Ανισότητες στη Στέγαση ΕΠΟΠ ΣΞ: Ο αριθμός ΣΟΕΠΟΠ παραμένει δυσανάλογος με ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-Έγγραφο προς ΥΕΘΑ

Ανισότητες στη Στέγαση ΕΠΟΠ ΣΞ: Ο αριθμός ΣΟΕΠΟΠ παραμένει δυσανάλογος με ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-Έγγραφο προς ΥΕΘΑ

Η ΠΟΜΕΝΣ, μέσω της Γραμματείας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ., απέστειλε έγγραφο προς ΥΕΘΑ, με το οποίο αναδεικνύει το σοβαρό θέμα που ανακύπτει και αφορά τη στέγαση σε στρατιωτικά οικήματα (ΣΟΕΠΟΠ) του προσωπικού ΕΠ.ΟΠ Στρατού Ξηράς

Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τα (β) και (γ) σχετικά, πραγματοποιήθηκε τροποποίηση του ΣΚ 300-6 το οποίο δημιουργεί το θεσμό των Στρατιωτικών Οικημάτων ΕΠ.ΟΠ (ΣΟΕΠΟΠ) με δικαιούχους στέγασης τους Επαγγελματίες Οπλίτες του Στρατού Ξηράς. Αντίστοιχα διατίθενται τα Στρατιωτικά οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜY) με δικαιούχους τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς και Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τα Στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ). Δυστυχώς ο αριθμός των ΣΟΕΠΟΠ δεν είναι ικανός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στέγασης των ΕΠ.ΟΠ και παραμένει δυσανάλογος με τον αριθμό ΣΟΑ και ΣΟΜΥ δημιουργώντας έτσι περαιτέρω ανισότητες. Το πρόβλημα μάλιστα είναι ιδιαίτερα οξύ στις παραμεθόριες περιοχές όπου και υπηρετεί η πλειοψηφία αυτών.

Επισημαίνεται ότι, προγενέστερα των (β) και (γ) σχετικών υπάρχει μονιμοποίηση τριών (3) σειρών Επαγγελματιών Οπλιτών που αριθμεί τουλάχιστον 5.000 προσωπικό στον Σ.Ξ., με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη τροποποίηση να αποκλείσει τους ΕΠΟΠ από το δικαίωμα στέγασης στα ΣΟΜΥ, αλλά και να αποκλειστεί και μεγάλος αριθμός από τον πολύ μικρό αριθμό διαθεσιμότητας των ΣΟΕΠΟΠ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται για όσους ΕΠ.ΟΠ έχουν μεταταχθεί στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με μηδενισμό των μορίων στέγασής τους, σύμφωνα με (ε) σχετικό, λόγω της μεταπήδησης τους από δικαιούχους ΣΟΕΠΟΠ σε ΣΟΜΥ κάτι που αντίκειται στις σαφείς προβλέψεις του κανονισμού ΣΚ 300-6.

Για ποιον λόγο το ΥΠ.ΕΘ.Α να προβεί σε αυτή την τροποποίηση και να δημιουργηθούν τα ανωτέρω προβλήματα τη στιγμή μάλιστα που οι μόνιμοι υπαξιωματικοί προερχόμενοι από τον θεσμό των ΕΜΘ, απόλυτα δικαιολογημένα, είναι δικαιούχοι των ΣΟΜΥ χωρίς εξαιρέσεις και ανισότητες;

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια όπου οι υπαξιωματικοί προερχόμενοι εκ του θεσμού των ΕΜΘ θα προαχθούν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή και βάση του ΣΚ 300-6, θα μεταπηδήσουν σε δικαιούχους ΣΟΑ. Η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΣΟΜΥ να διατίθεται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών με τους υπαξιωματικούς εκ του θεσμού των ΕΠΟΠ προερχόμενοι να αδυνατούν να στεγαστούν λόγω του προαναφερόμενου αποκλεισμού τους από τα ΣΟΜΥ.

Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, δηλώνει κατηγορηματικά την διαφωνία της στην συμμετοχή Μονίμων Επαγγελματιών Οπλιτών στα ΣΟΕΠΟΠ, διότι διαχωρίζει δύο θεσμούς που όμως προέρχονται από την ίδια κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού. Ο διαχωρισμός του στρατιωτικού προσωπικού στον Σ.Ξ., ειδικά στην στέγαση που είναι μία κοινωνική παροχή, προς κανένα στέλεχος δεν πρέπει να υφίσταται.

Κατόπιν των παραπάνω αλλά και την κατ’ εξαίρεση στέγαση μεγάλου αριθμού προσωπικού (Δκτές Μονάδων, Δντές, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ), συμπεραίνεται ότι τα διαθέσιμα διαμερίσματα για το προσωπικό μειώνονται σημαντικά.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε:

α. Την στέγαση όλου του στρατιωτικού προσωπικού, σε όλα τα διαθέσιμα οικήματα και με την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης, βάσει των οποίων γίνεται η παροχή αυτών των διευκολύνσεων ώστε οι τηρούμενες διαδικασίες να καταστούν πιο αξιοκρατικές, επιφέροντας κατά το δυνατόν, δίκαιη αντιμετώπιση των δικαιούχων χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις προέλευσης των στρατιωτικών, το οποίο αποτελεί βασική και απαράβατη αρχή πρόνοιας.

β. Την τροποποίηση του ΣΚ 300-6 με την άμεση κατάργηση των ΣΟΕΠΟΠ και την συμπερίληψη των ΕΠΟΠ στους δικαιούχους των ΣΟΜΥ μέχρι την υλοποίηση της πρότασης της προηγούμενης παραγράφου α.

Επισημαίνουμε ότι με το (στ) σχετικό έχουμε καταθέσει ως Ομοσπονδία ολοκληρωμένη πρόταση για την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης στέγασης του στρατιωτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναμένουμε την θετική ανταπόκριση της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας.

Τα σχετικά έγγραφα:

α. ΠΟΜΕΝΣ

β. Γραμματείας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ.

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Αν ειναι ετσι να παιρνετε μεταθεσουλα καθε 3 χρονια και να μην μενετε 20 χρονια στην πολη σας με 2 κ 3 μεταθεσεις σε ολη τη θητεια σας.......
    Αυτα ομως πομενς δεν τα θιγετε.
    Μονο συμφεροντα εποπ εμθ εις βαρον ολων των αλλων. Μονο αυτοι ειναι οι αδικημενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψηφαλάκια είναι αυτά... Ο ΕΠΟΠ παραμένει αμετακίνητος και μπορεί να κάνει το κουμάντο του ενώ όλοι οι άλλοι στη γύρα.. οι κύριοι συνδικαλιστές ας γίνουν λίγο αντικειμενικοί και ας μην προκαλούν.. επίσης εάν δεν θέλουν ανισότητες μπορούν να ζητήσουν και αυτοί αύξηση εισακτεων στις παραγωγικές σχολές..

      Διαγραφή
    2. Πόσοι από εσάς έχετε χρυσό διακριτικό παραμεθόριου...?

      Διαγραφή
  2. Το διακριτικό παραμεθορίου είναι μία ιστορία με δεινόσαυρους και άλλα συναφή τέρατα που πολλοί μεγάλοι ¨πολεμιστές¨ δεν έχουν δεί ούτε στα μεθυσμένα όνειρα τους. Μια ζωή στην παραμεθόριο του λεκανοπεδίου και λοιπών περιχώρων πλάθοντας ιστορίες με φίδια, πράσινα δαμάσκηνα και ψιλές ελιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για πες μας εσύ μεγάλε που ειρωνεύεσαι και υποτιμάς το συγκεκριμένο διακριτικό τι έχεις? Για χάλκινο σε κόβω! Άντε τώρα τράβα πάλι μέσα στο μπαούλο σου...

      Διαγραφή
  3. Δεν έχετε το Θεό σας.Εχετε φαγωθεί με τους ΕΠΟΠ.Λες και είναι βολλεμενοι.Εσεις είστε βολεμμενοι από τις παραγωγικές σχολές.Με τα ΣΟΑ, με τις μεταθέσεις εξωτερικού και διπλούς μισθούς, με τα επιτελεία στα αστικά κέντρα και άλλα πολλά.Κατηγορειται τους ΕΠΟΠ που η συντριπτική τους πλειοψηφία κατάγεται από το εσωτερικό της χώρας και υπηρετεί για δεκαετία και παραπάνω σε τόπους μη συμφερόντων, στη Θράκη και νησιά του Αιγαίου και δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση.Και ο μισθός τους είναι πενιχρος εν σύγκριση με εσάς.Παντως έχετε σοβαρό κόμπλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λογικά δεν έχετε καμία συγκριτική εικόνα μισθών.. επίσης πόσες είναι οι θέσεις εξωτερικού σε σύγκριση με τον αριθμό των στελεχών.. εάν ήξερα ότι για μια δεκαετία θα ήμουν κάπου, τότε θα δημιουργούσα εκεί συμφέροντα.. όμως εάν ξέρω ότι κάθε χρόνο παλεύω για μετάθεση τότε προφανώς και δεν στεριωνω πουθενά..

      Διαγραφή
    2. Φιλαράκι, εσύ που λες για τον μισθό που είναι πενιχρος και είσαι σίγουρα ΕΠΟΠ, παραιτησου αν δεν βγαίνεις και γίνε ντελιβερας...και δεύτερον , αν σε ενοχλούν οι μεταθέσεις ξαναπαραιτησου...μάθατε τώρα όλοι στο κλάμα...και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξισωθεις με έναν από σχολή...ούτε καν να σκέφτεσαι να μπαίνεις σε σύγκριση...μόνο και μόνο από τον τρόπο εισαγωγής στον ΕΣ...

      Διαγραφή
  4. Ξέρω εμθ που έχει μια μετάθεση μετά την τοποθέτηση ,χωρίς κοινωνικά κριτήρια, και το παίζει και βαρύ πεπόνι μάλιστα. Ακόμα μιλάτε για ΕΠΟΠ ,που ούτε στα ΣΟΑ δεν τους βάζουν;;;;; Για' αυτό μας κοροϊδεύουν όλοι, ο ΕΣ είναι όχι μόνο απεριορίστων ταχυτήτων, αλλά απλά είναι ΠΟΛΛΑ χρόνια πίσω απ'οτιδήποτε. Ο θεός να μας βοηθάει μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή πολλοί λένε για αστικά κέντρα και Αθήνα.. έχει δει κανείς πόσα σοα έχει η Αθήνα? Έχει δει κανείς τα ενοίκια εκεί? Έχει δει κανείς το κόστος ζωής? Εάν κάποιος ξέρει ότι θα είναι 15 χρόνια στην Κω, μπορεί να προβεί σε αγορά σπιτιού.. επίσης εάν κάποιος κατάγεται από την Ορεστιάδα, τότε δε γίνεται να μιλάμε για παραμεθόριο αλλά για διαμονή στον τόπο συμφερόντων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ΣΟΑ- ΣΟΜΥ- ΣΟΕΠΟΠ να μην τα θεωρεί κανένας δεδομένα ούτε να απαιτεί την υποχρεωτική στέγαση του....οπότε όποιος δεν βγαίνει οικονομικά μια είναι η λύση...ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

      Διαγραφή