Τα 10 βήματα για να υπολογίσετε τα αναδρομικά για 30 έτη-Τι πρέπει να κάνετε με ΕΦΚΑ-ΤΑΧΙSΝΕΤ

Πώς θα υπολογίσετε τα ποσά με 10 βήματα - Επιστροφές έως 3.171 ευρώ για 30 χρόνια ασφάλισης σε 50.000 δικαιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 28/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στο ταμείο οδηγούνται τον επόμενο μήνα περίπου 50.000 νέοι συνταξιούχοι (συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) με πάνω από 30 έτη ασφαλιστικό βίο, προκειμένου να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά (έως 21 μηνών) που προκύπτουν από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Θα ακολουθήσουν στο τέλος Ιουλίου οι παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016).

Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν ηλεκτρονικά τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται από τον Οκτώβριο του 2019 σε 10 βήματα. Ειδικότερα, η διαδικασία για να υπολογίσει ο δικαιούχος συνταξιούχος τα αναδρομικά του γίνεται ηλεκτρονικά και ως εξής:

1. Είσοδος στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΦΚΑ-www.efka.gov.gr. Πηγαίνετε στο ηλεκτρονικό μενού για τους συνταξιούχους και επιλέγετε «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος».

2. Στην επόμενη οθόνη πηγαίνετε στο τέλος της ενότητας «Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 1/1/2019» και επιλέγετε το κουμπί «Είσοδος στην Υπηρεσία».

3. Επιλογή στον σύνδεσμο «Συνέχεια στο ΤΑΧΙSΝΕΤ». Με την επιλογή στον σύνδεσμο αυτόν, το σύστημα ανακατευθύνει τον χρήστη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, όπου απαιτείται να εισαγάγει τους κλειδάριθμους που χρησιμοποιεί για την είσοδο στο Taxisnet.

4. Είσοδος στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ με τους κλειδάριθμους (Username και Password) του Taxisnet. Πατάτε το κουμπί «Είσοδος».

5. Πατάτε το κουμπί «Εξουσιοδότηση» ώστε να γίνει Πιστοποίηση - Εξουσιοδότηση στην ΑΑΔΕ.

6. Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαδικασία, ο συνταξιούχος μεταφέρεται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ όπου θα πρέπει να εισαγάγει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και να πατήσει το κουμπί «Είσοδος» προκειμένου να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και να περάσει στο επόμενο βήμα.

7. Στο επόμενο βήμα και μετά την πιστοποίηση ο συνταξιούχος οδηγείται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Ενημερωτικά Σημειώματα Συντάξεων από 1/1/2019» και εμφανίζεται σχετικός πλοηγός με προσυμπληρωμένα στοιχεία. Εκεί ο συνταξιούχος πρέπει να συμπληρώσει στο έτος πληρωμής το 2019 και στον μήνα οποιονδήποτε μήνα από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο. Ακολούθως πατάτε το κουμπί «Αναζήτηση».

8. Συμπληρώνονται τα πεδία «Έτος πληρωμής» και «Μήνας πληρωμής» από τις σχετικές λίστες τιμών και πατώντας το κουμπί «Αναζήτηση» εμφανίζεται το πλήθος των συντάξεων που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ. Στην επόμενη οθόνη πατάτε το κουμπί «Εκτύπωση» για να εμφανιστεί το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

9. Αν είστε νέος συνταξιούχος - έχετε δηλαδή συνταξιοδοτηθεί με αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και μετά - θα δείτε το εκκαθαριστικό σας σημείωμα με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Εφόσον δεν έχετε προσωπική διαφορά (αν διατηρείται τμήμα προσωπικής διαφοράς αυτό θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) και έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης θα λάβετε όλη την αύξηση που δικαιούστε εντός του 2020 χωρίς δόσεις μαζί με τα αναδρομικά της από την 1η Οκτωβρίου 2019.

10. Αν συνταξιοδοτηθήκατε την περίοδο Μάιος 2016 - Δεκέμβριος 2018 και διατηρείτε τμήμα προσωπικής διαφοράς (θα φαίνεται στο εκκαθαριστικό σας) επειδή η σύνταξή σας υπολογίστηκε με μείωση άνω του 20% συγκριτικά με τον υπολογισμό που θα είχατε προ του νόμου Κατρούγκαλου, τότε αυτό το ποσό θα συμψηφιστεί τώρα με την αύξηση που δικαιούστε από 1ης Οκτωβρίου 2019, εφόσον βέβαια έχετε συνταξιοδοτηθεί με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης. Αν η αύξηση επαρκεί για να απαλειφθεί αυτό το ποσό της προσωπικής διαφοράς θα λάβετε το επιπλέον ως αύξηση ολόκληρο από φέτος. Διαφορετικά θα συνεχίσετε να λαμβάνετε το ποσό που παίρνετε και τώρα.

Υπογραμμίζεται ότι όσον αφορά τους νέους συνταξιούχους, τα ποσά αφορούν συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Όσοι νέοι συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, αυτή θα συμψηφιστεί με την αύξηση που τυχόν δικαιούνται. Οι νέοι συνταξιούχοι δεν έχουν μεταβατική περίοδο. Μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς θα λάβουν στα τέλη Ιουνίου (με τις συντάξεις Ιουλίου) στην τσέπη την αύξηση που δικαιούνται και τα αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019. Οι νέοι συνταξιούχοι που θα πληρωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα είναι περίπου 50.000 και δικαιούνται αύξηση στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 50 ευρώ. Τα αναδρομικά υπολογίζονται από την 1η Οκτωβρίου 2019. Για παράδειγμα, αν ο συνταξιούχος έχει αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2016 με 1.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 39 έτη ασφάλισης, δικαιούται αύξηση 100 ευρώ. Δικαιούται να τη λάβει ολόκληρη από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. στο ΒΗΜΑ 8 θα πρέπει να βλέπω το νέο ενημερωτικό με την νέα προσωπική διαφορά ή οχι? Αν όχι το άρθρο δεν βοηθάει καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή