«Σούδα του Βορρά» η Αλεξανδρούπολη: Έρχεται ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021»-Μπαράζ κοινών ασκήσεων με Αμερικανούς-Τα μηνύματα στην Άγκυρα

«Σούδα του Βορρά» η Αλεξανδρούπολη: Έρχεται ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021»-Μπαράζ κοινών ασκήσεων με Αμερικανούς-Τα μηνύματα στην Άγκυρα

του Κώστα Σαρικά

Η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να «επενδύσει» στην Αλεξανδρούπολη ως κόμβο όχι μόνο ενεργειακό αλλά και στρατιωτικό. Το σχέδιο για μετατροπή στη «Σούδα του Βορρά»

Το εντυπωσιακό μήνυμα που εξέπεμψαν από κοινού στην Αλεξανδρούπολη Ελλάδα και ΗΠΑ φαίνεται ότι αποτελεί το έναυσμα για μια σειρά από ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που έχουν προγραμματίσει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με Δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες εδρεύουν στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Έπειτα από τη Σούδα, Αθήνα και Ουάσιγκτον δείχνουν ότι έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν την Αλεξανδρούπολη και κυρίως το λιμάνι της ακριτικής πόλης της Θράκης ως το επόμενο «hot spot», το οποίο θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην Ελληνο-Αμερικανική στρατιωτική αλλά και στρατηγική συνεργασία.

Το σχέδιο που αφορά την Αλεξανδρούπολη, η οποία μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τη «Σούδα του Βορρά», φέρεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια. Η εντυπωσιακή σε όγκο αποβίβαση των Αμερικανικών Δυνάμεων στο λιμάνι της πόλης στο πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ φέτος στην Ευρώπη, της «Defender Europe 2021» δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να «επενδύσει» στην Αλεξανδρούπολη ως κόμβο όχι μόνο ενεργειακό αλλά και στρατιωτικό. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί παρακάμπτουν την Τουρκία και τα «Στενά» και «βαφτίζουν» την Αλεξανδρούπολη ως τη «Σούδα του Βορά» για τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και φυσικά της Μαύρης Θάλασσας εκεί όπου η Ρωσία πιέζει ασφυκτικά.

Τα Αμερικανικά στρατεύματα, όπως φαίνεται, δεν θα χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη και γενικότερα τη Θράκη ως μια «tranzit» περιοχή για το πέρασμά τους βόρεια αλλά δείχνουν να επιθυμούν μια πιο μόνιμη παρουσία. Σε αυτή τη λογική προγραμματίζεται μια σειρά από κοινές χερσαίες ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με πρώτη από αυτές την άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 2021» η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Πετροχώρι της Ξάνθης στις 18 και 19 Μαΐου.

Στον «ΚΕΝΤΑΥΡΟ» αναμένεται να λάβουν μέρος άρματα μάχης και μηχανοκίνητο πεζικό. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μικρής κλίμακας ΤΑΜΣ αποτελεί το πρώτο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος και για μεγαλύτερης κλίμακας χερσαίες ασκήσεις στην ίδια περιοχή και μάλιστα με πολυεθνικό χαρακτήρα και συμμετοχή και άλλων κρατών. Άλλωστε πλέον η εξωστρέφεια και η διάθεση για κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με Συμμαχικές και φιλικές χώρες αποτελεί βασικό στόχο του ΓΕΕΘΑ. Σε αυτή τη λογική κινείται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει το τελευταίο διάστημα αναπτύξει και διευρύνει τις σχέσεις της Αθήνας με μια σειρά από χώρες όπως η Γαλλία, το Ισραήλ , η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία πρόσφατα.

Το γεγονός ότι τα δώδεκα F-15 Eagle της USAFE βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα εντάσσεται στην ίδια προσπάθεια πέρα από τη Σούδα και την 115 Πτέρυγα Μάχης οι Αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όλες οι κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες Ελλάδας και ΗΠΑ έχουν ξεκάθαρη στόχευση προς την Άγκυρα. Με την Αθήνα να δείχνει ότι πλέον αυτή αποτελεί τον μοναδικό αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή και την Ουάσιγκτον να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες ότι διαθέτει ισχυρότατη εναλλακτική και δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει στους Τουρκικούς εκβιασμούς.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Εκτός από το να αυτοβαυκαλιζομαστε με διάφορες θεωρίες και για να μας πάρουν στα σοβαρά και οι περιφερειακές χώρες, εδώ και τώρα η Ελλάδα να προβεί στην άμεση αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός αμυντικού συμφώνου «αμοιβαίας συνδρομής» με το Ισραηλινούς. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, καθώς και η άμεση μεταφορά της πρεσβείας μιας χώρας μέλους της Ευρωζώνης, εν προκειμένω της Ελλάδος, αποτελεί τεράστια συμβολική νίκη. Ξεπεράστε πλέον τις αχρηστερες αγκυλώσεις και τα στερεότυπα που κατατρέχουν τον ελληνικό λαό για 10ετίες. Και μετά συμμετοχή παντού σε ασκήσεις και ΝΑΤΟ με τους φίλους Ισραηλινούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ;;;ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΛΕΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΩΛΟ ΣΕ ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ...!

      Διαγραφή
    2. το Ισραηλ δεν ειναι φιλος κανενος...μονον εχθρος...ολων...και δεν εχει παρα μια 10ετια ζωης ακομα...

      Διαγραφή
  2. Οι προστάτες και οι πρόθυμοι προστατευόμενοι. 200 χρόνια από την επανάσταση και το ίδιο σκηνικό. Αντί για την ισχυρή Ελλάδα πανηγυρίζουν για την γονυπετη εξαρτώμενη πατρίδα, έρμαιο του κάθε επάρχου Πάιατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγένετο η παροικία των ΗΠΑ. @@@@@@@@. Πολύ σωστά 200 χρόνια από την επανάσταση και δεν μπορέσαμε να έχουμε ένα δυνατό κράτος, απαλλαγμένο από τους προστάτες . Το σύνδρομο του φοβισμένου προστατευόμενου από τους Οθωμανούς θα μας κατατρέχει. Τα είπε κατάμουτρα ο πρώην ΑΚΑΜ επί Πάιατ των ΗΠΑ. Οι επαίτες που ψάχνουν προστασία.
    Πέρυσι ήταν οι Γάλλοι , τώρα οι Αμερικανοί και αύριο ποιος ξέρει ποιους θα φέρουν. Ανίκανοι ηγέτες που περιφέρουν την πραμάτεια τους και χειροκροτούν όταν βρεθεί ο αγοραστής. Περάστε κόσμε, ότι πάρετε εκατό. Μακάρι να ακολουθούσαμε το παράδειγμα του Ισραήλ που ιδρύθηκε το 1945 και είναι ισχυρό κράτος που δεν βασίζεται σε προστάτες αλλά πρωτίστως στη δική του ισχύ. Ευτυχώς που δεν παρευρέθηκε το ΥΠΕΞ και διεσώθη μερικώς η εθνική ανεξαρτησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Πάιατ πριν την Ελλάδα ήταν στην Ουκρανία και πούλαγε την σκληρή ανάσχεση. Φούσκωσε τα μυαλά των Ουκρανών με το ΝΑΤΟ και τη Δυτική βοήθεια (ακόμα περιμένουν οι Ουκρανοί) και το αποτέλεσμα ήταν η Ρωσία να καταλάβει την Κριμαία και να αυτονομηθεί το Ντονέτς. Τώρα πουλάει μια από τα ίδια περί ανάσχεσης και ταυτόχρονα αμερικανικό LNG. Η Ελλάδα αντί να επενδύσει στις ΑΠΕ παίζει το ενεργειακό παιχνίδι των ΗΠΑ. Το συμφέρον της Ελλάδος δεν είναι ενάντια στη Ρωσία και στην Κίνα. Κάκιστη η πολιτική προστασίας που ακολουθείται και μην έρθει πάλι ένα no ships, no troops, no flags ωσάν κεραμίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή