Πυρετώδεις προετοιμασίες «θωράκισης» στον Έβρο-Επί ποδός οι ΕΔ

Πυρετώδεις προετοιμασίες «θωράκισης» στον Έβρο-Επί ποδός οι ΕΔ

Φόβος πως οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν θα αυξηθούν σε δύο μήνες

Θεολόγος Ηλιού – ΠΗΓΗ: «ΜτΚ» 29-08-21 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Με αλματώδη βήματα γίνονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, την ώρα που αστυνομία και στρατός βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για ένα νέο επερχόμενο κύμα μεταναστευτικών ροών. Προς το παρόν, στα περάσματα των ελληνοτουρκικών συνόρων δεν έχουν αυξηθεί οι ροές, ωστόσο οι προετοιμάσεις είναι πυρετώδεις και τα κυβερνητικά βλέμματα στραμμένα στην συνοριογραμμή με επισκέψεις υψηλόβαθμων υπουργών, ενώ ακούγεται ότι και ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί σύντομα στον Έβρο.

Όπως λένε κάτοικοι και συνοριοφύλακες, η κατάσταση είναι διαφορετική στα σύνορα μετά τα επεισόδια του 2020. Το αίσθημα ασφάλειας στα ακριτικά χωριά έχει επανέλθει και όλοι δηλώνουν έτοιμοι για όσα μπορεί να αντιμετωπίσουν εξαιτίας των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάντως, απομακρύνεται το ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων στην περιοχή με εικόνες χιλιάδων ανθρώπων να προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στα χερσαία αλλά και τα θαλάσσια σύνορα, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις πως ίσως οι ροές αυξηθούν αρχικά προς το νησί της Λέσβου.

Περιπολίες, κάμερες και ζέπελιν

O φράκτης που απλώνεται σε περίπου 27 χλμ. είναι κατασκευασμένος από χάλυβα και έχει ύψος 5 μέτρων. Στα περισσότερα σημεία η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν συζητήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκτασή του μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου. Η κατασκευή από μόνη της είναι ισχυρός φραγμός για τις ροές μεταναστών, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται και άλλα βήματα για την οχύρωση των συνόρων.

«Τώρα είμαστε πολύ καλυτέρα από το 2015 και τον περσινό Μάρτιο. Έχουν γίνει πολλά βήματα για τη συνοριοφυλακή μας, ωστόσο, βλέποντας όσα γίνονται στη Μέση Ανατολή που συνεχίζονται οι διαταραχές, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερες κινήσεις» λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Αρχικά, η ενίσχυση των συνόρων άρχισε με την πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων στην πρώτη γραμμή, με τον συνολικό αριθμό πλέον να φτάνει περίπου τους 700. «Μετά από 20 χρόνια έγιναν ξανά προσλήψεις. Πριν από περίπου ένα χρόνο ήρθαν ακόμα 400 συνοριοφύλακες στην πρώτη γραμμή, ενώ αναμένουμε και τις προσλήψεις ακόμα 250 ατόμων. Οι νέες προσλήψεις ήταν πάγιο αίτημα που γίνεται πράξη. Το σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι κατάγονται από τον Έβρο, οπότε γνωρίζουν καλά την περιοχή αλλά και θα μείνουν στον τόπο τους!» τονίζει ο κ. Γιαλαμάς.

Η ενίσχυση στα σύνορα έχει και τεχνολογικές διαστάσεις, καθώς άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία 11 πυλώνες με θερμικές κάμερες σε κεντρικό και νότιο Έβρο. «Πρόκειται για μία υπόθεση που είχε παγώσει το 2021. Σε λίγες ημέρες θα ενεργοποιηθούν πιλοτικά. Είναι ένα φοβερό μέσο για την φύλαξη των συνόρων» σχολιάζει ο πρόεδρος Συνοριοφυλάκων του Έβρου. Τα «μάτια του Έβρου» θα είναι νυχθημερόν ανοιχτά και ο έλεγχος θα γίνεται στο κέντρο στο Διδυμότειχο, το κέντρο του Τυχερού-Φερών-Σουφλί και το επιχειρησιακό κέντρο στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης. Στο έργο της επιτήρησης συμμετέχει και το ζέπελιν της Frontex, που πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από όλη την συνοριακή γραμμή.

Επίσης, οι περιπολίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και πλέον γίνονται ακόμα και μέσα στα χωριά. «Υπάρχει προετοιμασία και βλέπουμε έντονη κινητικότητα από αστυνομία και στρατό. Δικυκλιστές της αστυνομίας περιπολούν πλέον και μέσα στα χωριά» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα” Πάρις Παπαδάκης.

Σαφώς, το αίσθημα ασφάλειας τονώνεται με την αύξηση της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων, αλλά οι ακρίτες κάτοικοι του Έβρου δεν δείχνουν να ανησυχούν. «Δεν υπάρχει φόβος και ανασφάλεια. Έχουν προετοιμαστεί στα σύνορα, βλέπουμε περισσότερες περιπολίες και κινητοποίηση από τον στρατό. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι κάτοικοι θα βοηθήσουν ξανά αν χρειαστεί» λέει ο Σταύρος Τζαμαλίδης, πρόεδρος στο χωριό Καστανιές.

Ο νέος φράχτης στο Δίλοφο


Στο χωριό Δίλοφο στο βόρειο Έβρο, την τελευταία εβδομάδα ο στρατός στήνει έναν νέο φράκτη με κονσερτίνες, καθώς στο συγκεκριμένο χωριό έχουν παρατηθεί μονοπάτια μεταναστευτικών ροών. «Υπήρχε φύλαξη στην περιοχή, αλλά ένα κομμάτι ήταν δύσβατο με πυκνή βλάστηση και δυσκόλευε τον έλεγχο. Καθαρίστηκε και ετοιμάζουν φραγμό» υπογραμμίζει ο κ. Γιαλαμάς.

«Μεταξύ Μαρασίων και Δίλοφου υπάρχει πρόβλημα. Σ’ αυτή την περιοχή υπάρχει μια νησίδα που την διεκδικεί και η Τουρκία αλλά και η στάθμη του ποταμού στην περιοχή είναι χαμηλή και μπορούν να περνούν άνετα οι μετανάστες» αναφέρει ο κ. Τζαμαλίδης.

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πάντα ευνοϊκοί για τους διακινητές, καθώς η στάθμη στον ποταμό του Έβρου κατεβαίνει τόσο που σε πολλά σημεία οι μετανάστες περνούν χωρίς να βραχούν. «Οι καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι είναι ευνοϊκές. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που χρησιμοποιούν για να περάσουν αλλά είμαστε πάντα εκεί εμείς» επισημαίνει ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου.

Οι ροές από την Βουλγαρία

Ωστόσο τις Αρχές προβληματίζουν και οι ροές από την Βουλγαρία, καθώς οι διακινητές πλέον χρησιμοποιούν και τριεδιεθνικά μονοπάτια. Συγκεκριμένα, παρατηρείται πως δεκάδες μετανάστες μεταφέρονται αρχικά στην Σβίλενγκραντ της Βουλγαρίας και έπειτα από το χωριό του Καπιτάν Αντρέεβο περνούν στα ελληνικά εδάφη στον Βόρειο Έβρο. Συνήθως, προσπαθούν να μπουν στη χώρα από περάσματα στο χωριό Ορμένιο και στα Δίκαια.

«Ελληνικές ομάδες καταδρομέων ανεβαίνουν πλέον στα ελληνοβουλγριακά σύνορα για να σταματήσουν τις ροές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο χωριό Ορμένιο, που είναι το τελευταίο ελληνικό χωριό στα σύνορα με την Βουλγαρία» σημειώνει ο κ. Παπαδάκης.

Αντίστροφη μέτρηση

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών συγκριτικά με το περσινό καλοκαίρι και αυτό σημαίνει πως δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα.

«Από τον Μάιο και μετά, οι ροές έχουν αυξηθεί ξανά αλλά είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μας ανησυχεί το Αφγανιστάν, αλλά πιστεύω πως θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα διακινητών. Προσωπικά υπολογίζω ότι οι ροές από το Αφγανιστάν θα αυξηθούν σε δύο μήνες. Θα έχουμε ένα θερμό φθινόπωρο και χειμώνα σίγουρα» εκτιμά ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, τονίζοντας πως ο Έβρος «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Οι εγκληματίες και διακινητές με την βοήθεια από την τουρκική πλευρά πάντα θα προσπαθούν να βρουν τρόπο για να μπουν στη χώρα, αλλά όλες οι δυνάμεις φυλάσσουν τα σύνορα μας. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια