Ενημέρωση ΠΟΣ για Αποφάσεις ΕλΣ περί ΕΑΣ και e-ΕΦΚΑ

Ενημέρωση ΠΟΣ για Αποφάσεις ΕλΣ περί ΕΑΣ και e-ΕΦΚΑ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 127

Αθήνα, 3 Μαι. 2021

Με την υπ’ αριθμό 504/2021 Απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, γνωστής ως ΕΑΣ Συνταγματικώς ανεκτή η ένταξη των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ (ν.4387/2016).

Εφαρμογή του κριτηρίου της σταθερής ή ευθείας αναλογίας στις συντάξεις δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.

Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις των πρώην υπαλλήλων του Δημοσίου, κατά το χρονικό διάστημα έως τις 31.12.2018, εξακολουθεί, και μετά την υπαγωγή τους στον ΕΦΚΑ, να αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου και στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 1 και 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγματος) και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος). Ολόκληρη η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΕΔΩ

Επίσης με την υπ’ αριθμό 2020/2020 Απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίθηκε η Συνταγματικότητα ένταξης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων στον Ε.Φ.Κ.Α. ενόψει του ειδικού συνταγματικού καθεστώτος αυτών. Είναι συνταγματική η ένταξη με την επιφύλαξη τήρησης εύλογης αναλογίας μεταξύ αποδοχών ενέργειας και σύνταξης. Περιγραφή της έννοιας της εύλογης αναλογίας. Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Κατόπιν των παραπάνω αποφάσεων, αφού λήφθηκε υπόψη η γνώμη των Νομικών συμβούλων της ΠΟΣ και για διευκόλυνση των αποστράτων, παρέχεται η παρακάτω ενημέρωση:

α. Κρίθηκε συνταγματική η ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στον ΕΦΚΑ.

β. Κρίθηκε συνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη), αλλά τίθενται διάφορα ζητήματα αναλογικότητας στο ύψος κάθε σύνταξης, ανάλογα με το ύψος του μισθού που ελάμβανε ο δικαιούχος συντάξεως όταν ήταν εν ενεργεία. Το Δικαστήριο εδώ ΔΕΝ λαμβάνει απόλυτη θέση

γ. Αναφορικά με την ΕΑΣ κρίνεται η παρακράτησή της αντισυνταγματική μέχρι την 31-12-2018 που οριζόταν το χρονικό σημείο όπου θα ίσχυε. Για το χρονικό διάστημα από 1-1-2019 δεν κρίνει το Δικαστήριο, καθώς θεωρεί ότι δεν μπορεί να λάβει απόφαση.

δ. Κάποια άλλα θέματα που τίθενται είτε δεν απαντώνται από την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας είτε παραπέμπονται στο Τμήμα για εκ νέου κρίση.

Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι ΔΕΝ δημιουργούνται άμεσα ισχυρά δικαιώματα για άσκηση ομαδικών αγωγών για το διάστημα από 1-1-2019 και εντεύθεν. Όσοι όμως είχαν υποβάλει αγωγές και διεκδικούσαν την ΕΑΣ μέχρι 31-12-2018 είναι καλυμμένοι με τις αποφάσεις αυτές. Όσοι δεν έχουν καταθέσει οποιαδήποτε σχετική αγωγή, με δεδομένο ότι για το χρονικό διάστημα μετά την 1-1-2019 δεν κρίνει το Δικαστήριο την συνταγματικότητα της κράτησης και αν θεωρηθεί ότι η παραγραφή είναι πενταετής και όχι διετής, αντικείμενο που το κρίνει το δικαστήριο κατά τον χρόνο εκδίκασης, δυνητικά θα μπορούσαν να υποβάλουν τώρα αγωγή, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω επιφυλάξεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ταξίαρχος εα Νικολόπουλος Βασίλειος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Αντιστράτηγος εα Κουτρουμάνης Δημήτριος

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ (staratalogia.gr) ΜΑΣ: Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ):

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα των αναδρομικών από την ΕΑΣ αναμένονται για μετά το Πάσχα. Υπάρχει προβληματισμός για το κόστος, που για απόστρατους και πολιτικούς συνταξιούχους του Δημοσίου φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 και προσαυξάνεται κατά αρκετά εκατομμύρια από τις αγωγές και τις επιστροφές 5ετίας. Είναι ανοιχτό όμως και το διάστημα επιστροφών για μετά το 2019 μέχρι να αποφανθεί με απόφαση το 3ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ομοίως ανοιχτό είναι και το αν οι απόστρατοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου που θα κάνουν αγωγές μετά την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του ΕλΣ, δηλαδή μετά τις 26 Μαρτίου 2021, μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά 5ετίας (2017, 2018, 2019, 2020 και 2021) ή αν θα πάρουν μόνο τα δύο χρόνια (2017 και 2018) και οι αγωγές τους δεν θα τελεσφορήσουν. Αντίθετα, όσοι είχαν κάνει αγωγές για την ΕΑΣ πριν από το 2017 έχουν «κλειδώσει» αναδρομικά 5ετίας.

Στα πιθανά σενάρια που εξετάζονται είναι:

α) Να μπει ένα πλαφόν 2ετίας στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, που σημαίνει ότι όλοι θα πάρουν αναδρομικά ΕΑΣ για 2 έτη, ακόμη και αν δεν έχει συμπληρωθεί 5ετία για την παραγραφή των αξιώσεών τους.

β) Ο συμψηφισμός των αναδρομικών της ΕΑΣ με τις προσωπικές διαφορές που μπήκαν στις συντάξεις από τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου από το 2019 και μετά.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ...ΚΑΤΙ...ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2021;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μονο με αγωγες,θα δωθει καποια λυση,το σιγουρο ειναι οτι οσοι εχουν κανει αγωγη για την εας απο τον φεβρουαριο 2017 και πριν,εχουν κλειδωση αναδρομικα πενταετιας.γιωργος χανια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή