Το πρώτο ανανεωμένο «Γεράκι» του ΠΝ αποκαλύπτεται (ΦΩΤΟ)

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το πρώτο από τα συνολικά 11 «γεράκια», Sikorsky Aegean Hawks MH-S70 του Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζεται να αποκαλυφθεί αύριο στις 6 Μαΐου, σε ειδική εκδήλωση παρουσία των εκπροσώπων της αμερικανικής πρεσβείας και του Πολεμικού Ναυτικού. Τα «Bravo», όπως είναι το παρατσούκλι τους, της αεροπορίας ΠΝ, που αποτελούν το μακρύ χέρι των φρεγατών, ξεκίνησαν στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις τις Aeroservices στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο των Μεγάρων εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης, πριν ξεκινήσουν σταδιακά να αναβαθμίζονται.

Όπως είχαμε παρουσιάσει, τα Bravo του Πολεμικού Ναυτικού μετά από αρκετές χρονοβόρες διαδικασίες, μπήκαν στο πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support) και την Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε το πρώτο από αυτά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AEROSERVICES, στα Μέγαρα. Είχαμε δημοσιεύσει σχετικό άρθρο με πλούσιο αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από τις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας, στην οποία συντηρούνται και τα ελικόπτερα του Λιμενικού.

Κλικ για μεγέθυνση:

Η υποστήριξη των συνολικά 11 ελικοπτέρων SIKORSKY του ΠΝ θα πραγματοποιείται από πιστοποιημένο εγχώριο επισκευαστικό φορέα (εταιρεία AEROSERVICES) μέσω πιστώσεων FMS, παράλληλα με τις δομές του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα περιλαμβάνει εργασίες επισκευής, επιθεωρήσεων, συντήρησης και αναβάθμισης.

Σε ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό επεσήμανε ότι «με την ανωτέρω διαδικασία ενισχύεται σημαντικά το έργο υποστήριξης των ελικοπτέρων του ΠΝ, ενώ εξασφαλίζεται η υψηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους καθώς και η απόκτηση τεχνογνωσίας από εγχώριους φορείς σε εξειδικευμένο επισκευαστικό έργο».

Μάλιστα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ελληνική εταιρεία που είχε αναλάβει να το φέρει εις πέρας προχωρά σε προσλήψεις τουλάχιστον 25 ατόμων κι επενδύσεις 7,8 εκατ. Κι όλα αυτά με την έγκριση της αμερικανικής Sikorsky, η οποία φαίνεται ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όπου οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα είναι οι μόνες που θα μπορούν να αναλάβουν την συντήρηση κι υποστήριξη των ελικοπτέρων για όλη την Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ελικόπτερο ήταν 8 μήνες καθηλωμένο, υποβλήθηκε σε τρεις επιθεωρήσεις, αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε συνεχείς δοκιμασίες και την Παρασκευή βγαίνει από την γραμμή παραγωγής. Πριν συμπληρώσει 6μηνο από την FMS ήδη υπάρχει ανάληψη έργου, δεδομένου ότι η αντίστοιχη που έγινε στο πρόγραμμα αναβάθμισης του Ρ-3 πήρε ενάμισυ χρόνο για να τρέξει. Και σε αυτό ήταν άψογη η συνεργασία του US NAVY με την ελληνική εταιρεία.

Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα υποστήριξης των Aegean Hawk το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει - μαζί με τα 7 ελικόπτερα Romeo που αναμένεται να αρχίσουν να παραλαμβάνονται από το τέλος του 2021 σταδιακά - έναν στόλο συνολικά 18 ελικοπτέρων, ικανών στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αλλά και σε θαλάσσιες επιχειρήσεις με προσβολή στόχων επιφανείας.

Η διαδικασία συντήρησης των ελικοπτέρων προχωρά ταχύτατα και ήδη το δεύτερο Bravo βρίσκεται στα υπόστεγα για τις απαραίτητες εργασίες ενώ αμέσως μετά την αναχώρηση του «πρώτου» θα ακολουθήσει το τρίτο ελικόπτερο.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια