Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα στα τουρκικά drones – Το σχέδιο της Αθήνας για να καλύψει το «χάσμα»

Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα στα τουρκικά drones – Το σχέδιο της Αθήνας για να καλύψει το «χάσμα»

Η Άγκυρα έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η χρήση των οποίων προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα. Οι προβληματισμοί και οι κινήσεις της Ελλάδας

Ο καταλυτικός ρόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που συμμετείχαν στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ φούντωσαν εκ νέου τη συζήτηση για την αλλαγή που επέφερε η χρήση UAV στο πεδίο της μάχης. Στη σύρραξη που κράτησε 44 ημέρες το Μπακού χρησιμοποίησε drones τουρκικής και, δευτερευόντως, ισραηλινής κατασκευής. Η επίδειξη ισχύος των τουρκικών ΤΒ2, στα οποία η Άγκυρα έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της ανάπτυξης της αμυντικής της βιομηχανίας, απασχόλησε σχεδόν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και προβλημάτισε τους Έλληνες επιτελείς.

Τα UAV προσφέρουν μία οικονομική επιλογή σε ότι αφορά τη διεξαγωγή πολέμου αφού δεν έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές αν καταρριφθούν στο πεδίο της μάχης.

Χρησιμοποιώντας drones, τόσο στο εσωτερικό για την αντιμετώπιση των Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία όσο και στα μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης, η Άγκυρα προώθησε τις επιδιώξεις της διά της σκληρής πολεμικής ισχύος. Παράλληλα, προμηθεύοντας με drones τρίτες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, έχει δημιουργήσει πελατολόγιο για την αμυντική της βιομηχανία, ενισχύοντας την καταπονημένη οικονομία της και κερδίζοντας σε πρεστίζ.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ» τα παραπάνω γεννούν δύο ερωτήματα μείζονος σημασίας για την Αθήνα. Πρώτον, με ποιον τρόπο θα εξισορροπήσει το τουρκικό πλεονέκτημα στα drones; Δεύτερον, πώς θα ανασχέσει, αν χρειαστεί, τυχόν επιχείρηση με drones σε βάρος της; Το θέμα πραγματεύεται και πρόσφατο κείμενο πολιτικής του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Drones της Τουρκίας - Προκλήσεις για την Ελλάδα» το οποίο υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας. Το κείμενο πολιτικής περιγράφει αναλυτικά τα δεδομένα του ζητήματος, καταθέτοντας προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει την ισχύ που χρειάζεται στη χρήση και στην αντιμετώπιση drones.

Τι ακριβώς συνέβη όμως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προκάλεσε τέτοια ανησυχία στην ελληνική πλευρά; Πραγματοποιώντας βομβαρδισμούς ακριβείας, τα αζερικά drones κατέστρεφαν, μαζικά, αρμενικά άρματα μάχης και θέσεις του πυροβολικού. Αποδείχθηκε, στην πράξη, πόσο ευάλωτες είναι οι χερσαίες δυνάμεις όταν αντιμετωπίζουν drones. Τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν η αφορμή για τον κ. Καμάρα, όπως παραδέχεται στο «Βήμα», να ασχοληθεί με το ζήτημα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Υπήρξε διεθνώς μια εκθετική ανάπτυξη του προβληματισμού για το τι συνεπάγεται η χρήση drones στη σύγκρουση δύο συμβατικών στρατών» παρατηρεί.

Καίριο ρόλο, όπως εξηγεί, έχει ο βαθμός αφομοίωσης των drones στις χερσαίες επιχειρήσεις και «η ικανότητα να εξουδετερώσεις ή να μειώσεις την επίπτωση της χρήσης των drones από τον αντίπαλό σου». Ως απτό παράδειγμα, περιγράφει τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου και το πώς λειτούργησαν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. «Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή των μονάδων του ισραηλινού στρατού χωρίς την υποστήριξη drones. Tα drones τούς παρείχαν άμεση επίγνωση της κατάστασης (situation awareness). Όταν συγκρούονταν μονάδες του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ, στο πεδίο υπήρχαν drones που παρείχαν άμεση εποπτεία στους Ισραηλινούς για το τι συνέβαινε στον περιβάλλοντα χώρο» αναλύει ο κ. Καμάρας.

Τουρκία και Ελλάδα

Αναπόφευκτα, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρεται στην Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει «καινοτόμα σε διεθνές επίπεδο στην ενσωμάτωση των drones στις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών της». Τα drones, εκτιμά, «έγιναν αναπόσπαστο στοιχείο και της αποτρεπτικής ισχύος και της επιθετικής ισχύος ενός στρατεύματος», εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πρέπει πολύ γρήγορα να ισοσκελίσει το ισοζύγιο με την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, προκρίνει την ανάπτυξη συστημάτων αντι-drones. «Το ζήτημα των dronesαφορά τον στρατιώτη, το υλικό και την πληροφορική. Χρειάζεται αναβαθμισμένη εκπαίδευση στη χρήση και στην προστασία από τα drones. Αυτό αφορά όχι μόνο την εκπαίδευση αξιωματικών και υπαξιωματικών, αλλά και των εφέδρων. Δηλαδή, τι αντίμετρα θα έχει ο στρατός ξηράς αλλά και το ναυτικό μας κατά των drones όπως τα χρησιμοποιεί η Τουρκία. Αφού καθυστερήσαμε στην ανάπτυξη των drones, πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη των αντιμέτρων για τα drones» υποστηρίζει.

Εκσυγχρονισμός για καλυφθεί το χάσμα

Παράλληλα, ο κ. Καμάρας υπογραμμίζει την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και της εν γένει κουλτούρας στα θέματα άμυνας εν Ελλάδι. «Το χάσμα που διαμορφώθηκε με την Τουρκία στα drones είναι η έλλειψη του εκσυγχρονιστικού προβληματισμού πέρα από τα όρια του υπουργείου Άμυνας, και αφορά και την επιστημονική κοινότητα, τον δημόσιο βίο, τους πολιτικούς μας» τονίζει. «Δεν μπορεί», υποστηρίζει, «ο κληρωτός να ασχολείται με την ασφάλεια στρατοπέδου. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός του κληρωτού. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη θητεία με παραδοσιακό μέτρο. Για να υιοθετήσει ο στρατός ξηράς τα αντίμετρα στα drones πρέπει να αναβαθμίσει ανάλογα την ποιότητα των κληρωτών στη χώρα».

Καταλυτικά για το αξιόμαχο των ΕΔ τα drones – Έρχονται τα Heron

Πηγές που επικαλείται το βήμα αναφέρουν πως το ζήτημα των drones παρακολουθεί και το γραφείο του Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου, «στο πλαίσιο του ισχυρού ενδιαφέροντος για αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με στόχο την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας».

Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν γαλλικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Sperwer» αλλά και τα «Πήγασος». Οι δυνατότητες των συγκεκριμένων, αν και σημαντικές (παρέχουν εικόνα του θεάτρου των επιχειρήσεων μέρα και νύχτα), θεωρούνται παρωχημένες. Σε λίγες ημέρες εξάλλου αναμένεται να φθάσουν στην αεροπορική βάση της Σκύρου τα πρώτα ισραηλινά drones τύπου Heron, τα οποία απέκτησε η Ελλάδα από το Ισραήλ με την μορφή leasing για τρία χρόνια.

Πηγές από τις Ένοπλες Δυνάμεις που επικαλείται η εφημερίδα υπογραμμίζουν ότι η ανάπτυξη και η χρήση προηγμένων drones θα είναι καταλυτική για το αξιόμαχο των ελληνικών όπλων. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, τα drones θα συμβάλουν σε σειρά δραστηριοτήτων, όπως στον επιχειρησιακό τομέα, αλλά και στη συλλογή πληροφοριών, ενώ θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Τ ΑΠΑΞΙΩΝΑΜΕ;; Η ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΑΝ ΟΡΘΙΟΙ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γυρίζοντας ολοένα σε κύκλους που πλαταίνουν
    Το γεράκι δεν μπορεί ν’ ακούσει πια το γερακάρη
    Τα πάντα γίνουνται κομμάτια• το κέντρο δεν αντέχει.
    Ωμή αναρχία λύθηκε στην οικουμένη.......W.B.Y.

    ΑπάντησηΔιαγραφή