Ανίκητες οι «Τίγρεις» της 335 στην «TIGER MEET 2021»-Τα Ελληνικά «γεράκια» προβάλλουν την ισχύ τους εντός και εκτός συνόρων

Ανίκητες οι «Τίγρεις» της 335 στην «TIGER MEET 2021»-Τα Ελληνικά «γεράκια» προβάλλουν την ισχύ τους εντός και εκτός συνόρων

του Κώστα Σαρικά

Πάνω από τον Ατλαντικό αλλά και από τις ακτές τις Πορτογαλίας οι «Τίγρεις» της 335 Πολεμικής Μοίρας δείχνουν για μία ακόμη φορά γιατί θεωρούνται από τους κορυφαίους ιπτάμενους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Από τις 2 Μαΐου όταν άρχισε η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ «TIGER MEET 2021» οι Έλληνες ιπτάμενοι έχουν κλέψει ήδη τις εντυπώσεις τόσο με τον επαγγελματισμό τους όσο και με τις επιδόσεις τους σε όλα τα σενάρια μάχης τα οποία περιλαμβάνει η άσκηση. Ειδικά μάλιστα στα σενάρια Air to Air στα οποία τα «γεράκια» της HAF διαθέτουν τεράστια εμπειρία και παραστάσεις από τις καθημερινές «μάχες» πάνω από το Αιγαίο είναι κυριολεκτικά ανίκητα απέναντι σε όλες τις αεροπορίες οι οποίες συμμετέχουν.

Με τετράδα μαχητικών F-16 block52+ οι Έλληνες αεροπόροι με επικεφαλής τον ίδιο τον Μοίραρχο της 335 πετούν σχεδόν ασταμάτητα από την πρώτη μέρα της άσκησης. Ένα μάλιστα από τα μαχητικά της Μοίρας είναι βαμμένο στα χρώματα της 335 «ΤΙΓΡΗΣ» τόσο στις CFT (σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων) όσο και στις Wing Tank κάτω από τα φτερά του αεροσκάφους. Το μαχητικό με τον Σειριακό Αριθμό 019 έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όλων όπως και όλα τα βαμμένα στα χρώματα της «ΤΙΓΡΗΣ» μαχητικά των κρατών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση.

Απέναντι σε Πορτογάλους, Πολωνούς, Ολλανδούς, Ιταλούς και Ελβετούς οι Έλληνες «ΤΙΓΡΕΙΣ» αποδεικνύουν σε μια ακόμη πολυεθνική άσκηση γιατί συμπεριλαμβάνονται στις κορυφαίες αεροπορίες παγκοσμίως. «Παίζουν χωρίς αντίπαλο» είναι η φράση που κυριαρχεί στην Πορτογαλική αεροπορική βάση Νο 11 Beja όταν γίνεται αναφορά στους ιπτάμενους της HAF με όλους τους συμμετέχοντες να παραδέχονται το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των Ελλήνων αεροπόρων. Άλλωστε τα «kills» κάθε Πολεμικής Μοίρας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν στο τέλος κάθε ημέρας όταν μετά τις ασκήσεις ακολουθεί το καθιερωμένο «debriefing», η αποτίμηση δηλαδή κάθε άσκησης και τα συμπεράσματα για όσα έγιναν στον αέρα.

Στα θετικά της Μοίρας αλλά και συνολικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας πρέπει χωρίς άλλο να προστεθεί και το γεγονός ότι η Ελληνική αποστολή κατάφερε να «αναχαιτίσει» και την πανδημία της Covid-19. Ιπτάμενοι και τεχνικοί τηρώντας όλα τα μέτρα έχουν μείνει έως τώρα απρόσιτοι από τον κορωνοϊό σε αντίθεση με τους Ολλανδούς οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πρόωρα από την Πορτογαλία αφού μέλη της αποστολής προσβλήθηκαν από τον ιό. Η Πολεμική μας Αεροπορία άλλωστε μόλις πριν από ένα μήνα κατάφερε να διοργανώσει με απόλυτη επιτυχία τη μεγαλύτερη φέτος αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη τον «ΗΝΙΟΧΟ 2021» χωρίς προβλήματα από την πανδημία.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων με τους Αμερικανούς και τα F-15 της USAFE τα οποία έχουν μετασταθμεύσει τις τελευταίες ημέρες στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Στις κοινές ασκήσεις συμμετέχουν όλες οι Πολεμικές Μοίρες της HAF. Μάλιστα κάποια από τα Ελληνικά «γεράκια» έχουν την ευκαιρία να πετάξουν στο πίσω κάθισμα των πανίσχυρων δικινητήριων F-15 Eagle στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων με τους Αμερικανούς οι οποίοι όλο και πιο συχνά επιλέγουν την Ελλάδα και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και στην Πολεμική Αεροπορία.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια