Εναρμόνιση διοικητικού και μισθολογικού βαθμού αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Εναρμόνιση διοικητικού και μισθολογικού βαθμού αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ερώτηση (5711/06-04-21) με Α.Κ.Ε. κατέθεσαν οι Βουλευτές Λιακούλη Ευαγγελία - Μουλκιώτης Γεώργιος - Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας-Οικονομικών-Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Εναρμόνιση διοικητικού και μισθολογικού βαθμού αξιωματικών προέλευσης ΕΠΥ-ΟΠΥ-ΕΜΘ»

Ειδικότερα:

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, σύμφωνα με το Ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α 74 /19-5-2017), από 1η Ιανουαρίου 2017 ισχύει το νέο μισθολόγιο των ΕΔ. Ειδικότερα μάλιστα, στο Άρθρο 124 του ως άνω νόμου περιγράφονται οι 4 Κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης, ως εξής:

1) Κατηγορία Α΄: για τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.),

2) Κατηγορία Β΄: για υπαξιωματικούς, ανθυπασπιστές και αξιωματικούς που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (Α.Σ.Σ.Υ.), για τους αξιωματικούς του ν.δ. 649/1970 (Α΄176), Εθελόντριες του Ν.705/1977, για τους υπαξιωματικούς, ανθυπαστυνόμους και αντίστοιχους και αξιωματικούς που προέρχονται από παραγωγικές ή μη σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και για τους αστυφύλακες, πυροσβέστες και λιμενοφύλακες των ίδιων Σωμάτων,

3) Κατηγορία Γ΄: για τα στελέχη με προέλευση από ΕΠΟΠ – Ο.Π.Υ.- ΕΜΘ – ΕΠΥ, καθώς και το προερχόμενο από την κατηγορία Δ΄ αστυνομικό προσωπικό και

4) Κατηγορία Δ΄: για τους Ειδικούς Φρουρούς – Συνοριακούς Φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, με το Άρθρο 4 του Ν.4609/2019, τα στελέχη που προέρχονται από το θεσμό των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ), έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του Ν.1848/1989 και στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), δυνάμενα να εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, καθώς και τον αποστρατευτικό βαθμό Υπολοχαγού και αντιστοίχων των λοιπών κλάδων από αυτόν του Στρατού Ξηράς.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη το μισθολόγιο των ανωτέρω στελεχών δεν έχει ακόμη εναρμονισθεί, με αποτέλεσμα από 3/5/2019, τα συγκεκριμένα στελέχη να φέρουν βαθμό Αξιωματικού δηλαδή του Ανθυπολοχαγού, αλλά να λαμβάνουν μισθό Ανθυπασπιστή (!).

Επιπροσθέτως και σύμφωνα με πληροφορίες, στις 5 Δεκεμβρίου 2020 αρκετοί από τους παραπάνω, αξιωματικούς πλέον, συμπλήρωσαν τα 35 έτη υπηρεσίας και αναμένουν τη διαταγή αποστρατείας τους (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ωστόσο πλέον κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά τη συνταξιοδότησή τους από τον ΕΦΚΑ, καθώς ο Διοικητικός βαθμός τους δεν συνάδει με το μισθολογικό βαθμό.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από 27/11/2020 έχει σταλεί σχέδιο τροπολογίας από το ΥΠΕΘΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), που προβλέπει την ένταξη των προαχθέντων βάση του Ν.4609/19 Αξιωματικών με προέλευση ΕΠΥ/ΟΠΥ/ΕΜΘ, από την ημερομηνία προαγωγής τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, στη Β΄ μισθολογική κατηγορία του άρθρου 124 του Ν.4472/2017, αντί της Γ΄ που βρίσκονται σήμερα και που δεν προβλέπονται στελέχη με βαθμό ανώτερο του Ανθυπασπιστή.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας τα ανωτέρω στελέχη σε απόγνωση και με αίσθημα απαξίωσης από το Στράτευμα, το οποίο υπηρέτησαν επί 35 και πλέον χρόνια, αντιμετωπίζοντας οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αγόγγυστα τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες των καθηκόντων του στρατιωτικού.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Αν σκοπεύουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς τους, που θα επιτρέψουν την εναρμόνιση μισθολογικού και διοικητικού βαθμού των ως άνω στελεχών, προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα προβλήματα κατά την συνταξιοδότηση των αξιωματικών προέλευσης ΕΠΥ-ΟΠΥ-ΕΜΘ;

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Το ότι Αξιωματικοί με τον ίδιο βαθμό διαχωρίζονται σε Α και Β κατηγορίας δεν ενοχλεί εεε;;; Και πολλοί εξ αυτών μ ένα κάρο πτυχία, ξένες γλώσσες και πολυετή εμπειρία, προσφορά και συνεισφορά στο Στράτευμα και την Πατρίδα..Το νέο μισθολόγιο με τα κλιμάκια και τις κατηγορίες διαχωρισμού, αποτελεί ΌΝΕΙΔΟΣ και βάλει στην καρδιά του πυρήνα του Στρατεύματος. Εμπνευσμένο από κάποιους που ονειρεύονται το δημοσιοϋπαλληλικι προσβάλει βάναυσα τον στρατιωτικό βαθμό και ότι αυτό συνεπάγεται. Ο Στρατιωτικός ορίζεται από τον βαθμό του και τα καθήκοντα που εκτελεί βάσει αυτού και ΌΧΙ από που ξεκίνησε. Ο κάθε βαθμός αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο γνώσεων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων. Αν κάποιος δεν αξίζει την προαγωγή, να μην προάγεται. Αλλά δεν μπορεί να ευτελιζεται ο στρατιωτικός βαθμός..και μην μου πει κάποιος για ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ και λοιπές γνωστές ιλσροτητες...Η εμπειρία είναι εξίσου πολύτιμη γνώση.. και στον πόλεμο κανένας δεν θα σε ρωτήσει για την προέλευσή σου...Τον βαθμό σου θα κοιτάξουν και ορθώς...Αυτή είναι η ουσία του Στρατού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γινόταν αυτό που λες, τότε δε θα υπήρχαν καθόλου καθεστωτικά προβλήματα στα ΣΑ.

      Διαγραφή
    2. Με βάση την γενικότερη εικόνα για τις ΕΔ, έχεις δίκιο, όμως το σύστημα έχει ήδη ευτελισθει με τους τζάμπα και εικονικούς βαθμούς που δόθηκαν ψηφοθηρικά και ρουσφετολογικά από την άθλια διακυβέρνηση των σφυριζοσαχλανέλ παραφυάδα των προηγούμενων διαφόρων λαμογιων σε ολες τις παρατάξεις που επίσης και εκείνες είχαν ήδη ξεκινήσει την καταστροφή. Τώρα είναι αργά και λεφτά δεν υπάρχουν για πολυτέλειες.

      Διαγραφή
    3. Θα λεγα να σας κάνουμε όλους στρατηγούς με τη μία ,να τελειώνουμε

      Διαγραφή
  2. Να τους βάλουν στην Α κλιμάκιο να τελειώνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή