Εμπαιγμός των Στρατιωτικών: Δεν υπογράφονται αποφάσεις για οικονομικές διευθετήσεις τους

Εμπαιγμός των Στρατιωτικών: Δεν υπογράφονται αποφάσεις για οικονομικές διευθετήσεις τους

Οργή κατά Σκυλακάκη, που δεν υπογράφει τις αποφάσεις για τις οικονομικές διευθετήσεις του προσωπικού του ΥΠΕΘΑ

Με την έλευση της Ν.Δ. στην εξουσία το 2019, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν εναποθέσει στη νέα κυβέρνηση τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Παρότι έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τις εκλογές, σχεδόν τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί. Οι στρατιωτικοί, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το μοναδικό υπουργείο που δεν έχει καταθέσει στη Βουλή ούτε ένα νομοσχέδιο για τα δεκάδες θέματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα περισσότερα όμως ερωτήματα -και την οργή των στρατιωτικών-προκαλεί η στάση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος αρνείται να υπογράψει τις αποφάσεις που απαιτούνται για τις οικονομικές διευθετήσεις του προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με βροχή από ανακοινώσεις και επιστολές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν αυτά που δικαιούνται (και έχουν ψηφιστεί στο παρελθόν), αλλά ουδείς τους απαντά! Για όλους τους κλάδους των εργαζομένων ισχύει η αποζημίωση των υπερωριών. Το αυτονόητο όμως δεν εφαρμόζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις (στρατιωτικό προσωπικό). Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι, ενώ από το 2017 έχει ψηφιστεί η πρόβλεψη για τη νυχτερινή αποζημίωση των υπηρεσιών με το... υψηλό ποσό των 2,77 ευρώ την ώρα, αυτή αγνοείται εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για κοροϊδία και εμπαιγμό που συνεχίζει η Ν.Δ., παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νόμος από το 2016

Επίσης, υπάρχει από το 2016 ψηφισμένος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η ημερήσια αποζημίωση για όλο τον δημόσιο τομέα είναι στα 40 ευρώ, πάλι όμως και μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένει μεικτά στο ύψος των 29 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς δίνονται συνεχώς παρατάσεις για τη μη εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου.

Άλλη μία εξοργιστική περίπτωση είναι η εξής: Πρώτη φορά στα χρονικά των Ενόπλων Δυνάμεων -και όχι μόνο- αξιωματικοί πληρώνονται και αποστρατεύονται (οικονομικά) με βαθμό υπαξιωματικού. Ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει αποστείλει πρόταση τροπολογίας εδώ και πέντε μήνες, ώστε οι αξιωματικοί παρελεύσεως ΕΠΥ να πληρώνονται με τον βαθμό που αποστρατεύονται, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να φέρει την τροπολογία για ψήφιση στη Βουλή. Το τραγελαφικό όμως είναι ότι οι κρατήσεις για τις προαγωγές γίνονται κανονικά, ενώ συνεχίζουν να πληρώνονται με δύο μισθολογικά κλιμάκια πιο κάτω και σε διαφορετική κατηγορία. Σημειώνεται ότι όλο αυτό το θέμα θα έπρεπε να είχε επιλυθεί από το καλοκαίρι του 2019. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αναστάτωση και αίσθημα απαξίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βοήθημα ΒΟΕΑ αφορά τα τέκνα των στρατιωτικών και καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του τέκνου με ένα ποσό που αναλογεί στις κρατήσεις που έχουν γίνει στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντί όμως να παίρνουν το ποσό εφάπαξ, όπως προβλέπει ο νόμος, εδώ και τέσσερα χρόνια δίνεται μόνο προκαταβολή, ενώ αναμένεται ακόμη η συγκρότηση επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για την επίλυση του προβλήματος.

Απλήρωτες οι επιπλέον υπηρεσίες των στελεχών στον Έβρο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών

ΠΑΝΩ από έναν χρόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με περίπολο, ενέδρες και άλλες υπηρεσίες στην περιοχή του Έβρου για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, προστατεύοντας τα σύνορα. Από το καλοκαίρι του 2020, όταν έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, σταμάτησαν να αποζημιώνονται για όλες αυτές τις επιπλέον υπηρεσίες που εκτελούν, ενώ η δικαιολογία που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα.

Ο κοινός παρονομαστής όλης αυτής της κοροϊδίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης. Συνεχώς αποδομεί οικονομικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντιδιαστολή με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε ότι οι υποσχέσεις του θα γίνουν πράξεις και θα στηρίξει το προσωπικό των ΕΔ και ΣΑ. Και εδώ οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια!

Τα χειροκροτήματα, τα «μπράβο» καθώς και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη δεν είναι αρκετά για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς νιώθει την κοροϊδία στο πετσί του, διότι πάντα μόνο για το προσωπικό των ΕΔ δεν υπάρχουν χρήματα.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει σαφείς κατευθύνσεις προς τον κ. Σταϊκούρα, ώστε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δώσει άμεσα λύσεις για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά στις κρίσιμες εθνικά μέρες που διανύουμε. Είναι ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να εμπαίζει αυτούς που καθημερινά αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και τις προκλήσεις των Τούρκων.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 29/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Λεφτα δεν υπαρχουν για τις προσθετες περιπολιες,αλλα να φτειαχνουν γηπεδα δεξια -αριστερα ,να χαριζουν τα στρατοπεδα χωρις κανενα τιμημα.Και μετα απο ολα αυτα και πλειστα αλλα ,συνταξεις ,κ.α. ,υπαρχουν Στρατιωτικοί που αποκαλουνε τα 7 χρονια εκείνα χουντα.Ας φανε την Δημοκρατια του Σκυλακακη και των αλλων πολιτικαντηδων στη μαπα και ας κλαινε για τις χαμενες τους συνταξεις.Ειδατε τους δικαστικούς?Σουζα οι πολιτικοι και αναδρομικά τους φλομωσανε και εμας μας πεταξανε ξεροκόματο.Ποιος ρε απέτρεψε τις ορδες του Σουλτανου στον Εβρο ρε μομολα?Το Στρατο τον εχετε για βοηθούς των Πυροσβεστών στις πλημμυρες ,στους σεισμούς,στις φωτιες,να φτειαχνουν δομες για τους λαθρομετανάστες και σε λιγο και στα τροχαια.Μητσοτακη συνεχισε ,καλα το πας.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν ολα λυνονται με μια προαγωγη και καλη μεταθεση τι περιμενεις. Μας θεωρουν δεξια κομματοσκυλα και πετουν που και που κανενα παλιοκοκκαλο. Μια ζωη τα ιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. o σκυλακακης και ο καθε ομοιος του παιρνει γραμμη απο τον πρωθυπουργό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όπως έγραψα και σε άλλο σημείο, δεν υπάρχουν πιστώσεις διότι τα χρήματα δόθηκαν σε ανδροειδή type: fourthiotis ως είχαν προτεραιότητα, εσένα καημένε στρατιωτικέ σε χουν στην μπούκα γιατι σε θεωρούν μη παραγωγικό, γιατί "τρέχεις" τα φανταράκια, γιατί σου λένε είναι διαταγή και κάθεσαι σούζα, οπότε η σειρά σου θα ρθει όταν για κάποιο λόγο σε θυμηθούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή