Συνταξιούχοι-Απόστρατοι (και) στην υπομονή!-Τα 5 «πακέτα» σε εκκρεμότητα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Συνταξιούχοι-Απόστρατοι (και) στην υπομονή!-Τα 5 «πακέτα» σε εκκρεμότητα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΓΝΩΜΗ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 17/08/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ (ΚΑΙ) ΣΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί για τους συνταξιούχους η υπόθεση καταβολής των αναδρομικών, σε σημείο μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση να έχει ψηφίσει από το Φεβρουάριο του 2020 το νόμο Βρούτση (4670/2020) και να εφαρμόζει ακόμη και σήμερα νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου-4387/2016)!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (χωρίς να φαίνεται ότι έχει επίγνωση των συνεπειών για το όλο θέμα) –και αγνοώντας το κύμα αγωγών και μηνύσεων που ακολουθεί- οφείλει να δείξει τον δέοντα σεβασμό στους απόμαχους της δουλειάς και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των αναδρομικών είτε με την εφαρμογή των κερδισμένων δικαστικών αποφάσεων, είτε με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Η ταλαιπωρία είναι άνευ προηγουμένου και η υπομονή έχει εξαντληθεί. Η αδυναμία του ΕΦΚΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αποδεικνύει την αποκαρδιωτική εικόνα, που παρουσιάζει στην κοινωνία ο ασφαλιστικός φορέας. Δεν είναι μόνο το λογισμικό αλλά η λογική. Δεν είναι πολιτική να επιρρίπτουμε ευθύνες σε άλλους αλλά να τις αναλαμβάνουμε.

Επισημαίνεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα παρακάτω πέντε εκ του νόμου «πακέτα» αυξήσεων και αναδρομικών προς συνταξιούχους:

1. Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα, ύψους 2,5 δις. ευρώ, σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

2. Παλιοί συνταξιούχοι: Όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται το φθινόπωρο, με σημαντική καθυστέρηση. Αντίθετα, οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.

3. Σε εκκρεμότητα είναι η καταβολή αυξήσεων και αναδρομικών (σε εφαρμογή νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις του νόμου Βρούτση σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2019. Το παράδοξο είναι ότι ενώ ισχύει ο νόμος Βρούτση (με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019), η κατηγορία αυτή των χιλιάδων συνταξιούχων (μετά τον Οκτώβριο του 2019), λαμβάνει ακόμη και σήμερα συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μειωμένες και φυσικά χωρίς αναδρομικά εδώ και 23 μήνες!

4. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη μια «παρτίδα» αναδρομικών η οποία έπρεπε να πληρωθούν τον περασμένο μήνα και αφορούν νέους συνταξιούχους (πριν το Μάϊο του 2019). Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές εντός του Αυγούστου. Αφορά ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

5. Σε εκκρεμότητα είναι η εκτέλεση της απόφασης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του δημοσίου και των ΕΔ-Σωμάτων Ασφαλείας. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου-Απόστρατοι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι χάνοντας χρήμα και σπαταλώντας χρόνο, οι απόμαχοι της δουλειάς «τρέχουν και δεν φθάνουν» σε δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν. Κι όταν έρθει η ώρα της πληρωμής έρχεται η ώρα της εφορίας και επί της ουσίας το κράτος παίρνει πίσω αυτά που έδωσε στους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους.

Κλικ για μεγέθυνση:


Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Ξεχάσατε την κατάργηση της παρακράτησης Ν. 4093/12 από μερίσματα, όπως υποσχέθηκε ο κ. ΥΕΘΑ, από αρχάς του τρέχοντος χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που τα θυμάσε τωρα αυτά ???.........ΚΑΠΟΤΕ 2 ωρες πριν τις ΕΚΛΟΓΕΣ θα μας πει ότι άν θα ξαναβγούν θα μας τα δωσουν σε βάθος 4ετίας

      Διαγραφή
  2. Η απόφαση του ΣΤΕ ήταν να βγει αρχές Ιουνίου, τώρα πήγε μετά το καλοκαίρι,αν και δεν μας αφορά καθόλου σαν απόστρατους, τα άρθρα εκεί το χαβά τους....
    Τώρα για αναδρομικά θα περιμένουμε, θα περιμένουμε, θα περιμένουμε, και αν βγει κάτι θετικό θα σου πει δεν έχουμε τα φάγαμε με τον ιό, τα δίνουμε τώρα σε πυρόπληκτους, και πάει λέγοντας, άντε και επειδή είναι καλός άνθρωπος ο Κουλης χαχαχαχα 2 με 3 μήνες πριν τις εκλογές θα σου δώσει ένα χαρτζιλίκι να πιείς μια μπύρα ....
    Αυτααααααααααααα......
    Ααααααααααααα και αυξήσεις και αναδρομικά δεν έχει για όλους, βλέπε προσωπική διαφορά............
    Και θα περιμένουμε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανως ειστε αποστρατος μετα τις 13-5-2016 .ΟΜΩΣ αφορα αλλους συναδελφους σας.
      ΧΡΗΣΙΜΟ ειναι το δεν μας αφορα να γινει ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ.
      Με προσωπικη διαφορα 300-400 ευρω θελετε και ...αυξηση ?

      Διαγραφή
  3. Προς ΑνωνυμοςΤετάρτη, Αυγούστου 18, 2021 2:26:00 μ.μ.τα εχετε μπερδεψει >
    Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για Κρατήσεις Μερισμάτων ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ σύμφωνα με ν.4093/2012 Τετάρτη, Απριλίου 28, 2021
    https://www.staratalogia.gr/2021/04/40932012_28.html
    την παρούσα φάση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης, αναφορικά με τις μειώσεις και κρατήσεις του ν.4093/12 (Α΄222), και επίκειται η ένταξή του σε προσεχές νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς ανώνυμο 8:41 Τι εννοείς τα έχουμε μπερδέψει???
    Για πες μας λίγο αν θες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή