Αναλαμβάνουν οι Ισραηλινοί τα Ελικόπτερα S70 του ΠΝ και Apache του ΣΞ

Αναλαμβάνουν οι Ισραηλινοί τα Ελικόπτερα S70 του ΠΝ και Apache του ΣΞ

ΦΩΤΟ: Η πιθανή προσθήκη των SPIKE NLOS στα επιθετικά ελικόπτερα Apache A αλλά και η αναβάθμισή τους από το Ισραήλ δίνει νέα πνοή στην Αεροπορία Στρατού. Πηγή εικόνας: Επίσημη ιστοσελίδα RAFAEL (https://www.rafael.co.il/press/rafael-to-showcase-next-generation-combat-vehicle-suite-for-increased-lethality-maneuverability-and-situational-awareness/)

Συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ για υποστήριξη ελικοπτέρων Πολεμικού Ναυτικού και Στρατού Ξηράς: Η συμφωνία αφορά στην εν συνεχεία υποστήριξη κινητήρων Τ-700- 401C, ελικοπτέρων S70 του Πολεμικού Ναυτικού και AH-64 «Apache» του Στρατού Ξηράς

Αμυντική Διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ υπέγραψε στις 4 Μαΐου ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιπτέραρχος (ε.α.) Θεόδωρος Λάγιος, μετά από εξουσιοδότηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η συμφωνία αφορά στην εν συνεχεία υποστήριξη κινητήρων Τ-700- 401C, ελικοπτέρων S70 του Πολεμικού Ναυτικού και AH-64 «Apache» του Στρατού Ξηράς, ως προς τη συντήρηση των κινητήρων, στην τεχνική βοήθεια και την εφοδιαστική υποστήριξη.

Όπως διευκρινίσθηκε, τη συγκεκριμένη συμφωνία υπόγραψε ο απελθών γενικός διευθυντής, καθώς δεν είχε δημοσιευθεί (στις 4 Μαΐου) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για την μετακίνησή του από τη γενική διεύθυνση της ΓΔΑΕΕ και την τοποθέτηση του ως συνδέσμου του ΥΠΕΘΑ με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ (ΜΑ/ΕΕ), επί θεμάτων ανάπτυξης δυνατοτήτων και προγραμμάτων μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας της ΕΕ (PESCO).

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα παραγωγής των νέων AH-64E και αναβάθμισης των AH-64D στο επίπεδο AH-64E θα ολοκληρωθεί το 2026.

Τα Apache φορτωμένα με πυραύλους Helfire και γιατί όχι και Spike NLOS θα αποτελέσουν το τρόμο των τεθωρακισμένων των Τούρκων.

Ιδιαίτερα σημασία δίνουν οι Τούρκοι στο ενδιαφέρον που έχει δείξει η Ελλάδα για τους ισραηλινούς αντιαρματικούς πυραύλους του Spike.

«Το φορητό πυραυλικό σύστημα Spike, που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems υπό το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκε σε πεδία μάχης όπως ο Λίβανος, το Αφγανιστάν και το Ιράκ», αναφέρουν.

Ελληνική αποστολή βρέθηκε στο Τελ Αβίβ όπου συμμετείχε σε προγραμματισμένες επιδείξεις των δυνατοτήτων του αντιαρματικού όπλου, που αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες υπέρ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα στελέχη του Στρατού Ξηράς είδαν βολές των SPIKE NLOS τόσο από όχημα 4x4 όσο και από τα Apache.

Απόλυτα ικανοποιημένη άφησε την ελληνική ηγεσία και η τρίτη παρουσίαση που έγινε στο ΓΕΕΘΑ πριν από λίγους μήνες των ισραηλινών Spike NLOS.

To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων και μπορεί αν εκτοξευτεί από φορητούς φορείς σε οχήματα, από ελικόπτερα Apache ή ακόμη και από κάθε είδους όχημα, με μικρή διαμόρφωση.

Ήδη οι Iσραηλινοί προσφέρουν συμπαραγωγή του συστήματος στην Πολωνία κι εμφανίζονται εξαιρετικά θετικοί για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr-sportime.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. κλησαμε την εαβ ελβο για να τα δυνουμε στους ξενους τοσες χιλιαδες θεσεις εργασιες χαμενες

    ΑπάντησηΔιαγραφή