ΥΕΘΑ: Στείλαμε θετική εισήγηση για συνταξιοδοτικό ΕΜΘ στο ΥΠΟΙΚ-Μελετάμε το θέμα των ΕΠΟΠ

Παναγιωτόπουλος-Κέλλας για παραχώρηση Στρατοπέδου στη Λάρισα

Το αίτημα της Λαρισαϊκής κοινωνίας για παραχώρηση του Στρατοπέδου Τζήμα, στο Μεζούρλο, στον Δήμο Λαρισαίων, για την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών, έθεσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε συνάντησή τους, που έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, στο Πεντάγωνο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε ότι το ζήτημα παραχώρησης του Στρατοπέδου στον Δήμο Λαρισαίων ετέθη και το 2010, επί Δημαρχίας Τζανακούλη, στο πλαίσιο των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, αλλά δεν προχώρησε λόγω της ματαίωσης των αγώνων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι, όταν και εφόσον υπάρξει πρόταση με συγκεκριμένο πλαίσιο από τη Δημοτική Αρχή, θα εξεταστεί το θέμα της παραχώρησης.

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας έθεσε ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων:

Πρωτίστως, αναφέρθηκε στο ζήτημα των οδοιπορικών, ζητώντας να εξισωθεί η προβλεπόμενη ημερήσια αποζημίωση των στρατιωτικών με αυτή των υπαλλήλων του δημοσίου και να εκδοθεί ΚΥΑ για αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης. Επίσης, ανέδειξε το αίτημα μετακίνησης των στρατιωτικών εντός της ΕΕ με τη χρήση ταυτότητας χωρίς την ανάγκη διαβατηρίου.

Επανέφερε ειδικότερα θέματα που απασχολούν τους ΑΣΣΥ: Αφενός, την ισότιμη σταδιοδρομική εξέλιξη των αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ που κατετάγησαν από το 1991 και μετά, σε συνέχεια της διόρθωσης της αδικίας για τους ΑΣΣΥ ’90 που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή. Αφετέρου, την ισοτίμηση των πτυχίων των ΑΣΣΥ με αυτά των ΑΤΕΙ.

Εστίασε στην ανησυχία των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Συγκεκριμένα, ανέφερε προς τον υπουργό ότι, ενώ έχει προβλεφθεί η εξέλιξη των ΕΜΘ μέχρι τον βαθμό του ανθυπολοχαγού, δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τις απολαβές και, κατ’ επέκταση, το συνταξιοδοτικό τους. Οι δε ΕΠΟΠ αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διότι αποστρατεύονται σε μικρή ηλικία και σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις τους είναι χαμηλές.

Η απάντηση του υπουργού:

Για την ημερήσια αποζημίωση και το επίδομα νυχτερινής απασχόλησης εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες χορήγησής τους. Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των ΕΜΘ, έχει στείλει θετική εισήγηση στον αν. υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, ενώ μελετά το θέμα των ΕΠΟΠ.

Σε σχέση με τους ΑΣΣΥ, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς τον κ. Κέλλα, από τον περασμένο Δεκέμβριο, για νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τους ΑΣΣΥ του 1991. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα εξετάσει και την προοπτική ισοτίμησης των πτυχίων των ΑΣΣΥ με αυτά των ΑΤΕΙ.

Τέλος, οι κ.κ. Κέλλας και Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, όπως καταδείχθηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Αμερικανό και τον Βρετανό ομόλογό του. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επενδύουν στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας τους με την Ελλάδα, η οποία συνιστά πυλώνα για το ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: larissapress.gr

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Κύριοι η περιουσία του ΓΕΣ δεν είναι δική σας.Δώστε από τα δικά σας χωράφια.Εάν μέσα στο στρ/δο ΤΖΗΜΑ είχε δημιουργηθεί ένα φωτοβολταικό πάρκο,πόσα έσοδα θα είχε το ΓΕΣ,ΜΤΣ,ΕΚΟΕΜΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, έτσι ακριβώς και σε πολλά άλλα θέματα. Δυστυχώς, σχεδόν όλοι οι ανώτατοι και πολλοί αρχηγοί δεν σκέφτονται "επιχειρηματικά" για το μετά. Κοιτούν μόνο την πρόσκαιρη απόλαυση των ΚΑΑΥ με την σαγιονάρα την πήγασος την μπομπάτη, το δανεικό φρι αυτοκίνητο με τον κακομοιράκο οδηγό που όμως τους κουτσομπολεύει - ΠΑΝΤΑ - στον επόμενο και το δανεικό φρι σπίτι που ο καθένας που έρχεται αλλάζει τις κουρτίνες, τα χαλιά, μπορεί και τα κουφώματα, σύμφωνα με τα πολιτιστικά του δεδομένα. Εάν ρίξουμε και μία ματιά στο διαδύκτιο, για το τι κάνουν άλλες ΕΔ άλλων χωρών με τα ΜΤ τους, θα κλάψουμε πικρά, ειδικά τώρα με την σύνταξη του νυχτοφύλακα σε βιοτεχνία μες στην Ν.Ιωνία, που έχουν αρχίσει και δίνονται, δεν θα φτάνει ούτε για παλιό αμάξι μπορντό.

      Διαγραφή