Γιατί η πρόσληψη πτυχιούχων ως Ειδικών Φρουρών αποτελεί μειονέκτημα;;;

Γιατί η πρόσληψη πτυχιούχων ως Ειδικών Φρουρών αποτελεί μειονέκτημα;;;

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Το 92% των επιτυχόντων Ειδικών Φρουρών των Ο.Π.Π.Ι. έχει πτυχίο Α.Ε.Ι. ανακοίνωσε το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Προφανώς αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού έδινε πολλαπλάσιες (10) μονάδες (μόρια) στους πτυχιούχους, όταν στα άλλα ουσιαστικά προσόντα έδινε 1 έως 3 μονάδες παραβιάζοντας κατάφωρα την αρχή της αναλογικότητας. Στο παρελθόν είχαμε μιλήσει για την αντίστοιχη αυξημένη μοριοδότηση των Εφέδρων Αξ-κών των Ειδικών Δυνάμεων με 10 μονάδες, που στην ουσία αποτελούσε το καθοριστικό κριτήριο και πετούσε έξω τους αριστούχους, αφού υπερσκέλιζε το βασικό κριτήριο του Απολυτηρίου Λυκείου.

2. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία και δικαιολογεί θριαμβολογίες;;; Ποια πρέπει να είναι τα προσόντα των φυλάκων εγκαταστάσεων και του προσωπικού ασφαλείας; Είναι αναγκαίο το πτυχίο ΑΕΙ; Γιατί αγνοείται αυτό που λέγεται overqualification; Που σημαίνει ότι κάποιος έχει περισσότερα προσόντα από αυτά, που απαιτεί η θέση του. Και αυτό δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά μειονέκτημα. Αποτελεί πρόβλημα για την επιχείρηση! Στις σοβαρές χώρες αυτό αποτελεί κανόνα. Αν παρουσιαστεί κάποιος π.χ. στην Μεγάλη Βρετανία ή στις Η.Π.Α. σε συνέντευξη για την πρόσληψη security guard (φύλακας) και πει έχω πτυχίο θα τον πετάξουν έξω. Το ζητούμενο είναι τι θέλει αυτός εδώ; Ποιά είναι τα κίνητρα του; Δεν μας κάνει και τον διώχνουν. Και στο ερώτημα, γιατί αποτελεί μειονέκτημα, θα απαντούσαν: ”It’s the overqualification, stupid”.

3. Εδώ λοιπόν γιατί προσλάβαμε πτυχιούχους; Με την ίδια λογική, αν η Τράπεζα της Ελλάδος ήθελε να προσλάβει αντίστοιχο προσωπικό, θα ζητούσε πτυχίο από το LSE (London school of economics);;; Τι θα τους κάνουμε, όταν αυτοί αποκτήσουν δικαίωμα μετάταξης-προαγωγής; Από την πρώτη μέρα δεν θα λένε, ότι είναι πτυχιούχοι και θα ζητάνε να γίνουν Αρχιφύλακες και Αξιωματικοί; Ήδη όσοι υποψήφιοι προσήλθαν, το έκαναν στην λογική αυτή, γιατί πιστεύουν, ότι τελικά θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις της Αστυνομίας. Ποια είναι επομένως η πολιτική δημόσιας τάξης, ειδικότερα όσον αφορά το προσωπικό; Η ανομοιογένεια και οι διαφοροποιήσεις των προσόντων ακόμη και μεταξύ της ίδιας κατηγορίας προσωπικού αποδεικνύουν τη σύγχυση και το έλλειμμα στρατηγικής και εν τέλει μια ανερμάτιστη πολιτική. Δυστυχώς!!!

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Ιδιαιτερα πετυχημενο αρθρο που περιγραφει ολη την ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΕΧΟΥΜΕ πολλους πτυχιουχους αλλα η ΑΓΟΡΑ ζητα νεα επαγγελματα στην ψηφιακη εποχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο το παράδειγμα με την τραπεζα με ξεπεναει πραγματικα....αντι να χαίρεται ο αντιστράτηγος για την βελτίωση της ποιότητας των αστυνομικών,,,, κανει απλες διαπιστώσεις οι οποίες του διέφευγαν όταν ηταν εν ενεργεία ..σας ενημερώνω οτι ολοι αυτοί οι πτυχιούχοι δεν εχουν κανενα κοινο τοπο με τους παλαιους αστυνομικούς οι οποιοι μπηκαν με ενα τηλεφώνημα ..οσο και εαν αυτο ποναει να ακουγετε,,,η κρητικη επρεπε να γινει στην πολιτεία για την ανικανοτητα της να εκμεταλλευτή αυτο το δυναμικο ποιο σωστα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πανεπιστημιακη Αστυνομια έπρεπε να συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν1339/83, άρθρο 19.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάπου στη μέση είναι πάντα η αλήθεια!! Όλα γίνονται με μια σωστή πρόσληψη και με μια κατάλληλη εκπαίδευση!! Δεν χρειάζεται να είσαι του πανεπιστημίου για να είσαι ειδικός φρουρούς (Πτυχιούχος εδώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορούν να κάνουν μετάταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή