Το σχέδιο για το νέο στράτευμα: 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ στις ΕΔ

Το σχέδιο για το νέο στράτευμα: 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ στις ΕΔ

Πενταετές πλάνο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που θα λειτουργούν σε ημιεπαγγελματική βάση για να μην αυξηθεί περαιτέρω η θητεία και να αποφευχθεί η υποχρεωτική στράτευση στα 18 - Αναρτήθηκαν οι πρώτοι κατάλογοι για την πρόσληψη 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 23/07/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το σχέδιο για Ένοπλες Δυνάμεις σε νέες δομές και με μεγάλη ανανέωση έμψυχου δυναμικού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωνε στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», 15.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναγνώριζε ότι ίσως αυτές οι προσλήψεις να εμποδίσουν και την περαιτέρω αύξηση της θητείας, καθώς και την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Οι προσλήψεις αυτές αλλάζουν τα πάντα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γίνονται στην πλειονότητά τους ημιεπαγγελματικός στρατός και αναδιοργανώνονται πλήρως.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες βγήκαν τα αποτελέσματα για την πρόσληψη 1.600 ΕΠΟΠ σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Κοινό Νομικό Σώμα. Αναρτήθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) οι πίνακες καταλλήλων και ακατάλληλων υποψηφίων ΕΠΟΠ, στο πλαίσιο διαγωνισμών πρόσληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη για θέσεις ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Κοινό Νομικό Σώμα. Σημειώνεται ότι η προκήρυξη του ΓΕΕΘΑ αφορούσε την πρόσληψη 1.000 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 300 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό, 280 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία και 20 ΕΠΟΠ στο Κοινό Νομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναμένονται προσεχώς και άλλες προσλήψεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις 15.000 νέες προσλήψεις ΕΠΟΠ, όπως εξήγγειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, γίνονται οι πρώτες σε προσλήψεις υπηρεσίες στην Ελλάδα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Στα νέα πλοία (φρεγάτες) που πρόκειται να προμηθευτεί το Ναυτικό, η πλειονότητα των ανδρών και γυναικών που θα υπηρετούν εκεί θα είναι εφεξής επαγγελματίες. Το ίδιο θα συμβαίνει στα υποβρύχια, στις πυραυλακάτους, στα τεθωρακισμένα και όπου αλλού υπάρξει ανάγκη, με στόχο να περιοριστεί το δημογραφικό χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Εκεί όμως που δίνεται περισσότερη σημασία είναι στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα των Ειδικών Δυνάμεων (Special Forces) κατά τα αμερικανικά πρότυπα. Οι στρατιωτικοί τη θεωρούν ως κίνηση μετεξέλιξής τους σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό «λεπτό χειρουργικό εργαλείο» μεγάλης ακρίβειας. Αποτέλεσμα; Να δίνεται η δυνατότητα στην ηγεσία να επιτύχει αποφασιστικό αποτέλεσμα στρατηγικής σημασίας.

ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Συγκεκριμένα, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), το μεγαλύτερο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων τέθηκε ήδη υπό μια ενιαία διοίκηση, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ έχουν υπαχθεί οι καταδρομείς-αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ). Η ΔΕΠ θα προικισθεί και με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, με πρότυπο τις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών οι υποδομές, τα έργα, οι 15.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ μέσα σε μια πενταετία και οι οργανωτικές αλλαγές που υλοποιούνται, θα ανεβάσουν κατακόρυφα το επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των επιλέκτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού του, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είναι πλέον οι καταδρομείς, οι αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, οι υποβρύχιοι καταστροφείς («βατράχια»), όχι απλώς να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν υπό την κοινή «ομπρέλα» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) – άλλωστε η διακλαδικότητα ήταν πάντα ζητούμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις – αλλά να λειτουργούν με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο, βασισμένο στα νατοϊκά πρότυπα. Η πρώτη άσκηση που έγινε με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν όντως εντυπωσιακή.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Το πρόσωπο ειναι ο καθρέπτης της ψυχης μας. Δεν πειραζει τα ιδια επαθε και ο Βαγγελας. Οι Αμερικάνοι δίνουν τεράστια σημασία στο φαίνεσθαι και σε αυτό που εκπέμπει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν κρίνω από την ταχύτητα που τους διακρίνει, από Γενάρη φτασαμε Ιούλιο για να τελειώσει αυτή η προκήρυξη, μέχρι το 2030 θα έχουν πάρει τους 15.000 που λένε.....Και άν.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγώ έχω άλλη απορία, έφεδρος Ανθυπολοχαγός σαν ΕΠΟΠ δεν πρέπει να κατατάσσεται σαν υπολοχαγός;;; Ο πατέρας μου συμμετείχε σε 2 πολέμους και στον δεύτερο πήρε βαθμό Υπολοχαγού, εδώ κατι δεν πάει καλά.

      Διαγραφή
  3. Εδώ δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν ο ΕΠΟΠ είν' υπαξιωματικός ή όχι, θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες??!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρέπει όμως να προσληφθεί και πολιτικο προσωπικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστή εν μέρη η λύση ΕΠΟΠ, όμως δεν αντέχει ο προϋπολογισμός της χώρας τόσους δημοσίους υπαλλήλους. Από την άλλη μεριά δεν μπορείς να αφήσεις τις υπόλοιπες γενιές Ελληνοπούλων μαλθακές με βουτυρόπαιδα αγύμναστα παχύσαρκα νωχελικά γυναικοτά χωρίς την πρέπουσα σκληραγώγηση και εκπαίδευση στις ΕΔ ( με12-2 = 10μήνες ουσιαστικής θητείας αντί τουλάχιστον 18 μήνες!!!! Μη ξεγελαστείτε ή παραπλανηθείτε ότι σήμερα προσέρχονται ΕΠΟΠ όλοι οι ΦΙΤ οι γυμνασμένοι και καλλιεργημένοι, αθλητές πτυχιούχοι, τεχνικοί. τμημάτων Σωματικής Αγωγής. Προσέρχονται οι παχύσαρκοι προβληματικοί ακατάλληλοι και ολοι με πολιτικό μέσο. Γιατί το ΙΣΡΑΗΛ δεν εφαρμόζει το μετρο των ΕΠΟΠ ;;;; Έχουμε γεμίσει γυναίκες στις ΕΔ και ΣΑ Αξιωματικίνες και ΥΠ ΑΞ γιατί κ Υπουργέ """όχι στην θητεία γυναικών""" , Το ΙΣΡΑΗΛ γιατί την εφαρμόζει!!!. Πολύ σωστή η προσπάθεια του ΓΕΕΘΑ για την ΔΕΠ, βέβαια με εκπαίδευση για φύλαξη της χώρας και δευτερευόντως του ΝΑΤΟ. Όμως, τυφεκιοφόροι και πεζικό τέλος!!!!! ο πόλεμος σήμερα γίνεται μακρόθεν και συνήθως με ανεπάνδρωτα μέσα, και πρέπει να γεμίσουμε τα σύνορά μας με εξοπλισμούς νέας τεχνολογίας μεγίστης εμβελείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή