Το «βάπτισμα του πυρός» για τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου


του Κώστα Σαρικά

 

Ελάχιστο χρόνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου διοργανώνει τη μεγαλύτερη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου από την Κρήτη και τα ακριτικά ανατολικά νησιά του Αιγαίου έως τον Έβρο και την ενδοχώρα

 

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, μια πολυεθνική άσκηση με τα πιο σύνθετα σενάρια μάχης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων και με συμμετοχές υψηλού συμβολισμού παίρνει το «βάπτισμα του πυρός» η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

 

Η ΔΕΠ, η «σιδερένια γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία συγκεντρώνει την ελίτ των Ελλήνων κομάντος ως ανεξάρτητος σχηματισμός υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο όχι απλά παίρνει «σάρκα και οστά», αλλά σε χρόνο ρεκόρ από την σύστασή της δείχνει ότι φιλοδοξεί να εξελιχθεί στο «μακρύ χέρι» για την Άμυνα της χώρας.

 

Ελάχιστο χρόνο μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου διοργανώνει τη μεγαλύτερη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου από την Κρήτη και τα ακριτικά ανατολικά νησιά του Αιγαίου έως τον Έβρο και την ενδοχώρα. Πρόκειται για την άσκηση «ORION 21» η οποία αποκτά πλέον και πολυεθνικό χαρακτήρα με φιλοδοξία να αποτελέσει από φέτος και για τα επόμενα χρόνια τον «ΗΝΙΟΧΟ» των Ειδικών Δυνάμεων και των επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Και μόνο οι διεθνείς συμμετοχές για την άσκηση «ORION 21» τις οποίες εξασφάλισε το ΓΕΕΘΑ μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες καταδεικνύουν ότι η άσκηση θα κινηθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Εκτός από τις Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, στην Ελλάδα φτάνουν κορυφαίες επίλεκτες Μονάδες SOF (SpecialOperation Forces) από τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ ενώ συμμετέχει επίσης η Σερβία με την ελίτ Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων όπως και η Κύπρος η οποία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια.

 

Από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παρούσα θα είναι η «αφρόκρεμα» των Ελλήνων SOF στις Ειδικές Επιχειρήσεις, όλες οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων αλλά και εναέρια μέσα. Ουσιαστικά η άσκηση «ORION 21» θα είναι η πρώτη επίσημη επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου την ευθύνη για την οργάνωση και εκτέλεσή της θα έχει ο πρώτος Διοικητής της ΔΕΠ καταδρομέας Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

 

ΕΤΑ, ΖΜΑΚ, ΜΥΚ και 31 ΜΕΕΔ θα δώσουν ηχηρό παρόν όπως και όλες οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων μεταξύ των οποίων και τα ΕΤΕΘ, οι αμφίβιοι καταδρομείς των νησιών. Επιπλέον στην «ΟRION 21» θα συμμετέχουν η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος όπως και η ΕΚΑΜ, η επίλεκτη Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ακόμη θα συνδράμουν εναέρια μέσα όπως ελικόπτερα ΝΗ-90, CH-47 και UH-1H της Αεροπορίας Στρατού αλλά και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας σε αποστολές Δίωξης Βομβαρδισμού.

 

Η μεγάλη άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα διεξαχθεί σε δύο σκέλη ένα Εθνικό και ένα Διεθνές στο οποίο θα συμμετέχουν οι Μονάδες από ΗΠΑ, Ισραήλ, Σερβία και Κύπρο. Ήδη οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και οι αξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου υπό τις οδηγίες του Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα έχουν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τα σενάρια της άσκησης η οποία ουσιαστικά θα περιέχει όλες τις μορφές Ανορθόδοξου Πολέμου και κάθε αποστολή πάνω στην οποία έχουν εκπαιδευτεί τα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων.

 

Θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες πλήθος αντικειμένων όπως άμεσες επιθετικές ενέργειες με εξουδετέρωση High Value στόχων, τερματική καθοδήγηση πυρών από JTAC, ενέδρες και Ειδικές Επιχειρήσεις σε θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον θα εκτελεστούν σενάρια αντιμετώπισης υβριδικού πολέμου και ασύμμετρων απειλών, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών και εξτρεμιστικών στοιχείων, αλλά και αποστολές επιτήρησης-αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών. Όπως και αντικείμενα που αφορούν βολές φορητού οπλισμού με υψηλό δείκτη δυσκολίας και άλματα ημέρα και νύχτα σε κάθε επιχειρησιακό περιβάλλον.

 

Η «ORION 21» θα διεξαχθεί από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου και θα κλείσει σύμφωνα με πληροφορίες με μια εντυπωσιακή επίδειξη. Ουσιαστικά θα «σφραγίσει» τη σύσταση και απαρχή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και θα καταδείξει την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και τις ισχυρές συμμαχίες της χώρας.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια