Παίρνουμε Rafale, δεν μπορούμε να δώσουμε αναδρομικά στους συνταξιούχους!

Παίρνουμε Rafale, δεν μπορούμε να δώσουμε αναδρομικά στους συνταξιούχους!

Με έγγραφο στο ΣτΕ η κυβέρνηση επικαλείται το κόστος για την αγορά των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών και τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΦΚΑ, για να μπλοκάρει την καταβολή αναδρομικών

Αναδημοσίευση από sofokleousin.gr

Παίρνουμε Rafale, δεν μπορούμε να δώσουμε αναδρομικά στους συνταξιούχους, υποστηρίζουν οι δικηγόροι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας στην παρέμβασή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποτραπεί η έκδοση θετικής απόφασης υπέρ των συνταξιούχων, που θα σημάνει την επιστροφή ποσών από 645 έως 3.300 ευρώ, στους δικαιούχους.

Αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να επιστρέψει τα αναδρομικά σε πάνω από 2.000.000 συνταξιούχους, για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, επικαλούμενη ακόμη και το κόστος για την αγορά των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, που είναι ισόποσο με το κόστος των αναδρομικών, αλλά και τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΦΚΑ!

Η προσφυγή των συνταξιούχων εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 15η Ιανουαρίου 2021 και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα κρίνει οριστικά εάν θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που διεκδικούν πάνω από 2.000.000 συνταξιούχοι με βάση με βάση την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2020.

Τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ για το κρίσιμο 11μηνο, Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, τα οποία αναλύονται σε 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τα Rafale κοστίζουν όσο και τα αναδρομικά

Ενδιαφέρον έχει η επιχειρηματολογία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή των αναδρομικών, που καταφεύγει στην καταστροφολογία.

Στα έγγραφα που υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι δικηγόροι του Δημοσίου, επικαλούνται τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και στα δημοσιονομικά μεγέθη, τονίζοντας ότι ξεπερνούν σε ένταση οποιοδήποτε άλλο γεγονός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα συμπληρωματικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ΣτΕ αναφέρουν επίσης ότι το κόστος των αναδρομικών των συνταξιούχων είναι σχεδόν ισόποσο με το κόστος αγοράς των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας για τη θωράκιση της άμυνας. Σε 2,598 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των αναδρομικών και σε 2,490 δισ. ευρώ το κόστος της αγοράς των Rafale.

Επίσης αναφέρουν ότι οι συνταξιούχοι δεν έχασαν από την κρίση του κορονοϊού. «Η δυσμενέστατη τρέχουσα οικονομική κρίση ουδόλως έπληξε τους συνταξιούχους, διότι όχι μόνο διατήρησαν ένα σταθερό εισόδημα αλλά για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων οι συντάξεις αυξήθηκαν», αναφέρεται στα έγγραφα - παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπου προτεραιοποιείται η αναγκαιότητα για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, των εισοδημάτων των εργαζομένων και τη συγκράτηση περιπτώσεων χρεοκοπίας επιχειρήσεων».

Στα ίδια έγγραφα η κυβέρνηση προειδοποιεί, ότι «η απόφαση που θα εκδοθεί από το δικαστήριό σας θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και τη βιωσιμότητα του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις συντάξεις των νυν συνταξιούχων και ασφαλισμένων που διέπονται από το σύστημα αυτό».

Ακόμη αναφέρουν, ότι η πρόσφατη αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων στο ύψος που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, βαρύνει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα και προκαλεί ετήσιο έλλειμμα στον κλάδο επικούρησης έως και το 2024.

Ποιες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Η υπόθεση αφορά στις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τον δώρων που έγιναν το έτος 2012 από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το δεύτερο μνημόνιο, οι οποίες ήδη κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015, ενώ με νέα απόφαση τον Ιούλιο του 2020, δικαίωσε όσους συνταξιούχους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Πρόκειται για 250.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν πλήρως τα αναδρομικά, για κύριες συντάξεις, επικουρικές και δώρα, για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Ειδικότερα, οι περικοπές του έτους 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το έτος 2015 είναι:

Η μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

Η μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% - 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

Η μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10% - 20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.

Η πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).

Η πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει (περίπου 2.250.000 άτομα) έπρεπε να υποβάλουν αγωγές μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή αιτήσεις θεραπείας στον ΕΦΚΑ, για να διασφαλίσουν τη μη παραγραφή των διεκδικήσεων.

Ταυτόχρονα, ενώσεις συνταξιούχων προσέφυγαν ξανά στο ΣτΕ, διεκδικώντας την απονομή όλων των αναδρομικών, σε όλους τους συνταξιούχους. Τον Ιούλιο του 2020, η κυβέρνηση αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν χρειάζεται οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αγωγές, καθώς έχει αποφασίσει να δώσει τα αναδρομικά σε όλους, είτε έχουν καταθέσει αγωγές είτε όχι.

Όμως, κατόπιν, έκανε «κωλοτούμπα» και ανακοίνωσε και επιπλέον το νομοθέτησε, ότι σε όσους δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια, θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά κύριων συντάξεων και όχι τα αναδρομικά των επικουρικών και των «δώρων». Επιχείρησε έτσι από το κόστος των 4 δισ. ευρώ, που είναι η συνολική δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, να επιστρέψει στους δικαιούχους μόνο το 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στις περικοπές των κύριων συντάξεων και να «διαγράψει» τα αναδρομικά για δώρα και επικουρικές.

Ταυτόχρονα, στη νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, έβαλε και τον πρωτοφανή όρο, σύμφωνα με τον οποίο, εκείνος που θα λάβει τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης, παραιτείται από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων!

Παρά την κυβερνητική απαγόρευση, οι συνταξιούχοι προσέφυγαν ξανά στη δικαιοσύνη διεκδικώντας και τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και τα κομμένα δώρα. Η υπόθεση συζητήθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 15 Ιανουαρίου και αναμένεται η έκδοση της απόφασης μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Τα ποσά που διεκδικούνται

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, λόγω του δεδικασμένου που υπάρχει, από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου - Απόστρατοι θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.

Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.

Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. ρε ...δικηγοροι...μ.....πανα ! του υπ. οικονομικων δεν ...ασχολειστε με τιποτε αλλο !!! στην πλατη μας ρε καθικια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω σε τι κατάντια έχουμε φτάσει???? Απειλούν ακόμα και τα δικαστήρια...
    Συνταξιούχοι ακούτε????
    Που είστε στον καναπέ???
    Τι βλέπετε? 8 λέξεις, Άγριες μέλισσες? Survivor???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κατώτεροι των περιστάσεων, σε όλα τα επίπεδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 2.500.000 συνταξιούχοι και μας παίζουν στα δάχτυλα.......
    Μιλάμε ότι οι άνθρωποι δεν μασανε ετσι??
    Στο λένε στα ίσια δεν σε υπολογιζουμε...Δεν πανα να χτυπιεστε σας γράφουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριοι όλων των ταμείων να τους θυμηθείτε όταν έρθουν οι εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή