Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ για τα Μ1117 και τα Cougar

Στις ΗΠΑ κλιμάκιο του ΓΕΣ για τα Μ1117 και τα Cougar

Του Χρήστου Μαζανίτη

Θέμα 24ωρων είναι πλέον η αναχώρηση του κλιμακίου του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για τις ΗΠΑ, όπου θα γίνει η τελική επιλογή των συνολικά 1.200 θωρακισμένων Μ1117 που θα λάβει δωρεάν η Ελλάδα από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Όπως έχουμε αποκαλύψει, μαζί με αυτό ξεκινά κι ένας αγώνας δρόμου για την δωρεάν απόκτηση επιπλέον 500 Cougar από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού αλλά και 600 θωρακισμένων Humvees, με τα οπλικά τους, επίσης δωρεάν.

Όπως είχε αποκαλύψει η Realnews στο φύλλο της 16ης Μαΐου, η συμφωνία πιστώνεται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που σε απευθείας επικοινωνία που είχε με Αμερικανούς επιτελείς έχει καταφέρει να δεσμεύσει προφορικά ένα στόλο συνολικά 1100 θωρακισμένων οχημάτων, η απόκτηση των οποίων θα φέρει μεγάλη ανατροπή στο ισοζύγιο ισχύος του Έβρου.

Το Cougar είναι MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – Ανθεκτικό Ναρκών Προστατευόμενο απέναντι σε Ενέδρες) και διατίθεται σε δύο εκδόσεις, 4x4 και 6x6. Η «μικρή» έκδοση μεταφέρει έως 8 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και έχει αυτονομία 550 χιλιομέτρων. Το 6x6 μπορεί να μεταφέρει έως και 10 άτομα με πλήρη εξοπλισμό, με αντίστοιχες επιδόσεις και αυτονομία.

Με την προμήθεια τους θα αντικατασταθούν εν μέρει τα παρωχημένης τεχνολογίας M113, γνωστά τους αξιωματικούς του Στρατού ως «παπάκια», εκτοξεύοντας τις δυνατότητες του Δ’ Σώματος Στρατού. Βεβαίως, μπορεί να χάνεται το πλεονέκτημα της ερπύστριας στα λασπωμένα πεδία του Έβρου, όμως ο Στρατός κερδίζει σε ασφάλεια και επιδόσεις σε άλλα εδάφη, αφού τα Cougar φέρουν θωράκιση που αντέχει σε επιθέσεις από νάρκες και παρέχει ολόπλευρη προστασία ακόμη και από 50άρι.

Τόσο τα Cougar όσο και τα Humvee φέρουν πολυβόλα των 7,62 ή των 12,7 χλστ, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με τηλεχειριζόμενο πύργο και με φορείς πυραύλων Stinger, στην έκδοση Avenger.

Μαζί με τη δωρεάν παραχώρηση των 1200 M1117, επίσης από το απόθεμα των ΗΠΑ, στον Έβρο δημιουργείται ένα «ατσάλινο ποτάμι» Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ), λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε την ηγεσία του Στρατού τα τελευταία χρόνια, καθώς τα M113 προσφέρουν χαμηλές επιδόσεις και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου των μαχών.

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για την στρατιωτική ηγεσία είναι η απόκτηση 350 με 500 ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης) Bradley M2A2, από το αμερικανικό απόθεμα.

Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θα κληθεί να φέρει σε πέρας του κλιμάκιο του Στρατού που θα μεταβεί στις ΗΠΑ, το οποίο εάν εντοπίσει πλεονάζοντα Bradley, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον δεδομένο ότι θα υπάρξει άμεσο αίτημα αποδέσμευσής τους για μεταφορά στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Παιδιά το 50αρι και το 12,7 χιλ ειναι το ιδιο όπλο, μην μπερδευεστε :) Χρησιμοποιήστε έναν απο τους δύο όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί νομίζεις ότι κάποιος που έχει επαφή με τις ΕΔ λόγω συγγένειας, μπορεί να ξέρει τι σημαίνουν αυτά; Επειδή βγαίνει σελφι με τους γνωστούς σελφάκιδες;

      Διαγραφή