Ελληνικοί Patriot εσπευσμένα στη Σαουδική Αραβία

Ελληνικοί Patriot εσπευσμένα στη Σαουδική Αραβία

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν επιτάχυναν τις διαδικασίες για τη μεταφορά των πυραύλων στην Αραβική Χερσόνησο. Η Αθήνα «κλειδώνει» συμμαχίες ενόψει διαμόρφωσης νέων συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝITH - ch.mazanitis@realnews.gr - ΠΗΓΗ: REALNEWS 29/08/21 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στην επιτάχυνση μιας συμφωνίας-ορόσημο για τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής οδηγούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, όλα δείχνουν ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το πυραυλικό-αντιαεροπορικό σύστημα Patriot 3 της Ελλάδας θα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Οι ελληνικοί πύραυλοι θα αναπτυχθούν για να προστατεύσουν κάποιες από τις ενεργειακές πηγές της αραβικής χώρας οι οποίες κατά το παρελθόν έχουν γίνει στόχος επιθέσεων μέσω πυραύλων και drones από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, την Τουρκία να σπεύδει να κλείσει συμφωνίες ως ρυθμιστής και τη Ρωσία, την Κίνα και το Πακιστάν να προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και τις συμμαχίες στην περιοχή, φαίνεται πως δεν έχουν αφήσει περιθώριο για εφησυχασμό στην Αθήνα. Ετσι, η Ελλάδα σπεύδει να κλείσει τις ανοιχτές συμφωνίες που είχε, σφραγίζοντας τα διμερή και τριμερή σχήματα συνεργασιών με χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αντίστροφη μέτρηση

Η αμυντική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και το ΓΕΕΘΑ, ακολουθώντας τις οδηγίες του πρωθυπουργού, σε αγαστή συνεργασία με τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών και την έγκριση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έκλεισε -σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «R»- και τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη μεταφορά μιας συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Κάποιες αξιώσεις που την τελευταία στιγμή η σαουδαραβική πλευρά είχε προσθέσει στο κείμενο απαλείφθηκαν και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα, μέχρι τα μέσα του προσεχούς μήνα, όταν και πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του πυραυλικού συστήματος.

Μέσα σε δύο 24ωρα μετά την πολιορκία της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα αντανακλαστικά του ΓΕΕΘΑ. Με εντολή του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, εστάλη κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να επιθεωρήσει το μέρος όπου θα εγκατασταθεί η συστοιχία των Patriot.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο των τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας διαπίστωσε πρόβλημα σε ό,τι αφορά το σύστημα διαλειτουργικότητας και επικοινωνίας αφού η αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιεί το σύστημα LIΝΚ 16, ούτε διαθέτει Patriot. Παρ' όλα αυτά, βρέθηκε λύση και όλα είναι έτοιμα για τη μεταφορά της πρώτης συστοιχίας των πυραύλων. Η μεταφορά και εγκατάσταση του συστήματος Patriot στις 15 Σεπτεμβρίου -όπως όλα δείχνουν- θα γίνει στο πλαίσιο που είχε υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και επιβεβαίωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με λεπτομέρειες ότι δηλαδή δεν θα βρίσκεται εκτεθειμένο προς τον Περσικό Κόλπο και το Ιράν. Τη μεταφορά των πυραύλων στη Σαουδική Αραβία θα πλαισιώσει πολυπληθές κλιμάκιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τους Patriot θα συνοδεύουν συνολικά 110 Έλληνες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η επικύρωση της τελικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών από το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εμπόλεμη ζώνη, μετά το Αφγανιστάν. Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας εκτιμά πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από αυτή τη νέα συνεργασία στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι μόνο το προφανές δηλαδή η απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας από τους Έλληνες αξιωματικούς καθώς στα οφέλη περιλαμβάνεται επιπλέον και η αναβάθμιση του ελληνικού πυραυλικού συστήματος με τη Σαουδική Αραβία να αναλαμβάνει επίσης όλο το κόστος της μεταφοράς της εγκατάστασης και της χρήσης.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας έρχεται να σφραγίσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 3 Φεβρουαρίου στη χώρα, αλλά και την επίσκεψη στις 24 Μαΐου του Στρατηγού Κ. Φλώρου, του πρώτου εν ενεργεία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τον οποίο παρασημοφόρησαν με το μετάλλιο του Βασιλέα Αμπντουλαζίζ του 1ου, την ύψιστη διάκριση που έχουν λάβει -μεταξύ άλλων- ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, όταν ήταν εν ενεργεία.

Με την αποστολή των Patriot η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και, πέραν αυτής στη διατήρηση της ειρήνης η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών, που έρχονται ολοένα και πιο κοντά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια