Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινά το πρώτο κύμα πληρωμών

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ξεκινά το πρώτο κύμα πληρωμών

Εντός του καλοκαιριού, ο ΕΦΚΑ αρχίζει να πληρώνει, με σημαντική καθυστέρηση, τις νέες, αυξημένες συντάξεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Εβδομάδα πληρωμών και αυτή που διανύουμε. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

Ρούλα Σαλούρου - salourou@euro2day.gr

Πιθανότατα με εμβόλιμη πληρωμή, εντός του Ιουνίου, αναμένεται να καταβληθούν για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις συντάξεις περίπου 50.000 «νέων» συνταξιούχων, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, λόγω της αλλαγής στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Συνολικά, τα αναδρομικά για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους, ήτοι για όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν ή μετά το νόμο Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους. Βάσει του μέχρι σήμερα προγραμματισμού, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά, το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο, καθώς μετά το πρώτο κύμα των αυξήσεων προς τους νέους, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα, έπονται τα αναδρομικά και στη συνέχεια οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους παλαιούς. Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις έρχονται σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο ΕΦΚΑ πληρώνει εντός της εβδομάδας αναδρομικά σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν σε υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων), καθώς και την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας Ιουνίου.

Ειδικότερα, από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν εκτός από τις τακτικές πληρωμές εξόδων κηδείας, επιδομάτων ασθένειας, μητρότητας ή εφάπαξ, 4,7 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων, αλλά και 1,35 εκατ. ευρώ σε 5.100 δικαιούχους συντάξεων θανάτου, που είδαν ξαφνικά, τον προηγούμενο μήνα, τη σύνταξή τους να μειώνεται.

Την αμέσως επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των συντάξεων Ιουνίου και πιθανότατα με εμβόλιμη πληρωμή, την τελευταία βδομάδα του μήνα, θα πληρωθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους του δημοσίου έχουν ήδη υπολογιστεί και θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 25.000 συνταξιούχους του δημοσίου που θα λάβουν μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 78 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως ένστολοι ή δικαστικοί, που θα λάβουν αυξήσεις κοντά στα 200 ευρώ ή και παραπάνω. Προσοχή όμως. Όσοι έχουν προσωπική διαφορά, η αύξηση θα είναι λογιστική και στα εκκαθαριστικά τους θα δουν απλώς να μειώνεται η προσωπική διαφορά.

Αλλά και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, κυρίως όσοι προέρχονται από τα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δουν αυξήσεις έως και 200-220 ευρώ. Βάσει των τελευταίων πληροφοριών, τα αναδρομικά 19 μηνών θα καταβληθούν ένα μήνα αργότερα, τον Ιούλιο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα που θα λάβει αυξήσεις και αναδρομικά είναι όσοι ήταν συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016, και βάσει των υπολογισμών, πρόκειται για περίπου 150.000 συνταξιούχους. Αυτοί θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά αργότερα, πιθανότατα τον Ιούλιο, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ αλλά και άλλοι, περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση, κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ ότι περίπου 600.000 συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, θα δουν αυξήσεις λογιστικές, στα χαρτιά, καθώς οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία θα μειωθεί.

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. οι νεοι συνταξιουχοι να ετοιμασουν τα τσουβαλια... να τα βαλουν μεσα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ: Παλαιός συνταξιούχος. Έχω ανταποδοτική 1002 με προσωπική διαφορά 151. Για να έχω αύξηση στο υπόλοιπο πληρωτέο πρέπει η ανταποδοτική να γίνει1213 δηλ να αυξηθεί κατά 210. Με τον επανυπολογισμό η ανταποδοτική μου θα αυξηθεί κατά 137. Μέχρι να φθάσει τα 210 έχω πολύ δρόμο. Υπάρχουν όμως και χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και συνεχίζουν και λένε τη λέξη αυξηση, και από κάτω θα είναι στα χαρτιά........
    Αλήθεια τώρα έχουν καιρό να πάνε σε γιατρό???????
    Αυτή η λογική που επικρατεί στην Ελλαδα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο........
    Ότι και να πεις στου κουφού την πόρτα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από Οκτώβριο του 20 που έλεγε ο. Λαλίστατος ΒρουτσηςΔεκεμβριο που έλεγε ο πρωθυπουργος, Πάσχο που έλεγε ο Χατζηδάκης, Ιουνιο πιυ έλεγε παλι ο ίδιος, τώρα Σεπτέμβριο και βλέπουμε... Ωραία κυβέρνηση. Αξίζει να την εμπιστε
      υγεια.

      Διαγραφή
    2. Βρούτσης, Κατρούγκαλος & πάλι Βρούτσης, η τραγική και καταστροφική αλληλουχία για τους συνταξιούχους.

      Διαγραφή
  4. 351 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΑΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα αυτά μην τα ξεχάσετε όταν έρθει η ώρα ετσι??????????
    Γιατί είμαστε πολλοί μα πάρα πολλοί, αυτοί που θα δουν αυξήσεις στα χαρτιά......
    Ααασααα και η αύξηση στα χαρτιά δεν τρώγεται........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ακόμη ψάχνουν το νομοσχέδιο που θα "χωρέσει" τον τερματισμό της κράτησης του ν4093/12

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανωνυμος 15-6-21, 4:15:00
    Αυτό που γράφεις όχι σωστό ήτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με λίγο λαδάκι ίσως στρέψεις

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 16/6/21 2:29 μ.μ. Δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις απλά άλλαξε πλευρά 😝

      Διαγραφή
  8. οι εχοντες υψηλη προσωπικη διαφορα θα παρουν κατα περιπτωση αυξηση συνταξεων πχ. μετα απο 5-10 χρονια μετα,υπομονη...γιωργος χανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή