Φρεγάτες Belharra: Ιδού η νέα βελτιωμένη πρόταση της Naval Group

Φρεγάτες Belharra: Ιδού η νέα βελτιωμένη πρόταση της Naval Group

Συνεχίζονται οι βελτιώσεις στις προσφορές των «μνηστήρων» για το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών. Η Naval Group παρουσίασε σήμερα νέα προσφορά για τις Belharra που περιλαμβάνει συντομότερα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των πλοίων, βελτιωμένο οπλισμό και εγχώρια συμπαραγωγή στις 3 από τις 4 νέες φρεγάτες.

Η Naval Group υπέβαλε, από κοινού με την Thales και την MBDA, μία νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας του Ελληνικού στόλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η γαλλική πρόταση, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και αξιόλογο πακέτο σχεδιασμένο ώστε να απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί και, παράλληλα, να προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με βελτιστοποιημένο κόστος, και περιλαμβάνει:

4 FDI HN – η πιο σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς: προτείνεται η κατασκευή 3 πλοίων, στην Ελλάδα. Η πρώτη θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση, θα δοθούν 2 φρεγάτες που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022,

τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα

μια φιλόδοξη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ)

Με αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο σύγχρονων φρεγατών Belharra, εξοπλισμένων με το πιο προηγμένο ραντάρ Sea Fire και συστήματα βλημάτων που προσφέρονται από την Thales και την MBDA, λύση εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ και πλοίων Ενδιάμεσης Λύσης, η French Team θα διασφαλίσει ότι οι δυνατότητες του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του, με παράλληλη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Belharra θα αποτελεί, πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με έως 32 βλήματα Aster ή με συνδυασμό Aster και MICA NG βλημάτων, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 B 3, MU 90 lightweight torpedoes και πυροβόλο 76 mm, προσφέρει απαράμιλλες δυνατότητες για το συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων που έχουν τεθεί. Όπως όλες οι φρεγάτες της Naval Group η FDI HN θα είναι πλήρως διαλειτουργική με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Θα διαθέτει ακόμη δυνατότητες να αναλάβει οποιονδήποτε πολλαπλό ρόλο σε κάθε είδους συμμαχικό στόλο, αλλά και στον Ελληνικό.

Η Belharra έχει σχεδιαστεί ώστε να δύναται να εξοπλιστεί με τους Naval Cruise Missiles, μια δυνατότητα μακρού πλήγματος μοναδική στην αγορά, με ικανότητα να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες απειλές. Οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές της FDI εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές stealth κάτω ή πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

H πρώτη φρεγάτα Belharra θα παραδοθεί το 2025 που σημαίνει ότι οι ανάγκες του ΠΝ θα καλυφθούν πολύ σύντομα και η Naval Group προσφέρει μια χωρίς ρίσκο λύση για την κατασκευή των 3 ακόμη FDI HN φρεγατών στην Ελλάδα, σε ελληνικά ναυπηγεία, εντός χρονοδιαγράμματος, με την ίδια ποιότητα και απόδοση όπως η πρώτη του τύπου.

Η ενδιάμεση λύση

Επιπρόσθετα, η Γαλλική πλευρά προσφέρει ενδιάμεση λύση διαθέσιμη στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αφού η αντιαεροπορική φρεγάτα (AAW Jean Bart) και η ανθυποβρυχιακή φρεγάτα (ASW Latouche - Tréville), θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2022 στο πλαίσιο της πρότασης. Οι φρεγάτες είναι εν ενεργεία πλοία του Γαλλικού Ναυτικού, για εθνικές και διεθνείς αποστολές, αποδεικνύοντας ότι είναι πλήρως διαλειτουργικές με κάθε άλλο πλοίο του ΝΑΤΟ και έχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών. Θα αποτελέσουν ουσιαστική ενίσχυση στον Ελληνικό Στόλο για τη σύντομη χρονική περίοδο πριν την παράδοση της πρώτης FDI HN το 2025

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO στην Ελλάδα

Για την κάλυψη των ελληνικών αναγκών προτείνεται μία λύση χωρίς ρίσκο για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.

Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group βρίσκονται σε ιδανική θέση για να προσφέρουν τη βέλτιστη σχέση κόστους – απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα Mid-Life Upgrade, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO ΗΝ προορίζεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. Από αυτή την άποψη, η THALES μπορεί να βασιστεί στην παρουσία της THALES HELLAS S.A. και τις ήδη διαμορφωμένες σχέσεις ανάμεσα στην Thales και την Naval Group με υφιστάμενους βιομηχανικούς εταίρους.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια