και τα ρεστα.Κανονικα πρεπει να ειχαν ΜΕΙΩΣΕΙΣ οχι ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΟΥ,ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.ΜΗ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΟΥ.

      Διαγραφή

  9. προς...Δευτέρα, Αυγούστου 09, 2021 2:48:00 μ.μ....ανωνυμε...εσενα να κανουν μειωσεις...να σε δω με κεσεδακι εξω απο την εκλησια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτός ο Δευτέρα 2:48:00
    Είναι Ν.Δ. η μου φαίνετε???
    Έχουν το θράσος και βγαίνουν και μιλάνε ακόμα????
    Σε μια Ελλάδα που τα έχουν κάνει που@@@α παντού όμως απ άκρη σε άκρη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχει δικιο ο Ανωνυμος Δευτέρα, Αυγούστου 09, 2021 2:48:00 μ.μ.Καποιοι κυριοι με θρασσος βγαινουν και γραφουν δικα τους αυθαιρετα συμπερασματα μη κοιτωντας την πραγματικοτητα > Ο νομος Βρουτση είναι απειρως καλυτερος από του Κατρουγκαλου.
    Σιγουρα πρεπει να καταργηθει. .ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ προσωπικη διαφορα 300-400 ευρω και εχουν θρασσος και μιλανε ? Μειωση επερεπε να ειχαν.Προσωπικα εχω αυξηση 165 ευρω.ξεχωρα τα αναδρομικα..ΛΥΠΑΜΑΙ για τους κυριους
    Εδω ειναι το προβλημα αλλα τοσα ξερετε αυτα γραφετε >.Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για Κρατήσεις Μερισμάτων ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ σύμφωνα με ν.4093/2012 Τετάρτη, Απριλίου 28, 2021
    https://www.staratalogia.gr/2021/04/40932012_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή